Indhold

Aeropress kaffebrygger med alt udstyr

Jeg har fået fornøjelsen af, at præsentere jer for et nyt produkt, som jeg har fået fra Kaffeteriet.dk. Produktet er den amerikanske og lidt alternative kaffebrygger AeroPress.

Og at det er et amerikansk produkt, falder i øjnene fra det øjeblik du står med æsken i hånden. Et stars and stripes med teksten ”Made in USA” falder i øjnene.

Mere fremtonende er dog de mange citater fra forbrugere, som på amerikansk siger, at bryggeren ”er den bedste brygger jeg nogensinde har ejet”,  ”laver den bedste latte jeg nogensinde har smagt”, ”er utroligt nem at bruge” og meget andet.

De er ikke kendte for at være beskedne med deres produkter, de amerikanere. Men har de noget at have det i med Aeropressen?

Find produktet hos følgende forhandlere

Aeropress: En simpel brygger – i plastik!

Efter udpakningen skulle jeg lige bruge et par minutter til at gennemskue Aeropressen, der består af flere løsdele, som skal samles til én enhed ved hver brygning.


Alle dele består af plastik – og solid plastik, må jeg nok hellere skynde mig at sige. Det virker ikke som noget, der går i stykker fra den ene dag til den anden. Dog synes jeg, at det er lidt ærgerligt, at ALT er lavet i plastik. Jeg så gerne at nogle af tingene var lavet af lidt mere ”eksklusive” materialer. Eller i hvert fald noget, der kunne se lidt mere eksklusivt ud end mørk plastik, men omvendt hænger pris og materialer meget godt sammen her.

Det er dog, som så mange andre ting, en smagssag. Og fordelen ved det gennemgående plastik-tema må, udover holdbarheden, være transport- og rengøringsvenligheden. Slået sammen kan bryggeren nemlig hurtigt stikkes i en taskelomme, hvis man vil brygge på skolen, arbejdspladsen, vildmarksturen eller andre steder, hvor man mangler en kaffemaskine.

Udover kaffen – naturligvis – er kogende vand det eneste du skal bruge. Og efter brug skal den i det daglige bare lige skylles over og tørres af.

Men hvordan fungerer sådan en ”plastikbrygger” så? Og kan den måle sig med andre simple kaffebryggere i prisklassen?

Hvordan brygger man på en Aeropress?

Når man lige har vænnet sig til Aeropressen, synes jeg faktisk, at den er meget simpel og hurtig at lave kaffe på. Alt afhængig af hvordan du vælger at brygge (det kan nemlig gøres på flere måder), tager det ikke meget mere end et par minutter. Hvor god den bliver, er du til gengæld selv herre over til en vis grad. Jeg vil f.eks. til enhver tid tilråde, at du bruger nyristede (max. 2 måneder gamle) og friskkværnede (lige inden brug) bønner.

Jeg har prøvet to forskellige bryggemetoder til Aeropressen; min erfaringsbaseret ”pour-over”-metode og en metode, som blev anvist fra Kaffeteriet. Smagsmæssigt er der ikke den store forskel. Dog finder jeg min egen metode simplere, og jeg kan godt lide, at bønnerne får lov at bloome lidt inden viderebrygning, da det er noget jeg har god erfaring med fra min Hario V60.

Doserne, som du i begge tilfælde skal bruge, er 16 g. mellemkværnede bønner (strandsand) og 230 g vand (svarende til 2,5 dl).

Min AeroPress opskrift – pour-over metode:

 1. Adskil stemplet fra røret.
 2. Placer et filter i filterholderen, og skyl det igennem med en smule kogende vand, for at rense det (pas på fingrene, hvis du har filterholderen i hånden).
 3. Filterholderen/filtret skrues på røret, og kaffebønnerne hældes i røret og ned på filtret (brug evt. medfølgende tragt).
 4. Hvis du har brugt pour-over brygning før, kender du førnævnte blooming-proces. Den har jeg også anvendt her. Hæld en smule kogende vand på bønnerne, så de fugtes (ryst det evt. lidt sammen). Der frigives nu en masse gasser fra bønnerne. Jeg lader dem stå og bloome i ca. 20 sek. eller indtil de er afgassede eller tørlagte (vandet siver langsomt igennem filtret under processen).
 5. Hæld herefter resten af vandet over bønnerne med fast  cirkulerende stråle. Hurtigt herefter sættes stemplet forsigtigt på, så der dannes vaccum og bønnerne kan stå og brygge, uden vandet løber igennem.
 6. Når det har stået i ca. 20 sek., begynder du med forsigtig hånd at trykke stemplet næsten i bund, med din kaffekop under.  Kun næsten i bund, for ikke at presse for mange bitterstoffer ud.
 7. Nyd din gode kop kaffe ☺

Upside-down metode (Kaffeteriets) De dejlige friskkværnede bønner, klar til vand.

Kaffeteriets AeroPress opskrift – Upside-down:

 1. Saml Aeropressen med bunden i vejret og indstil stemplet ud fra 4-tallet.
 2. Sæt filter på filterholderen og rens med en smule kogende vand (pas igen på fingrene, hvis du holder filterholderen samtidig).
 3. Hæld bønnerne ned på stemplet (brug evt. tragten).
 4. Hæld al vandet (så ingen blooming) ned over kaffen i cirkulerende stråle på 10 sek.
 5. Lad det stå og trækket i 30 sek. Imens kan du sætte filerholderen/filtret på røret.
 6. Begynd herefter at vende Aeropressen langsomt, så bunden vender ned mod koppen.  Denne proces skal tage ca. 20 sekunder. Vær opmærksom på, at Aeropressen godt kan dryppe lidt mens du vender. Hav en kop under.
 7. Begynd nu langsomt at trykke stemplet næsten i bund med koppen under. Trykker du helt i bund, risikerer du som tidligere nævnt, at presse bitterstoffer med ud. Dem kan vi ikke lide 😉
 8. Nyd din kaffe !

AeroPress opskrift filterskruelågAeropressen med påskruet filterlåg

AeroPress tryk nedKlar til at blive stemplet til lækker kaffe

Hvordan smager kaffe fra en AeroPress så?

Som med mange andre bryggemetoder, afspejler den energi og passion du lægger i hver kop kaffe, smagen. Bruger du god tid og lægger tanker i det, vil resultatet for det meste blive godt, er min erfaring. Derfor kan det være svært at give Aeropressen hele æren for den gode kaffe, som den laver.

Det har det stor indflydelse på smagen, hvis du vælger nyristede kaffebønner og tilmed kværner dem umiddelbart inden brug.

Det skal dog ikke tage al kredit fra mange af de bryggeenheder, der efterhånden findes. For grejet skal naturligvis også være i orden – og det er AeroPressen.

Den er simpel, kompakt og hurtig til at lave en glimrende kop kaffe med, hvis man er på budget eller ikke gider at have store maskiner til at stå. Eller hvis man bare ønsker at tage en god brygger med på farten.

Om den laver ”den bedste kaffe jeg nogensinde har smagt”, som citaterne påstår, vil forblive subjektivt. Min mening er dog, at den ikke just kommer op i den ende af spektret. Til prisen kan vi måske snakke om det. Dog vil jeg fortsat rangere Hario V60, som ligger på samme prisniveau, højere. Se mit blogindlæg om Hario V60 her.

For mit eget vedkommende, er jeg fortsat mere tilhænger af min elskede Rancilio Silvia espressomaskine. Den laver fremragende enkelte kopper kaffe, men her er vi også oppe i en helt anden prisklasse, så det er i virkeligheden ikke retfærdigt at sammenligne. Men prioriterer du AeroPressens kompakthed, pris, brugervenlighed og ikke mindst bryggeegenskaberne, vil den uden tvivl være et godt bekendtskab for dig, der brygger enkeltkopper.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *