Indhold
Americano er det, der tit på kaffebarer bliver kaldt for en sort kaffe eller i hvert fald det, du nogle gange får serveret, når du beder om en sort kaffe eller en “almindelig kaffe”.
Vi forklarer, hvad en americano er, og hvordan den sorte kaffe skal laves.
Når espressoen bliver for stærk
Americanoen har en ret sjov historie, som man ikke helt ved om er sand, men som ikke desto mindre er en god fortælling. Historien går på, at da amerikanske soldater var udstationeret i Italien hen i mod slutningen af 2. Verdenskrig, så var italienernes espresso for stærk til dem.
De stakkels soldater var hjemme i USA vant til filterkaffe, så den lille, kraftige kop kaffe var lidt for fremmed. I stedet fik amerikanerne fortyndet deres espresso med vand, og således har man americanoen.
En americano er derfor en ret simpel espressodrik, der bare er et espresso shot toppet op med varmt vand. Hvis man har læst vores guide til espresso, så er man måske også stødt på lungo, som er et espresso shot med ekstra vand. Men americano og lungo er ikke det samme.
Lungo betyder “lang” og er et langt espressoshot, dvs. et espresso shot, der har været i kontakt med vand i længere tid og derfor ikke er lige så kraftig som et almindeligt espressoshot. Americano er et helt almindeligt espressoshot, hvor man topper op med varmt vand efter brygning.
Americano er det nærmeste, man kommer en filterkaffe indenfor espresso-verden. Den minder i styrke om den filterkaffe, man kender, men smagen er stadig anderledes.
Det er perfekt til dig, der synes espresso er for stærkt eller synes, espresso giver for lille en kop kaffe, og samtidig ikke er så glad for de tunge mælkedrikke som cappuccino og café latte.
Kaffebønner til americano
Med americano kan du sagtens bare bruge de kaffebønner, du ellers vil bruge til at lave espresso. På de fleste risterier finder man kaffebønner specifikt til espresso.
Det er ikke fordi, at det som sådan er nogle forskellige bønner, man skal bruge til espresso eller filterkaffe, men tit rister man kaffen forskelligt afhængig af, om det skal bruges til filterkaffe eller espresso.
Nogle kan foretrække at bruge en lidt mørkere ristet espressokaffe, når man laver mælkedrikke som cappuccino og latte, fordi det bedre komplimenterer mælken og smager mere igennem. Med en americano burde kaffebønner, der smager godt som almindelig espresso uden mælk, også være gode til americano.
Nogle risterier er gode til at skrive, hvis en kaffe egner sig godt til en bestemt espressodrik, så det er en god ting at kigge efter. Ellers er det rigtige valg altid det, du synes smager bedst.
Ingredienser i en americano:
- Vand
(gerne filtreret for kalk, da det er godt for din espressomaskine og for smagen af kaffen) - Kaffebønner
(den du bedst kan lide, men hvis du er på bar bund, så gå efter en decideret espressokaffe) - Varmt vand fra kedlen til at toppe op med
Udstyr til at lave espresso til Americano:
- Espressomaskine
- En tamper
- Kaffekværn
- En almindelig kaffekop
- Evt. en vægt (til at veje kaffebønner)
- Evt. et stopur til at holde styr på gennemløbstid
- Ekstra varmt vand til at toppe op med
Fremgangsmåde til Americano
Der kan være stor forskel på espressomaskiner. Om de er manuelle eller semiautomatiske og forskellige størrelser på portafilteret, så dette er en meget generel fremgangsmåde til at brygge en americano.
Ofte er americano med et dobbeltshot, men det kan også laves som en single
- Start med at sørge for, at der er vand i din espressomaskine. Tænd for din espressomaskine, så den kan varme op. Sørg også for, at der er varmt vand til at toppe espressoen op med.
- Afvej den ønskede dosering kaffebønner og kværn dem fint. Hvis din kværn selv kan dosere, så gør du bare det.
- Put den kværnede kaffe i portafilteret (med mange espressokværne kan man kværne direkte i portafilteret).
- Brug din tamper til at trykke kaffen i portafilteret ned med, så der ingen huller er, og kaffen er fordelt jævnt i filteret.
- Inden du sætter portafilteret i, så kan du skylle dit group head, så det er rent.
- Sæt kaffekoppen klar, sæt portafilteret i dit group head og start brygningen med det samme.
- Afhængig af din maskine så er det forskelligt, om der er knapper til et eller to shots. Nogle maskiner skal man også selv stoppe brygningen. Uanset så brug et stopur. På den måde kan du indstille malingsgraden bagefter, så det passer med, at gennemløbstiden er 20-25 sekunder.
- Fjern kaffen fra portafilteret og skyld det, samt skyld dit group head.
- Hæld varmt vand i dit espressoshot. Forholdet styrer du sådan set selv afhængig af, hvor stærk du kan lide det. Med et dobbeltshot så burde det være fint med vand op til kanten af en almindelig kaffekop.
- Nyd din americano!