Indhold
Hvis du efterhånden er en gedigen hjemmebarista og gerne vil komme så tæt på den kaffe, som din yndlingskaffebar laver, hvad gør man så?
Kaffebarer har som regel nogle rimelige seriøse maskiner og med Baratzas Forté AP eller BG, så kommer du virkelig tæt på det kommercielle grej.
Find produktet hos følgende forhandlere
Bør du overveje en Forté?
De to Forté-kværne har hver deres formål. AP står for All-Purpose og BG står for Brew Grinder.
Baratza Forté AP er derfor sjovt nok en kværn til alle formål, men er faktisk bedst til espresso og knap så god til de helt grove malingsgrader.
Forté BG er derimod en kværn til forskellige ‘slow brew’-metoder som stempelkaffe, filter, aeropress, V60 osv. Forté-kværnene er virkelig til afficionadoen.
De står til omkring 6000 kr. og er derfor noget dyrere end de andre kværne, vi har anmeldt her på siden. Hvis du står og leder efter din første kværn, så er der altså langt billigere alternativer.
Baratza Forté er til dig, der vil have det bedste, du kan få derhjemme uden at skulle op over 10.000 kr. for en professionel kværn. Eller også er den til dig, der overvejer at åbne en lille café på et tidspunkt, eller som kværner virkelig store mængder kaffe.
Vi snakker 2 kg kaffe om dagen. Det er ret meget kaffe. Baratza Forté overstiger de flestes forventninger til, hvad en kaffekværn til hjemmebrug skal kunne. Hvis man har budgettet, så kan man godt overveje det, ellers vil jeg anbefale Baratza Vario, hvis man stadig ønsker en kværn med højeste ydeevne.
Forté minder meget om Vario, men er bygget til at kunne holde til at blive brugt i en kommerciel sammenhæng. En Vario eller andre hjemmekværne kan ikke holde til at kværne 2 kg kaffe om dagen uden at gå i stykker.
All Purpose eller Brew Grinder?
Amerikanske Baratza laver kun kaffekværne og er ret gode til det. De har i alt 9 kværne, og de 7 af dem specificerer de selv som til hjemmebrug. Men de to Forté-kværne er lavet til også at kunne bruges i en kommerciel sammenhæng.
Baratza foreslår selv Forté AP som en sekundær espressokværn til caféer og kaffebarer, hvor de kan have nogle andre specialkaffer klar, end dem de primært kværner på de helt store kaffekværne.
Forté BG anbefaler de til caféer eller hjemmebaristaer, der virkelig gør en dyd ud af deres pour over-kaffe. Den eneste forskel på Forté AP og BG er kværnbladene.
Kværnbladene AP er keramiske og egner sig bedre til at kværne fint til espresso, mens BG har kværnblade i stål, som er bedst egnet til at kværne grovere. De keramiske kværnblade i AP er faktisk de samme som dem i Baratza Vario.
Forskellen fra Vario til Forté er primært, at den er bygget i metal og materialer, der langt bedre kan holde til at kværne store mængder kaffe. Samtidig er motoren optimeret til at kunne kværne op til 2 kg kaffe om dagen. Så meget kaffe ville ret hurtigt slå en Vario eller andre hjemmekværne ihjel.
Fordele
- Bygget meget solidt
- Kan kværne virkelig store mængder kaffe
- Kan bruges i kommercielle sammenhænge
Ulemper
- Dyr for en kværn til hjemmebrug (knap så dyr til kommerciel brug)
- De færreste har brug for at kunne kværne 2 kg kaffe om dagen derhjemme
Kværn efter både vægt og tid
Baratza Forté er lavet virkelig smart, så man kan kværne både efter tid eller efter vægt. Samtidig har den alle de malingsgrader, man har brug for for at kunne indstille sin kaffe, som man vil have.
Funktioner:
- AP har flade keramiske kværnblade, mens BG har flade kværnblade i stål.
- 260 malingsgrader fordelt på 10 makroindstillinger, og 26 mikroindstillinger
- Kan dosere kaffen både efter vægt eller tid
- Kan kværne op til 2 kg kaffe om dagen
- Kværner op til 2 gram kaffe i sekundet
260 malingsgrader
Baratza Forté kommer med 260 malingsgrader fordelt på 10 makroindstillinger og 26 mikroindstillinger. Makroindstillingerne går fra 1-10, hvor 1 er det fineste, og 10 er det groveste. Mikroindstillingerne går fra A-Z, hvor A er det fineste, og Z er det groveste.
Malingsgraden indstilles på forsiden af kværnen, hvor man på højre side af displayet finder makroindstillingerne og på venstre side mikroindstillingerne. Disse indstilles nemt med en skydeknap op eller ned.
Med så mange malingsgrader så kan det tage noget tid at ramme den helt rigtige malingsgrad. Samtidig skal man være opmærksom på, at kværnen skal være tom for bønner eller skal være tændt, før man kan indstille malingsgraden finere.
Vægt og timer
Det her er klart den sejeste feature på Forté-kværnene, hvis du spørger mig. Man ser på mange kværne, at de kan kværne efter tid. Tricket er så, at man ved, at et givent antal sekunders kværntid er lig med en given dosering kaffe.
Det er især smart til espresso, hvor du bare smækker dit portafilter under kværnen, og så kan du få den rigtige dosis til et enkeltshot. Men selv plejer jeg at kværne efter vægt, så jeg vejer bønnerne, inden jeg kværner. Med Baratza Forté så klarer kværnen selv det.
Du kan indstille kværnen til at kværne en given mængde kaffe direkte ned i den medfølgende beholder med en nøjagtighed på 0,2 gram. Desværre virker denne funktion ikke med portafilter, da vægten sidder i bunden af kværnen og ikke i holderen til portafilteret.
Til gengæld kan kværnen selv omregne en given vægt om til tid. Så hvis du ved, hvor mange gram kaffe du bruger til et espressoshot, så kan kværnen selv komme med sit bud på, hvor lang en kværntid, det kræver.
Kværnen har også 3 forskellige presets med forudangivne kværntider og vægte. Dem kan du også selv programmere, så du på den første preset har et enkelt shot espresso eller til 2 kopper V60 og så noget andet på de to andre presets.
Bygget som en tank
Den største forskel mellem Baratza Forté og deres billigere kværn Vario er, at Forté er bygget noget mere solidt. Den er lavet i aluminium og er meget mere holdbar.
Samtidig er motoren lavet til at kunne kværne meget større mængder af kaffe. Baratza Forté kan kværne op til 2 kg kaffe om dagen, hvilket ville slå en Vario ihjel, hvis den skulle det samme.
Det er derfor Forté er dyrere, selvom der faktisk er de samme kværnblade i Forté AP og Vario og også derfor, at Forté kan bruges i en kommerciel sammenhæng, når Vario ikke kan.
At have en så holdbar kværn, der kan kværne så meget kaffe, er ikke nødvendigt for langt de fleste hjemmebaristaer.
Forskellige kværnblade
Den eneste forskel på Baratza Forté AP og BG er deres kværnblade. Begge har flade kværnblade, dvs. at kværnbladene sidder fladt over hinanden, og malingsgraden justeres ved at bringe dem tættere på eller længere fra hinanden. Modsat dette er koniske kværnblade, som sidder kegleformet, hvor det øverste blad sidder nede i det andet.
Forté AP har keramiske kværnblade, mens BG har kværnblade i stål. Keramiske blade holder længere end stål, men er mere skrøbelige, hvis der skulle være en sten blandt ens kaffebønner. Stålblade er til gengæld skarpere.
I tilfældet med Forté så har Baratza lavet de keramiske kværnblade, man finder i Forté AP, bedre til at kværne fint til espresso, mens stålbladene i Forté BG er bedre til at kværne grovere. Derfor er AP bedre til espresso og BG bedre til slow brew.
De keramiske kværnblade i Forté AP er faktisk de samme som dem i Baratza Vario, og man kan faktisk købe et ekstra sæt i stål, der er de samme som i Forté BG. Så du kan også optimere din Vario til filterkaffe med et sæt stålblade.
Hvem bruger Baratza Forté?
Baratza Forté er tænkt til små caféer, og Baratza nævner selv AP som en god sekundær espressokværn til kaffebarer og BG som en god kværn til pour over-caféer.
Det er noget af en seriøs maskine at have derhjemme, men ikke desto mindre er der kaffenørder, der har den, og som også er meget godt tilfredse med den.
Kafferister, forfatter og generel kaffeorakel Scott Rao har også en anmeldelse af den, hvor han sammenligner den med en Mahlkönig EK43, som er en kværn til næsten 20.000, som bruges i mange kaffebarer.
Her siger han faktisk, at han synes, Baratza Forté er bedre. Du kan læse artiklen her.
Alternativer til Baratza Forté
Jeg kommer her med tre alternativer til Baratza Forté. Den første er Baratza Vario til dig, der ønsker en ‘high end’-kværn til en billigere pris.
Den anden er en solid espressokværn til dig, der primært laver espresso. Det sidste er en filterkværn til en tredjedel af prisen på en Forté, som stadig leverer gode resultater til generel hjemmebrug.
Baratza Vario
En kværn der generelt er ret sammenlignelig med Baratza Forté, da den har samme flade, keramiske kværnblade som Forté AP. Forskellen er, at Forté er bygget til at kunne kværne meget større mængder kaffe og er meget mere holdbar.
Jeg tror, en Baratza Vario vil være mere end tilfredsstillende til langt de flestes behov til en kværn til hjemmet. Vario har 230 malingsgrader fordelt på 10 makroindstillinger og 23 mikroindstillinger.
Den har også timerfunktion. Hvis man overvejer en kværn til primært filter, så kan man købe et sæt stålblade til, som er dem, man finder i Forté BG. På den måde bliver Vario optimeret til alt ‘slow brew’-kaffe.
Baratza Sette 270
Dette er Baratzas lidt billigere kværn til espresso, som også kan kværne til filterkaffe. Den kan ikke kværne helt lige så fint som Vario og nogle synes generelt ikke, den kan kværne fint nok til espresso.
Til gengæld kan man købe en lille kile, man kan indsætte i kværnhuset, så den kværner finere. Sette 270 har 270 malingsgrader fordelt på 30 makroindstillinger og 9 mikro.
Den har ligesom Vario og Forté en timerfunktion, så man nemt kan dosere den rigtige mængde kaffe. Sette 270 har koniske, stålblade og koster ca. 3000 kr.
Wilfa Svart Uniform
Ikke en espressokværn men en filterkværn, der kan lave espresso. Denne kværn er primært til dig, der mest brygger V60, aeropress eller lignende, men stadig gerne vil have en kværn, der er et step up fra kværne som Baratza Encore og Wilfa Svart Aroma.
En rigtig fin kværn med indbygget vægt i låget, så du nemt og hurtigt kan afveje bønner inden brug. Kværnen har 40 indstillingsmuligheder og kommer med flade, stålblade. Kværnen har en autostop-funktion, så den selv stopper med at kværne, når der ikke er flere bønner tilbage.
Kværnen koster omkring de 2000 kr. og kan ikke konkurrere med Forté BG på resultater, men Uniform opfylder alle de behov, man normalt har til en filterkværn til hjemmebrug og til en tredjedel af prisen på en Forté BG.
Ambitiøs hjemmebrug eller til den lille café?
Baratza Forté er virkelig en alvorlig maskine. Den er solid og kan kværne meget kaffe og leverer fantastiske resultater.
Jeg tror dog, den giver mest mening i små caféer og måske ikke lige så meget derhjemme.
Her vil en Baratza Vario leve op til langt de flestes behov, da man ikke har brug for at kværne 2 kg kaffe om dagen derhjemme, ligesom Forté kan.
Specifikationer for Baratza Forté AP
- 54 mm flade keramiske kværnblade
- Kroppen er produceret i aluminium
- Kværner lynhurtigt – op til 2 gram i sekundet
- Mange formalingsindstillinger – både til espresso og stempelkande
- Kan bruges til kommerciel brug
- Made i USA
Utrolig mange indstillingsmuligheder
Baratza Forté AP står for ´All Purpose´ – og den kan virkelig kværne alt. Indstillingerne går fra espresso som det fineste til stempelkaffe, som det groveste. Når man indstiller formalingsgraden på kværnen skal man huske at tømme kaffekværnen for kaffebønner, eller gøre det mens roterbladene i kaffekværnen kører.
Baratza Forté AP kommer med vægt
Når du kværner din kaffe har du både mulighed for at kværne på tid eller efter vægt. Det gør at du meget mere præcist kan dosere din kaffe. Der medfølger en lukket beholder til Baratza Forté.
Kværner du ned i den så har den en præcision på +/ – 0,2 gram. Kværner du espresso med vægtfunktionen direkte ned i portafilteret så har den en præcision på +/– 0,5 gram
Høj kvalitet
Baratza står bag den legendariske kaffekværn Vario. I Europa hedder den bare Mahlkönig Vario, da Mahlkônig står for at producere den til det europæiske marked. Forté er grundlæggende en opdateret Vario. Den er overlegen på stort set samtlige punkter både udvendigt og indvendigt.
I modsætning til Mahlkönic Vario ydre så er kroppen bygget af solid aluminium og ikke plast. Indvendigt finder man ligeledes et kværnkammer der er bygget udelukkende i metal. Køber man Baratza Forté AP så får man virkelig meget kaffekværn for pengene.