Menu
0

Brasiliansk kaffe - På tur i verden

Opdateret d.

Der findes som bekendt rigtig mange typer kaffer fra næsten alle steder i verden, og det kan godt gå hen og være temmelig uoverskueligt at have bare lidt styr på alle. Jeg vil forsøge at afhjælpe dette en smule ved at fortælle lidt generelt om udvalgte kaffer i en serie af indlæg – alle med udgangspunkt i James Hoffmanns lille bibel til kaffeelskere, 'The World Atlas of Coffee'.

 

Kaffens hovedpulsåre

I dette første indlæg vil jeg berette lidt fra ét af de lande, som mange også forbinder med stor kaffeproduktion – nemlig Brasilien. Selvom Brasilien ikke er kaffens hjemland, så er det alligevel det land, der historisk set har produceret og eksporteret mest kaffe – på godt og ondt. Der har været mange op- og nedture i deres produktion, som har været afhængig af alt lige fra vejrforhold til konkurrenceparametre fra andre ”bejlere”. I lang tid – især i det 18. og 19. århundrede – har de generelt siddet tungt på tronen over kaffeproduktion- og eksport med op til 40 procent af verdensproduktionen. Siden er der kommet langt flere spillere på markedet, og i takt med at kaffe også er blevet en delikatessevare, som flere og flere stiller krav til, er Brasiliens kaffe kommet under større pres.

Produktionen

Brasiliansk kaffe har nemlig ry for at være for meget præget at kvantiet frem for kvalitet, selvom der absolut også er nogle meget delikate bønner at tage af. Produktionen har generelt været for hårdhændet, for at sikre en vis produktion og eksport. På nogle kaffeproduktioner bliver hele stilke høstet hvis de fleste bær ser ud til at være modne, selvom der også er bær, der ikke er. Samtidig er Brasilien et ret fladt land, hvilket fordrer maskinhøst. Maskinhøsten er ikke helt optimal, da bær, som ikke er modne og klar, også i stor stil rystes af i denne proces. Det vil sige, at disse bær også ryger med i hele produktionen. Det vil formentlig kunne smages for den kvalitetsbevidste, mens det næppe har så meget at sige for personen, der køber det som færdigristet og færdigmalet kaffe i supermarkedet.

coffee beans

Det er som sagt ret regionsbestemt, så nogle bønder producerer også på en mere nænsom og selektiv måde, samtidig med landskabernes udformning kan forhindre maskinbrug. Dog har disse bønder haft svært ved at hamle op mod det ry, som brasiliansk kaffe har fået sig på visse områder, samtidig med at den nænsomme produktion er dyrere, hvilket igen gør markedsprisen højere.

Det kan altså godt betale sig, at læse lidt om bønnerne inden man køber – f.eks. hvor og hvordan de høstes samt efterbehandles. For Brasilien er et godt kaffeland, hvis man ser sig for.

Typer og områder

Brasilien dyrker primært bønner af typen Arabica og har knap så mange områder med Robusta-produktion – hvilket i øvrigt er repræsentativt for hele verden. Arabica og Robusta er kaffe fra to forskellige planter (blandt over 120) og den generelle holdning er, at Arabicaen er den mest delikate. Robustaen er, som navnet antyder, den mest hårdføre overfor sygdomme og kan dyrkes under knap så krævende forhold. Ulempen er smagen, som mange mener har manglende syre og en smag af træ og gummi. Af samme årsag ender meget af Robusta-produktionen også i Instant-kaffer og er typisk præget af kvantiet fremfor kvalitet, hvilket vel også er fair ift. plantens overlevelsesevner.

Derimod er der større krav til Arabica-planten, som helst skal gro og dyrkes ved specifikke højder og temperaturer. Det påvirker næsten selvsagt smagen i en positiv retning og vil generelt set give en mere syrlig og frugtig kaffe end Robusta-kaffe.

kaffebønner

Brasilien er som sagt ét af de største kaffeproducerende lande i verden, og har derfor også et væld af regioner, som de dyrkes i – og i forskellig kvalitet.

Der er for mange til at nævne i indlægget her, men jeg vil slutteligt fremhæve et par af dem, som står for nogle af de mere delikate kaffebønner:

  • Planalto de Bahia – i en af de nordligste kaffestater i Brasilien (Bahia), som i 2009 stod for 5 ud af 10 af de bedste kaffebønner ved ”Cup of Exellence” konkurrencen, findes regionen Planalto de Bahia . Bestemt værd at holde øje med når man skal vælge kaffebønner. Bønnerne, der dyrkes i 700-1300 m i køligere temperaturer (som forhindrer overmodning), har mange småproduktioner, der skulle dyrke ganske gode bønner.
  • Matas de Minas – en region, der har meget bakket terræn og forhindrer maskinhøstning. Dyrkningen foregår i højder på 550-1200 m og kræver håndplukning, hvilket giver gode odds for velsorterede delikate bønner. De er inde i en god periode, hvor de kan drage nytte af disse forhold, som ikke findes mange steder i Brasilien, der som sagt er præget af maskinbrug.  Blue Diamond-bønnerne, som kan findes her på siden, kommer fra denne region, som bestemt er værd at kigge nærmere på.

Jeg håber, at I blev lidt klogere på Brasilien som kaffeproducerende land. Næste gang tager vi en tur til Etiopien, som af mange anses for at være kaffens vugge.

 

Hav en dejlig kaffefyldt dag ☺

//Kristian  


Del dette indlæg


Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de bliver vist. På den måde undgår vi en masse spam-kommentarer.


Kundeudtalelser

Simon

Hurtig levering, tryghed i handlen, kvalitets vare og så til en god pris, det er alt hvad man kan forlange. Kaffeteriet.dk opfylder alle disse og i høj grad. Desuden har de en enorm viden om kaffe, som de hjertens gerne deler ud af.

Mette

Jeg har handlet hos Kaffeteriet flere gange. Altid en meget positiv oplevelse. Lækre produkter samt en service på et højt niveau. Og hver gang har der været en lille personlig hilsen med i pakken - SÅ skønt :)

Marianne

Vi bestilte varer på Kaffeteriet.dk, men var bekymrede for, om vi kunne få leveret, før vi skulle på ferie. Så vi sendte en mail og forklarede, at vores bestilling hastede. Varerne ankom dagen efter med et personligt postkort, hilsen fra Peter, der ønskede os god ferie!


Vi udsender 1-3 gange i måneden.