Menu
0

Colombiansk kaffe - På tur i verden

Opdateret d.

colombia kaffeplukker kaffeplantage

Sidste destination på vores lille rundrejse i kaffelandskabet er nu nået, og denne gang ”besøger” vi Colombia, som er hjemsted for flere aldeles bemærkelsesværdige kaffer. Landet, som med succes har markedsført sig med den velkendte farmer Juan Valdez, dyrker mange god kaffer, men lider på nogle områder også under administration af en NGO eksportsammenslutning. Læs med for at blive lidt klogere på de colombianske bønner.

Juan Valdez – inkarnationen af colombiansk kaffe

Mange husker sikkert den afrikanske kvinde i profil, der herhjemme kendetegnede Cirkelkaffe (som i øvrigt vist er meget moderne igen).

Colombias pendant hertil er kaffefarmeren Juan Valdez, der blev grundlagt i 1958 af Federación Nacional de Cafeteros (FNC) som et led i en meget virksom markedsføring af colombiansk kaffe.

Formålet dengang var primært at sætte fokus på ren colombiansk kaffe og differentiere det fra kafferblandinger af forskellig nationalitet. Den fiktive karakter Juan Valdez, som oftest var i selskab med sit tætpakkede æsel Conchita, blev imidlertid så stor en reklamemæssig succes, at det spredte sig globalt. Colombiansk kaffe fik ukritisk et godt ry og i dag er brandet Juan Valdez ikke blot en reklamekarakter, men også en kaffevirksomhed, som sælger og/eller har kaffebarer i lande som USA, Spanien og en række syd- og mellemamerikanske lande.

FNC – kaffesammenslutning på godt og ondt

Colombia har, som efterhånden mange andre kaffeproducerende lande, også en forening, der varetager farmernes interesser og ikke mindst styrer eksporten af deres kaffeproduktion.

Den colombianske udgave hedder som tidligere nævnt FNC og på mange måder er den et pragteksemplar af sin slags. For siden dens grundlæggelse i 1927, har den udviklet sig så meget, at den ikke blot repræsenterer og promoverer den nationale kaffeindustri og dens farmere. Pga. stor økonomisk vækst, har den finansieret større infrastrukturer i landet samt flere sundhedscentre af forskellig art.

I praksis er FNC ejet af dens medlemmer – dvs. over 500.000 mennesker. Men selvom foreningen står stærkt, er der også en bagside af medaljen. For netop dens styrke og oprindelige funktion, er også i nogle aspekter dens svaghed. Varetagelsen af flere hundrede tusinder af medlemmers interesser indenfor kaffedyrkning giver dem muligvis optimale omstændigheder til at producere og sælge. Men de mere kvalitetsbevidste forbrugere argumenterer for, at det går på kompromis med kaffekvaliteten, da der ikke synes at være større kvalitetskrav til medlemmerne. Det er selvfølgelig et stort dilemma fra et menneskeligt perspektiv, da vilkårene nok er hårdere i Colombia og faren ved at falde udenfor fællesskabet kan have større konsekvenser for den enkelte på flere planer.

colombiansk kaffeplukker kaffeplantage kurv

Områder/farme

Colombia er et af verdens mest og måske også bedste kaffeproducerende lande. Som følge af det, spænder landet også vidt over flere smagsnuancer – alt fra tunge og chokoladelignende nuancer til de mere søde og frugtige af slagsen.

Nedenfor finder du fem udvalgte områder, som skiller sig ud på forskellige måder blandt Colombias mange kaffeområder og regioner.

  • Cauca – regionen er kendt for de meget gunstige dyrkningsvilkår i kraft af et meget stabilt klima året rundt. Den ligger tæt på ækvator og Stillehavet, men har nogle omgivende bjerge, der beskytter området mod for meget luftfugtighed. Samtidig bidrager den vulkaniske jord og undergrund til stabilitet i dyrkningen. Dyrkningshøjder: 1700-2100 m.

  • Huila – endnu en region med god dyrkningsjord og geografi. Regionen producerer meget komplekse og frugtige kaffebønner, der særligt egner sig til filterkaffen. Dyrkningshøjder: 1250-2000 m.

  • Quindio – en af de mindre regioner, der til gengæld er ret modtagelig overfor klimaforandringer – både kort- og langsigtede. Mange farmere har af samme årsag skiftet erhvervet ud fra kaffeproduktion til f.eks. citrus- og nøddeproduktion. Regionen er desuden hjemsted for en kaffe temapark samt en årlig kaffefestival. Dyrkningshøjder: 1400-2000 m.

  • Caldas – historisk set en af Colombias bedste kafferegioner. I nyere tid er der dog kommet øget konkurrence fra de øvrige regioner. Regionen er hjemsted for FNC’s forskningscenter (National Coffee Research Center), som er betragtet som ledende indenfor sit felt med forskning af talrige aspekter af kaffedyrkning. Dyrkningshøjder: 1300-1800 m.

  • Santander – en af Colombias første eksporterende kafferegioner. Regionen dyrker kaffebønner ved relativt lave højder (1200-1700 m) og smagen bærer derfor i retning af en tung og sødlig oplevelse, som mange gerne bruger i espressoer eller blends. Dyrkningen i regionen foregår med vægt på naturens vilkår og regionens farmere er derfor i stor stil certificeret af ”Rainforrest Alliance” – noget som får mere og mere betydning i tider med klimaforandringer.

Indlægget er skrevet med inspiration fra James Hoffmanns kaffebog 'The World Atlas of Coffee', som også kan købes her på siden hvis du ønsker yderligere information om andre af verdens kaffer.

colombia groenne kaffeboenner

Jeg håber at dette afsluttende indlæg gav jer et bedre indblik i Colombias kaffedyrkning, og at de forskellige lande, som vi har dækket, har givet en idé om hvad du eventuelt skal kigge efter når du vælger kaffe. Det kan være en jungle af vælge den rigtige bønne, og til syvende og sidste handler det jo om smag og behag. Håber derfor at indlæggene om ikke andet har kunne fungere som rettesnor for hvilke lande og bønner, der kan være spændende at kigge nærmere på for dig.

Hav en god (kaffe)dag.

//Kristian


Del dette indlæg


Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de bliver vist. På den måde undgår vi en masse spam-kommentarer.


Kundeudtalelser
kunde Simon
Simon

Hurtig levering, tryghed i handlen, kvalitets vare og så til en god pris, det er alt hvad man kan forlange. Kaffeteriet.dk opfylder alle disse og i høj grad. Desuden har de en enorm viden om kaffe, som de hjertens gerne deler ud af.

kunde Mette
Mette

Jeg har handlet hos Kaffeteriet flere gange. Altid en meget positiv oplevelse. Lækre produkter samt en service på et højt niveau. Og hver gang har der været en lille personlig hilsen med i pakken - SÅ skønt :)

kunde marianne
Marianne

Vi bestilte varer på Kaffeteriet.dk, men var bekymrede for, om vi kunne få leveret, før vi skulle på ferie. Så vi sendte en mail og forklarede, at vores bestilling hastede. Varerne ankom dagen efter med et personligt postkort, hilsen fra Peter, der ønskede os god ferie!


Vi udsender 1-3 gange i måneden.