Brasilien er sambaens land og et land kendt for fest og farver. Men er deres kaffe ligeså farverig og festlig? Det er lidt både og. En ting er sikkert, og det er, at Brasilien producerer utrolige mængder kaffe.

Vi kommer her med Kaffeteriets guide til brasiliansk kaffe. Så læs med, hvis du vil vide, hvorfor Brasiliens kaffe både kan være festlig men også til tider lidt en lyseslukker.

Kaffens hovedpulsåre

Selvom Brasilien ikke er kaffens hjemland, så er det alligevel det land, der historisk set har produceret og eksporteret mest kaffe – på godt og ondt.

Der har været mange op- og nedture i deres produktion, som har været afhængig af alt lige fra vejrforhold til konkurrenceparametre fra andre ”bejlere”. I lang tid – især i det 18. og 19. århundrede – har de generelt siddet tungt på tronen over kaffeproduktion- og eksport med op til hele 40 procent af verdensproduktionen.

Siden er der kommet langt flere spillere på markedet, og i takt med at kaffe også er blevet en delikatessevare, som flere og flere stiller krav til, er Brasiliens kaffe kommet under større pres.

Produktionen

Brasiliansk kaffe har nemlig ry for at være for meget præget at kvantitet frem for kvalitet, selvom der absolut også er nogle meget delikate bønner at tage af.

Produktionen har generelt været for hårdhændet, for at sikre en vis produktion og eksport. På nogle kaffeproduktioner bliver hele stilke høstet, hvis de fleste bær ser ud til at være modne – også selvom nogle af bærrene stadig er umodne. Samtidig er Brasilien et ret fladt land, hvilket fordrer maskinhøst.

Maskinhøsten er ikke helt optimal, da bær, som ikke er modne og klar, også bliver høstet i denne proces. Disse umodne bær ryger derfor med videre i resten af produktionen.

For kaffe der ristes og formales lang tid inden salg, så gør det ikke så stor en forskel. Denne slags kaffe ender alligevel på hylderne i supermarkeden og har næsten ingen smag, fordi den ikke er frisk. Men for specialkaffe er det vigtigt, at bærrene er modne og i god kvalitet, hvis man skal have den bedste smag

Det er som sagt ret regionsbestemt, så nogle bønder producerer også på en mere nænsom og selektiv måde samtidig med, at landskabets udformning kan forhindre maskinbrug.

Dog har disse bønder haft svært ved at hamle op med det ry, som brasiliansk kaffe har fået sig på visse områder, samtidig med at den nænsomme produktion er dyrere, hvilket igen gør markedsprisen højere.

Det kan altså godt betale sig, at læse lidt om bønnerne inden man køber – f.eks. hvor og hvordan de høstes samt efterbehandles. For Brasilien er et godt kaffeland, hvis man ser sig for.

Typer og områder

Brasilien dyrker primært bønner af typen Arabica og har knap så mange områder med Robusta-produktion – hvilket i øvrigt er repræsentativt for hele verden.

Arabica og Robusta er kaffe fra to forskellige planter (blandt over 120) og den generelle holdning er, at Arabicaen er den mest delikate. Robustaen er, som navnet antyder, den mest hårdføre overfor sygdomme og kan dyrkes under knap så krævende forhold.

Ulempen er smagen, som mange mener har manglende syre og en smag af træ og gummi. Af samme årsag ender meget af Robusta-produktionen også i Instant-kaffer og er typisk præget af kvantiet fremfor kvalitet, hvilket vel også er fair ift. plantens overlevelsesevner.

Derimod er der større krav til Arabica-planten, som helst skal gro og dyrkes ved specifikke højder og temperaturer. Det påvirker næsten selvsagt smagen i en positiv retning og vil generelt set give en mere syrlig og frugtig kaffe end Robusta-kaffe.

Brasilien er som sagt ét af de største kaffeproducerende lande i verden, og har derfor også et væld af regioner, som de dyrkes i – og i forskellig kvalitet.

Der er for mange til at nævne i indlægget her, men jeg vil slutteligt fremhæve et par af dem, som står for nogle af de mere delikate kaffebønner:

Planalto de Bahia 

Bahia er en af de nordligste kaffestater i Brasilien, som i 2009 stod for 5 ud af 10 af de bedste kaffebønner ved ”Cup of Exellence” konkurrencen, findes regionen Planalto de Bahia.

Bestemt værd at holde øje med når man skal vælge kaffebønner. Bønnerne, der dyrkes i 700-1300 m i køligere temperaturer (som forhindrer overmodning), har mange småproduktioner, der skulle dyrke ganske gode bønner.

Matas de Minas

En region, der har meget bakket terræn og forhindrer maskinhøstning. Dyrkningen foregår i højder på 550-1200 m og kræver håndplukning, hvilket giver gode odds for velsorterede og delikate bønner.

De er inde i en god periode, hvor de kan drage nytte af disse forhold, som ikke findes mange steder i Brasilien, der som sagt er præget af maskinbrug. En region der bestemt er værd at kigge efter.

Gå på jagt efter Brasiliens festlige kaffe

Brasilien er et land både med rigtig god og knap så god kaffe. Men hvis man er opmærksom på nogle bestemte regioner og holder øje med, hvordan kaffen er blevet produceret, så kan man finde nogle rigtig spændende kaffebønner i det festglade land.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *