Indhold

Pour over er en fantastisk bryggemetode, der ikke kun laver lækker kaffe, men som med kaffebryggere som Chemex og den keramiske V60 også giver et flot æstetisk udtryk, når du brygger kaffe.

Derfor nytter det ikke meget, hvis din elkedel hverken lever op til den præcision, som pour over-kaffe kræver, eller hvis den blegner ved siden af dit flotte kaffegrej.

Brewista Artisan er en virkelig flot elkedel, der kan fås både i sort, hvid og stålfinish.

Denne kedel har et lækkert design med dets detaljer i træ på håndtag og bund, samtidig med den har en masse gode funktioner som temperaturregulering og en flot svanehals, så du hverken går ned på funktionalitet eller æstetisk udtryk, når ud brygger pour over-kaffe. 

Find produktet hos følgende forhandlere

Skal du overveje at blive en “artisan”?

Brewista Artisan er en elkedel til dig, der både ønsker en flot designet elkedel, men heller ikke ønsker at gå ned på funktionalitet. Med dens fine svanehals og temperaturregulering er den perfekt til dig, der vil brygge god pour over-kaffe.


Temperaturreguleringen virker også rigtig godt til at brygge te. Dog skal man overveje prisen, inden man kaster sig ud i et køb af denne elkedel. Brewista Artisan koster omkring de 1300-1400 kr. og er derfor en noget dyr elkedel.

Brewista har lige lavet en ny version af deres Smart Pour elkedel, der kommer med samme flotte base med berøringspanel og med de samme funktioner som Artisan. Smart Pour 2 kan fås til omkring de 1000kr og er derfor et nøk billigere end Artisan, så Artisan er klart mest til dig, der går op i et flot design på din elkedel.

Især synes jeg Artisan ser virkelig flot ud i dens sorte model. Her blegner Smart Pour lidt med dens stålfinish.

Artisan har stadig alle de funktioner, som er nødvendige for at brygge pour over-kaffe og især svanehalsen gør, at du kan brygge din kaffe kontrolleret og præcist.

Pour over-kaffe handler nemlig om at tage sig god tid og kunne styre flowet af vandet. Men med Artisan ser det godt ud imens! 

Brewistas flagskib 

Brewista Artisan er som sagt galionsfiguren blandt Brewistas elkedler. Med et virkelig flot design og masse gode funktioner, så står den foran både den nye og den gamle version af Brewista Smart Pour.

Med navnet Artisan proklamerer Brewista virkelig også, hvad de vil med den her elkedel. Det er en elkedel for feinschmeckeren, der ikke bare skal have det mest funktionelle grej til at brygge kaffe, men det grej skal også se flot ud. Her leverer Artisan klart.

Den er flot og funktionel. Elkedlen kommer med selve kedlen, der står på en base med berøringsflade, hvor der er et lille display, der viser tid og temperatur, og det er også her, du styrer dens mange funktioner.

Den er nem at bruge og står fint på basen, men basen fylder også en del mere på køkkenbordet end f.eks. den gamle model af Brewista Smart Pour. 

Fordele

 • Super flot design med pæne detaljer.
 • Masser af fede funktioner, herunder temperaturstyring, hold varm og auto start.
 • Generelt god at brygge med pga. den gode hældetud og holdbare materialer.

Ulemper

 • En høj pris for design – Brewista Smart Pour 2 har samme funktioner og er billigere.
 • Kedlen har en lav kapacitet – den gamle model har kun 600 ml, mens den nye har 900 ml. 

Funktionerne bag designet

Udover et smukt design så har Brewista Artisan en masse fede funktioner. Den fine svanehals styrer perfekt flowet af vand samtidig med at temperaturreguleringen sikrer dig den bedste ekstraktion af din kaffe.

Ekstraktionen af kaffe sker bedst mellem 92 og 98 grader celsius og samtidig er kedlen god til at brygge te. 

Funktioner:

 • Kapacitet på 900 mL (den gamle model har en kapacitet på 600 mL)
 • 1000 W
 • Easy Grip Håndtag
 • Auto Start Funktion
 • “Hold varm” i 1 time-funktion
 • Temperaturvisning på vand
 • Forprogrammerede temperaturer til te og kaffe
 • Gemmer sidste brugt vandtemperatur
 • “Hurtigkog”-funktion hvor der varmes hurtigt op til kogepunkt
 • Fås i mat hvid, mat sort og rustfrit stål – alle med trædetaljer (dog en enkelt model hvor det hele er sort)
 • Måler i fahrenheit og celsius

Indstilling af temperatur til kaffe og te

Brewista Artisan kan indstilles på alt mellem 40 og 100 grader celsius og kan endda skiftes til at måle i fahrenheit. På basens digitale display vises den aktuelle vandtemperatur i kedlen, også når den er slukket.

Temperaturen er vigtig for kaffebrygning, da den optimale ekstraktion af kaffen sker mellem 92 og 96 grader celsius.

Selv varmer jeg dog stadig mit kogevand op til 100 grader, da der jo også er et vist tab af varme, når man hælder, som James Hoffmann også peger på i sin V60-guide.

Anderledes fra den gamle version af Smart Pour (som du kan læse et review af her), så har Artisan en funktion, hvor man med et enkelt tryk hurtigt kan få kogt vandet op til 100 grader.

Dette ville jeg ønske min Smart Pour gjorde, da det også er smart, hvis man f.eks. også bruger elkedlen til at varme vand op til at koge pasta eller andet. Men temperaturreguleringen er også god til at brygge te, da f.eks. hvid te kun skal brygges ved 65-68 grader celsius og grøn te ved 74-79 grader celsius.

Samtidig kan du varme dit vand op til en vis temperatur og så få Brewista Artisan til at holde vandet på den valgte temperatur i en time. Smart hvis man sætter vand over, mens man lige løber ned med skraldet!

Kontrolleret ophældning med svanehals

Ligesom med Brewista Smart Pour, Fellow Stagg osv. så er elkedlens hældetud det, der primært gør den fantastisk til pour over-kaffe.

Med den lange, tynde svanehals kan du hælde vand op præcist, når du brygger kaffe. Den giver en god kontrol under brygningen, også når filtret skal gennemvædes, inden brygningen starter.

Samtidig er det en mere kontrolleret og mindre mængde vand, der løber ud end en konventionel elkedel, og en lille justering af hældningsgraden på kanden gør, at du nemt kan justere hastigheden, hvormed vandet løber ud. 

Auto start til den sløve morgen

Artisan har ligesom Brewista Smart Pour en auto start-funktion. Hvis du er lidt sløv til at komme ud af sengen om morgenen, eller du måske ikke har et stort overskud tidligt på dagen, så kan Brewista Artisan indstilles til at gå i gang med at koge vand på et bestemt tidspunkt.

Kombiner det med en kaffekværn som f.eks. Wilfa Svart Aroma, hvor man kan opbevare bønner i bønnebeholderen og indstille til at kværne en bestemt mængde bønner, så er du udrustet til en perfekt start på dagen.

Du skal såmænd bare stavre hen til køkkenbordet og trykke på en knap, så der bliver kværnet bønner for dig, og så har du både vand klart til at brygge med og friskkværnede bønner. Denne feature er ganske nem at indstille.

Ellers så gemmer elkedlen også den sidst brugte temperaturindstilling, så det er stadig nemt og hurtigt af få vand klar til kaffebrygning. 

Praktisk, ergonomisk og flot elkedel – nu med timer

Brewista Artisan har samme lækre ergonomiske håndtag og samme store låg, der kan tages helt af, som Brewista Smart Pour har.

Kanden er derfor vildt praktisk og meget nem både at tømme og fylde. Anderledes ved Artisan så er håndtaget her i en flot træfinish, ligesom toppen af låget er det.

Du får altså den samme gode holdbarhed og de samme praktiske egenskaber som Brewista Smart Pour men i et noget flottere design. Artisan har også en indbygget timer, som er virkelig smart til pour over-kaffe.

Her kan du følge med i tiden, det tager din kaffe at løbe igennem, samt holde styr på, hvor lang tid du skal ‘bloome’ din kaffe. At ‘bloome’ er at væde kaffen og lade CO2’en fra kafferistningen blive frigivet i løbet af en 30-40 sekunder.

Basen med berøringsflade og et flot display er også klart en liga over den gamle model af Brewista Smart Pour. Dette har Brewista dog luret, så Smart Pour 2 har den samme base som Artisan. 

Pris overfor funktionalitet

I forskellige anmeldelser af elkedlen peger flere brugere på, at det er en lidt pebret pris i forhold til dens funktioner. Brewista Smart Pour 2 har de samme funktioner og er billigere.

Til gengæld peger de fleste brugere på, at den fungerer upåklageligt og generelt er rigtig god at brygge kaffe med. 

Hvad er der af alternativer?

Der er en lang række elkedler derude, og derfor er der også en lang række alternativer til denne elkedel. Jeg vil dog her fremhæve tre modeller. 

Brewista Smart Pour 2

Det her burde ikke komme som en overraskelse, da jeg har nævnt den nogle gange efterhånden. Dette er Brewistas lidt billigere elkedel, der har de samme funktioner, men et andet design og også mere kapacitet (1,2 L).

Personligt synes jeg også designet er rigtig fint på denne, da den har fået en ny base, der er magen til den, som Artisan har. Samtidig koster den omkring 1000 kr, hvor Artisan nogle steder står til 1400 kr. 

Hario Buono

Hario er et japansk firma, der står bag den succesfulde kaffebrygger V60. Deres elkedel til pour over-kaffe er efter min mening en af de flotteste rent designmæssigt. Den er lidt mere enkel end Artisan.

Den kan fås i nogle forskellige modeller i forskellige prisklasser. Den billigste version er en kedel til komfuret. Her er altså ingen temperaturstyring eller andre features. Buonoen kan dog også fås som elkedel i to versioner.

En uden temperaturstyring og en med. Ingen af dem har dog lige så mange features som Brewista elkedlen og begge er noget dyre ift. de få funktioner, de har, men man kan til gengæld lidt oftere finde dem på tilbud.

Jeg vil måske ikke vælge en Buono over Smart Pour 2, men en Buono med temperaturstyring på tilbud, synes jeg er en god handel ift. Artisan.

Læs om Hario Buono

Fellow Stagg Pour Over 

Igen en virkelig flot elkedel rent designmæssigt med et meget markant udseende.

Denne elkedel har endda vundet Red Dot Design Award i 2018. Den kommer ligesom Hario Buono både som kedel til komfuret og som elkedlen. Elkedlen har temperaturstyring med 1-gradsintervaller, men er også i den dyre ende rent prismæssigt.

Den koster cirka det samme som Artisan, og European Coffee Trip har lavet en direkte sammenligning mellem Fellow Stagg og Brewista Artisan:

Klik her og læs mere om Fellow Stagg Pour Over

Er det prisen værd?

Ja og nej. Det er klart en virkelig fin elkedel til dig, der går op i det æstetiske udtryk. Man kan ikke lade være med at blive lettere opstemt ved tanken om, hvor godt Brewista Artisans trædetaljer ville gå sammen med en Chemex.

Der er dog også en pris at betale for det. Man skal klart gøre op med sig selv, om man vil betale mere for udseendet, trods at de samme funktioner kan fås til en billigere pris.

Hvis man virkelig går op i udseende og design, så synes jeg også, at Fellow Stagg er et godt alternativ, da denne har et lidt mere markant design. Men gør det op med dig selv og tjek Brewista Artisan ud lige her.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *