Menu
0

Kundebedømmelse: Test af Baratza Sette 270

Opdateret d.

Vores kunde, Kristian J, har lavet en test af Baratza Sette 270 - Espresso & filter kaffekværn.

--

Efter mange år med min Ascaso i2 var tiden inde til en udskiftning. Ikke at den ikke klarede skærene anstændigt, men der var bare mange parametre, der på papiret tiltrak mig ved Baratza Sette 270. Nu har jeg haft den på køkkenbordet i godt og vel et halvt år, og kan nu fortælle om mine foreløbige erfaringer med kaffekværnen.

 

Baratza Sette 270 test

 

Design: En fryd for øjet på køkkenbordet

Da jeg gik fra en Ascaso i2, som var meget kompakt i designet, var forskellen tydelig, da jeg pakkede Baratzaen ud. Den fylder både mere i højden og dybden, mens bredden var omtrent det samme (BHD=13x40x24). Men ligesom kvalitet og pris ofte hører sammen, så gør dimensioner og kraft lidt det samme i dette tilfælde.

Da jeg fik sat Baratzaen på køkkenbordet, var den noget af en fryd for øjet. Selve ”huset” er udført i en blanding af matsølv aluminium og hårdfør sort plast, mens bønnebeholderen er udført i hård røgfarvet plast. Selvom meget af maskinen er af plast, føles ellers ses det på ingen måde billigt – tværtimod fremstår den ret eksklusiv. På fronten finder du syv knapper samt et digitalt display. Det kan godt fremstå en lille smule gammeldags og billig kvalitet, men i praktisk anvendelse er der ingen problemer.

 

Baratza Sette 270 indstillinger, knapper og display

 

Under display-panelet er selve udmundingen fra kværnhuset, hvor du også kan indstille formalingsgraden. Under udmundingen finder du to arme samt et Y-stykke til at holde f.eks. portafilter. De indstillelige arme er udført i aluminium med skridsikker gummi. Under armene og udmundingen er der en lille gummimåtte, som opfanger kaffe, der falder ved siden af. Vha. en smart magnetfunktion kan du let af- og påsætte den ifm. rengøring.

Ordet Sette betyder på italiensk syv. Og dette giver rigtig god mening når man betragter Baratzaen. Selve kværnen uden bønneholder er nemlig formet som et syv-tal, hvilket giver et unikt look på bordet. Den er virkelig noget andet i sammenligning med langt de fleste andre kværne på markedet. Udover at syv-talsformen ser meget smart ud, har den også meget at sige ift. hvordan bønnerne kværnes, hvilket jeg kommer ind på senere.


Specifikationer: Hvordan er den på papiret?

Baratzaen står med sin kampvægt på 3,2 kg stabilt på køkkenbordet. Der er ingen hopperier eller antydningen af løse vibrationer ved de 240W, som den opererer med.

Når den er sat til, er finindstillingerne én af de første ting du bør bruge tid på – eventuelt vha. manualen. Kværneindstillingerne er mange og i opstartsfasen er den ikke specielt brugervenlig ud af æsken. Selvom det altid er rart med mange muligheder og indstillinger, kan det for novicen måske være en hovedpine. Maskinen råder nemlig over intet mindre end 270 forskellige formalingsgrader (30 macro x 9 micro). Herudover er der 2 metalskiver med i æsken, og disse kan forholdsvis let monteres i kværnhuset, hvis man ønsker yderligere finkværning (espresso). Hvis du ikke allerede har gættet det, kan det medføre en masse prøver før du finder den indstilling, der passer lige til din brygform og smag.

Baratzaen faktisk kværner også ret hurtigt – hvilket til dels også skyldes placeringen af selve knivene/kværnhuset i toppen af maskinen. Jeg har ikke personligt målt kværnhastigheden, hvilket også afhænger af bl.a. bønnestørrelse og kværnindstilling. Dog lover Baratza, at den kan klare 3,5-5,5 g per sekund.

Bønnebeholderen har en smart lukkefunktion indbygget, så du let kan skifte mellem bønner eller få adgang til kværnhuset ifm. rengøring.


I funktion: Lækkert bekendtskab trods startvanskeligheder

Lad det være sagt med det samme; det er en rigtig god kværn – NÅR du har indstillet den! Maskinen indstilles nemlig efter kværnetid, og det kræver altså lidt tid og energi i starten. Til gengæld er det ret nemt, når først du har konfigureret knapperne, der fungerer som flg.:

  • Play/pause
  1. tryk: kværnen starter ved markeret indstilling (1-3) og displayet tæller viste tid.
  2. tryk: kværnen pauser og displayet stopper ved den forløbne tid, som kan genoptages ved endnu et tryk på play.
  • Stop: kværnen stopper og tiden nulstilles.
  • 1-3: hukommelse (holdes inde i 3 sek når du vil gemme en tidsindstilling). 1 tryk (markeret med grønt lys) efterfulgt af play får maskinen til at kværne i viste antal sek.
  • Pil op/pil ned: du kan finjustere den angivne tid ned til ét milisekund.

 

I praksis skal du afveje kaffen ift. de bryggeformer du anvender.

Brygger du f.eks. typisk 400 ml kaffe, hvor du skal bruge 32 g kaffe, skal du afveje kaffen og teste hvor lang tid det tager for maskinen at kværne. Når kaffen er kværnet, pauser du maskinen. Herefter kan du, ved at holde 1, 2 eller 3-tallet inde i 3 sekunder, gemme tiden til fremtidig brug.

Det kan virke omstændigt, men når du har fundet ud af det én gang, kan du gemme op til tre forskellige tider (som svarer til mængder kaffe) og derved få en ret konsistent mængde kaffe – evt. til forskellige brygformer. Der vil dog være afvigelser, men tests har vist, at den faktisk kværner meget tæt på den samme mængde kaffe på samme tid og  ved samme formalingsgrad hver gang.

En anden ting, der gør Baratzaen speciel, er placeringen af selve knivene og måden de fungerer på. Mange andre modeller på markedet har placeret knivene/kværnen i selve huset af maskineriet, og bønnerne bliver så ledt ud via rør, baner etc. Det medfører samtidig en del restkaffe i huset, som bl.a. kan medføre dårligere smag, fordi det er gammel kaffe du får med ud næste gang. Her har Baratza valgt at placere knivene i toppen af syv-tallet – direkte mellem bønneholderen og udløbet. Dvs. at bønnerne kværnes direkte ned i f.eks. portafiltret og efterlader meget lidt restkaffe. Og det, der måtte sidde tilbage, er ret nemt fjernet igen ved at skrue bunden ud ifm. rengøring.

 

Baratza Sette 270 direkte gennemløb


Personlige erfaringer

Jeg bruger primært Baratzaen til at kværne til espresso i min Simonelli Oscar 2. Og for mig giver det kun mening at bruge den til én form for kværning. At skulle skifte formalingsgrad hele tiden mellem f.eks. espresso og filter, er alt for besværligt og tidskrævende. Derfor har jeg Baratzaen til espresso og en Wilfa til f.eks. Aeropress og filterkaffe.

Vælger man at bruge den til flere formål – hvilket man dog sagtens kan – vil jeg anbefale at man noterer formalingsgraden for den enkelte brygningstype, så man hurtigere kan skifte om. Noget andet, som besværliggør omskiftningen er, at man skal køre motoren mens man indstiller kværnen, da det ellers kan beskadige knivene. Det er ikke så smart hvis der er lidt bønner tilbage i maskinen. Til gengæld afhjælper bønnebeholderens lukkemekanisme det en smule, så man ikke skal tømme beholderen først. Der vil tog altid ligge nogle bønner tilbage i kværnhuset.

I lang tid troede jeg ikke, at den kunne kværne fint nok, da udløbstiden på min espresso var meget lav, selv ved fineste indstilling. Men så fandt jeg ud af, at de ekstra medfølgende skiver med fordel kunne monteres, hvilket bogstaveligt talt gav maskinen en helt anden klinge at køre på. Så det er værd at tænke på hvis du skal bruge den til espresso kværning. Monteringen foregår ret let ved at afmontere kværnhuset fra bunden/udløbet og skrue en enkelt gang.

Det sidste jeg synes er værd at bemærke er, at Baratzaen til gengæld godt kan larme en del i brug – dog mindre end hvad jeg var vant til fra Ascaso i2. Men netop pga. at den kværner så hurtigt som den gør, føler jeg det mindre generende, fordi den støjer i kortere tid.

 

Baratza Sette 270 setup med espressomaskine


Konklusion

Baratza har med modellen Sette 270 lavet en kværn, der på mange måder repræsenterer rigtig god valuta for pengene. Med en udsalgspris på 2995 kr. – eller omkring de 2400 kr. på tilbud – får du en kværn, der er særdeles hurtig, konsistent og generelt har en række egenskaber, som gør den en fornøjelse at arbejde med. Bl.a. kan fremhæves, at du i dagligdagen hurtigt kan få nogle forudindstillede ”skud” ud af den, den har mange finindstillinger, den er nem at rengøre og så ser den bare brandgodt ud på køkkenbordet med sit på mange måde unikke design.

Til gengæld skal du i starten væbne dig med tålmodighed. For ud af æsken har du ikke meget gavn af den. Den kræver en del indstilling ift. din brygform og smag – og der kommer til at gå en del tabte ”skud” gennem kværnen inden du finder ud af hvordan den passer dig bedst. For nogle er det en charme – for andre en hovedpine.

Kværnen kan i kraft af dens 270 forskellige kværnindstillinger selvfølgelig anvendes til alskens brygformer. Desværre er det bare ikke altid lige til at omstille den, hvis du skifter meget mellem brygformer. Derfor er den for mig blevet en dedikeret espressokværn.

Derudover larmer den også ret meget under brug, men dette opvejes i min optik af, at den kværner så hurtigt som den gør, da støjen begrænses i tid.

 

Men når alt kommer til alt, er dette en meget fin kværn, som du højst tænkeligt vil få stor gavn af, når du har indstillet den til din brug. Dens fornemme design – som også giver den nogle funktionelle fordele – bidrager bestemt også til hvorfor du bør anskaffe dig Baratza Sette 270 hvis du er på udkig efter en ny kværn.


--

Kundebedømmelsen er skrevet af vores kunde, Kristian J.


Del dette indlæg


Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de bliver vist. På den måde undgår vi en masse spam-kommentarer.


Kundeudtalelser

Simon

Hurtig levering, tryghed i handlen, kvalitets vare og så til en god pris, det er alt hvad man kan forlange. Kaffeteriet.dk opfylder alle disse og i høj grad. Desuden har de en enorm viden om kaffe, som de hjertens gerne deler ud af.

Mette

Jeg har handlet hos Kaffeteriet flere gange. Altid en meget positiv oplevelse. Lækre produkter samt en service på et højt niveau. Og hver gang har der været en lille personlig hilsen med i pakken - SÅ skønt :)

Marianne

Vi bestilte varer på Kaffeteriet.dk, men var bekymrede for, om vi kunne få leveret, før vi skulle på ferie. Så vi sendte en mail og forklarede, at vores bestilling hastede. Varerne ankom dagen efter med et personligt postkort, hilsen fra Peter, der ønskede os god ferie!


Vi udsender 1-3 gange i måneden.