Indhold

Kaffe, der er kværnet lige inden brygningen, er virkelig vigtigt for at få nok smag ud af din kaffe.

Når kaffebønner er malet, så mister de deres smag langt hurtigere end som hele bønner.

Derfor er en kaffekværn måske det vigtigste redskab til at brygge god kaffe.

Baratza Encore er en kaffeværn, der af mange bliver anbefalet som et virkeligt godt sted at starte. 

Find produktet hos følgende forhandlere

Skal du blive til ekstranummeret?

Baratza Encore er en rigtig fin entry level-kværn. Den er rigtig nem at bruge og kværner bønnerne rigtig fint og ensartet. Det er en af de billigere elektriske ‘burr grinders’.


En ‘burr grinder’ vil sige, at den adskiller sig fra en elektrisk kaffemølle, hvor der sidder en eller to knive, som dreje rundt og slår bønnerne i stykker.

Disse giver ikke en ensartet kværning af bønnerne. I en ‘burr grinder’ så knuses bønnerne mellem to overflader, og derved får man mere ensartede kværnede bønner.

Så hvis du leder efter en elektrisk kværn, der er nem at bruge, og som også giver gode resultater, så er Baratza Encore et godt bud.

Baratza Encore er en kværn til bryggemetoder som filterkaffe, aeropress, mokapot og stempelkaffe. Encore er ikke en espressokværn, så hvis du leder efter dette, så undersøg evt. Baratza Sette.

Godt nok er Baratza Encore en af de billigere kaffekværne, men den koster stadig lidt over 1000 kr. Hvis du ikke er helt klar nok til at bruge det på en kaffekværn, så kan du overveje Wilfa Svart Aroma eller Nymalt.

Hvis du leder efter noget, der er endnu billigere eller mangler noget, du kan have med på farten, så vil jeg overveje en håndkværn som f.eks. Hario Skerton.

Lillebroren i Baratza-familien 

Baratza Encore er den billigste kaffekværn blandt Baratza-kværnene. Baratza er et amerikansk firma, der har specialiseret sig i kaffekværne til både hjemme og professionelt brug.

Encore er deres elektriske kværn til dig, der lige er begyndt at brygge filterkaffe. De har en kværn der er lidt dyrere, nemlig Virtuoso, men den er umiddelbart lidt svær at få fat i uden for USA.

Til gengæld skulle den største forskel mellem Encore og Virtuoso være deres kværnblade, og jeg har set et par brugere på sitet r/coffee på reddit.com, der har udskiftet deres kværnblade fra Encore med dem fra Virtuoso.

På kaffemekka.dk har de en del reservedele til Encore og Virtuoso, så hvis du har hænderne bedre skruet på end mig, burde det være muligt at opgradere din Encore selv. Uanset leverer Baratza virkelig gode produkter.

Fordele

  • 40 indstillingsmuligheder
  • Antistatisk bønneskuffe
  • Mange reservedele

Ulemper

  • Dyrere end dens store modstander Wilfa Svart Aroma

En malingsgrad til ethvert behov

En af Baratza Encores store forcer ift. konkurrende kværne i samme prisleje er dens mange indstillingsmuligheder. Den har hele 40 forskellige!

Funktioner:

  • 40 mm koniske stålblade
  • Bønneskuffe i antistatisk materiale
  • DC-motor der kører med lavere hastighed og genererer mindre varme
  • Kapacitet på 250g
  • Doseringsknap foran

40 kværnindstillinger

Baratza Encore har hele 40 indstillinger til at kværne din kaffe. Malingsgraderne er mærket med et tal.

Det rangerer fra alt fra grov til fint, og Baratza har selv nogle forslag til, hvilke malingsgrader der passer til forskellige bryggemetoder.

F.eks. foreslår de 30 til stempelkaffe, 20 til filter og 14 til aeropress. Kværnen er meget nem at indstille. Man drejer bare på selve bønnebeholderen på toppen.

Den store konkurrent til Baratza Encore er klart Wilfa Svart Aroma og til sammenligning har denne kun 16 malingsgrader. Personligt har jeg selv en Wilfa Svart Aroma og har egentlig aldrig rigtig følt behov for at kunne indstille den yderligere.

Samtidig kunne jeg også godt se mig selv have det lidt for fedt med konstant at tweake mine forskellige malingsgrader til forskellige bryggemetoder, hvis jeg havde flere indstillinger til rådighed.

Koniske, stålblade

I Baratza Encore sidder der koniske stålblade. At bladene er koniske hentyder til bladenes udformning. Flade kværnblade sidder horisontalt ovenover hinanden, mens de koniske blade er kegleformede.

Ens for begge er, at kaffen kværnes i mellem de to flader. Prisvindende barista James Hoffmann mener, at man som tommelfingerregel godt kan sige, at flade blade kværner mere ensformigt end koniske.

Andre kaffesites peger på, at der som regel ikke er så stor forskel. Så om det ene er bedre end det andet, må vi ultimativt lade være op til den enkelte.

Noget lignende gælder angående forskellen på keramiske og stålblade. Stålblade er skarpere, men holder ikke så længe som keramiske.

Keramiske er til gengæld mere skrøbelige, hvis der skulle gemme sig en lille sten blandt dine kaffebønner. Igen må vi lade det være op til den enkelte, om stål eller keramiske blade er bedst.

Antistatisk bønneskuffe

Nu har jeg godt sagt, at de mange indstillingsmuligheder er Encores store force, men på et personligt og lidt pernitten plan er kværnens bønneskuffe måske min yndlings-feature.

På min egen dagligdagskværn, Wilfa Svart Aroma, sidder der den mest åndssvage udformede bønneskuffe, der danner en masse statisk elektricitet, så der sætter sig mikrostøv fra kaffen fast på siderne.

For andre ville dette måske kun være en mindre irritationskilde eller noget, de ikke rigtig har tænkt på. Men hvis du er ligesom mig, så kan du fryde dig ved, at bønneskuffen i Encore har en praktisk udformning og er antistatisk, så man slipper for det værste mikrostøv.

Kundesupport og reservedele

En ting, der er værd at tænke over, hvis man står mellem en Baratza-kværn og en kværn af et andet mærke, er, at Baratza er specialiseret i kaffekværne.

Det er det eneste, de laver. Baratza-kværnene er også lavet, så de kan skilles ad og få udskiftet dele. Baratzas budskab med deres kværne er “Don’t dump it, fix it”.

På kaffemekka.dk kan man få en del reservedele til de Baratza-kværne, som de selv sælger. Samtidig er der forskellige trouble shooting-guides på Baratzas hjemmeside, samt guides til at reparere din kværn.

Med god vedligeholdelse og eventuelle reparationer, så kan din Baratza altså holde i en god slat år. Samtidig er Baratza kendt for at have en virkelig god kundeservice, der virkelig gør alt for deres kunder.

Desværre er dette kun gældende for USA og Canada. For folk uden for Nordamerika henviser de til det sted, man har købt kværnen. 

En kværn der tit bliver anbefalet

Baratza Encore bliver virkelig tit anbefalet som en god første kværn på mange kaffesites.

Det tror jeg dog også har noget at gøre med, at de største kaffesites er overvejende amerikanske. Encore er lidt billigere i USA end i Europa.

Ikke desto mindre anbefaler flere erfarne hjemmebaristaer enten en Encore eller en god håndkværn til begyndere rundt på diverse kaffesites som r/coffee på reddit.com. 

Hvad kunne du ellers overveje?

Der er en del kaffekværne derude. Jeg giver dig tre bud på andre kværne, du kunne overveje.

En kværn der er på samme niveau som Encore, men er mere tilgængelig og billigere i Europa, en kværn der også kan kværne til espresso og til sidst en håndkværn til dig, der er på budget. 

Wilfa Svart Aroma

Den opgraderede version af Wilfa Svart Nymalt er en rigtig fin kværn. Den ligner den ældre Nymalt af udseendet, men er i en flot, sort farve fremfor rustfrit stål.

Den har en opdateret motor som kværner bønnerne ved lavere hastighed og derved bevarer den aromaen og smagen i kaffen bedre.

Malingsgrad indstilles på bønnebeholderen og bønneskuffen er også magen til Nymalt. Der er ligesom på Nymalt UV-filter i bønnebeholderen, så man kan også opbevare bønner i beholderen og bruge timeren til at kværne.

Wilfa Svart Aroma er 200 kr. billigere end Baratza Encore og levere meget lignende resultater. James Hoffmann peger på i en direkte sammenligning mellem de to, at han foretrækker Wilfa Svart Aroma. 

Baratza Sette 30 AP

Baratza Sette 30 AP er den billigste kværn i Sette-serien. Baratza markedsfører den selv som en allround kværn, der er god som en entry level-kværn.

Det er den ikke helt entry level i prisen, da den koster ca. 1900 kr. Kværnen kan både kværne til filter og espresso, men er smart, da den har en indbygget holder til dit portafilter. Den har 30 indstillinger og et nemt at bruge LED-display.

Samtidig har den en timer til at kværne i en given mængde tid, og man kan opbevare bønner i bønnebeholderen. Man kunne i denne prisklasse også overveje Wilfa Svart Uniform.

Hario Skerton Pro

En rigtig fin håndkværn til dig der skal bruge noget, du kan have med på farten eller på kontoret.

Den nye Pro-version af Skerton kværner kaffen fint og ensartet og har en kapacitet på 100g. Rigeligt til en hel kande stempelkaffe eller V60.

Harios håndkværn koster under det halve af en Encore, og er også en smule billigere end en Nymalt.

Der er altså også lidt at spare på en håndkværn, samtidig med de leverer et virkelig godt resultat. Den kræver dog lidt mere arbejde end en elektrisk kværn, og Encore leverer stadig noget bedre resultater.

En dygtig amerikaner, men overvej en nordmand

Amerikanske Baratza laver virkelig fine kværne, og Encore er en god mulighed for en billig elektrisk kværn.

Den er dog ikke helt lige så billig som norske Wilfa Svart Aroma, som er lidt mere tilgængelig i Europa og 200 kr. billigere.

De to kværne er meget sammenlignelige, så jeg vil i hvert fald lige overveje Wilfa Svart Aroma, inden jeg trykkede køb på Encore.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *