Indhold
Kaffedrik eller dessert? Affogato kan sagtens gå for begge. Denne lille drik er en meget simpel men helt utroligt velsmagende dessert. Vi kommer med forklaring og fremgangsmåde på, hvordan du laver denne lækre drik.
En kugle espresso-druknet gelato
Man er ikke helt sikker på, hvordan affogato er opstået, men ligesom espressoen, der er base for denne drik, er den fra Italien. Affogato betyder druknet på italiensk, og det er fordi, at affogato meget simpelt er en kugle vaniljeis, der er hældt et espressoshot henover.
Traditionelt hældes espressoshottet henover fior de latte-gelato, som er gelato, der ikke er tilsat smag. De fleste steder i dag får man dog vaniljeis eller vanilje-gelato, når man bestiller en affogato.
Jeg har også set affogato overdynget med forskellig chokolade, sirup eller karamel, men normalt er det bare helt simpelt is og espresso og intet andet. For mig er det klart det simple ved drikken, der gør den så god. J
eg kan nok i tilfælde gå med til lidt revet chokolade henover, men det simple møde mellem is og espresso er fantastisk. Om man så klassificerer det som en drik eller en dessert er op til en selv. Den er måske lidt voldsom som morgenkaffe.
Kaffebønner til affogato
Da der ikke er andet i en affogato end is og espresso, så er det værd at finde nogle gode kaffebønner (og noget godt is!). Det er altid et godt udgangspunkt at finde kaffebønner, der er ristet specifikt til espresso.
Du kan læse dig frem til forskellige kaffevarianters smagsprofil hos mikroristerier og vælge det, du synes lyder mest spændende. Noget af det bedste ved affogato er kontrasten mellem kold is og varm espresso, så du kan evt. tænke kontraster ind i valget kaffebønner.
Skal det være en mørk, kraftig kaffe, der spiller imod den søde, flødeis? Eller skal det hellere være en lys espresso, der går bedre med luftig gelato?
Ingredienser til at lave affogato
- Vand
(gerne filtreret for kalk, da det er godt for din espressomaskine og for smagen af kaffen) - Kaffebønner
(den du bedst kan lide, men hvis du er på bar bund, så gå efter en decideret espressokaffe) - Vaniljeis
(Vi foreslår en flødeis i god kvalitet, men du kan også bruge traditionel gelato)
Udstyr til at lave affogato
- Espressomaskine
- En tamper
- Kaffekværn
- Et lille drikkeglas og en teske
- En espressokop
- Evt. en vægt (til at veje kaffebønner)
- Evt. et stopur til at holde styr på gennemløbstid
Fremgangsmåde til at lave affogato
Der kan være stor forskel på espressomaskiner. Om de er manuelle eller semiautomatiske og forskellige størrelser på portafilteret, så dette er en meget generel fremgangsmåde til at brygge affogato. Du skal kun brygge et enkelt espressoshot her.
- Start med at sørge for, at der er vand i din espressomaskine. Tænd for din espressomaskine, så den kan varme op.
- Afvej den ønskede dosering kaffebønner og kværn dem fint. Hvis din kværn selv kan dosere, så gør du bare det.
- Put den kværnede kaffe i portafilteret (med mange espressokværne kan man kværne direkte i portafilteret).
- Brug din tamper til at trykke kaffen i portafilteret ned med, så der ingen huller er, og kaffen er fordelt jævnt i filteret.
- Inden du sætter portafilteret i, så kan du skylle dit group head, så det er rent.
- Placer espressokoppen, sæt portafilteret i dit group head og start brygningen med det samme.
- Afhængig af din maskine så er det forskelligt, om der er knapper til et eller to shots. Nogle maskiner skal man også selv stoppe brygningen. Uanset så brug et stopur. På den måde kan du indstille malingsgraden bagefter, så det passer med, at gennemløbstiden er 20-25 sekunder.
- Imens putter du en enkelt kugle vaniljeis i glasset. Det er rarere at brygge espressoen i egen kop frem for direkte ned over isen, fordi ellers når isen at smelte for meget.
- Hæld espressoen hen over isen og spis med det samme! Husk at rens portafilter og skylde dit group head.