Indhold

Jeg er relativ ny inden for kaffebrygningens verden, både helt generelt, men også hvad pour over angår, og indtil for nyligt havde jeg en fuldstændig standard elkedel – uden temperaturstyring og med kort og tyk hals, så forventningerne til Brewista Smart Kettle var store.

Jeg så frem til 2 åbenlyse ting, ved modtagelse af elkedlen. Dels fuldstændig at kunne temperaturstyre vandet til min kaffe, dels at udnytte den lange hals – især ved mine brygninger på min Chemex.

Samtidig med modtagelsen af min Brewista elkedel, anskaffede jeg mig også en Wilfa Svart Elektrisk kværn. Indtil da havde jeg kun brugt en manuel kværn, med hvad det gav af begrænsninger. Både i forhold til den forbrugte tid, men også i forhold til konsekvensen og variationerne ved de forskellige indstillingsmuligheder, når der skulle kværnes.

brewista elkedel stål

Førstehåndsindtryk af elkedlen

De første tanker der strejfede mig, da jeg var ved at være færdig med udpakningen, var at det var en æstetisk flot kedel med et gammeldags udtryk. Låget sidder ikke fast på, som man kender det fra mange andre, men kan tages helt af. Jeg synes det giver et godt udtryk, men bedst af alt – man skal ikke på nogen måde koncentrere sig om låget, når man fylder kedlen med vand.

Hvad der modsat ikke virkede gammeldags var selve foden på elkedlen. 7 knapper og et lille display. Under displayet er der flere forskellige knapper med temperaturintervaller, som kan guide én hen mod en bedre kop kaffe. En lille detalje, som viser brugeren, at der er tænkt over det meste. Som det er sket så mange gange før for mig, blev instruktionerne til produktet ikke læst, da man nok skulle kunne navigere hen over 7 knapper – værre var trods alt set før.

De første par prøveture

Første gang jeg sætter strøm til elkedlen, begynder displayet at blinke i et par sekunder, for at vise at klokken ikke er indstillet endnu (det gøres let, ved at trykke på plus og minus helt ude til venstre). Derefter viser displayet den aktuelle temperatur i kedlen.


Jeg hiver låget af, jeg begynder at hælde vand i og sætter kedlen tilbage på foden. En sjov feature der, som jeg ikke havde tænkt over – og som man måske skal være lidt nørdet for at gå op i – er at man kan se temperaturen på det vand man får ud fra vandhanen.

Derefter kan man trykke helt ude til højre, hvorefter en anden temperatur (i forhold til den temperatur jeg nævnte før, som er den nuværende i elkedlen) vil vise sig på displayet. Det er temperaturen man gerne vil varme vandet op til. Gør man ingenting, starter opvarmningen – ellers kan man styre temperaturen op eller ned.

Et fix for bekvemmeligheds-narkomanerne

Når man rammer den ønskede temperatur bliver der kvitteret med tre biplyde fra elkedlen, så man ikke er i tvivl. Trykker man på en af de midterste knapper, så fortæller man elkedlen at man gerne vil holde den temperatur, som man har sat den til. Det er rigtig smart, hvis man ikke lige har tid når elkedlen er klar. Jeg har hurtigt kunne google mig til at den kan holde temperaturen i op til én time.

Min erfaring med kedlen indtil videre går også på at den, sandsynligvis via dens form, design og materialevalg, er god til at holde temperaturen uden denne funktion. Op til flere gange har jeg taget den af foden, brugt den en eller flere gange til min Chemex eller AeroPress og ladet den stå på bordet. Alt afhængig om den så har stået 1, 5 eller 15 minutter væk fra foden, så faldt den 0, 1 og 4 grader. I min verden er det absolut godkendt – og ønsker man at få temperaturen op på en specifik grad igen, tager det naturligvis ikke mange sekunder ved at sætte den tilbage på foden, når man allerede er så tæt på.

Brewista Elkedel 1,2 liter

Hvad der især er begejstringsværdigt, er at man kan forudindstille tidspunktet, man gerne vil have varmt vand på. Lad os fx antage, at du foretrækker at bruge så lidt tid som muligt på at gøre dig klar om morgenen, ligesom mange andre mennesker. Du har måske allerede købt en elektrisk kværn, for at spare lidt ekstra tid der – så er det en fornøjelse at vide, at så snart du slukker vækkeuret og vælter ud af sengen, kan du kværne dine bønner på 10 sekunder og så er du faktisk i gang med selve bryggeprocessen på din AeroPress.

En undervurderet feature, ud fra hvad jeg selv læste om elkedlen inden jeg anskaffede mig den – det er absolut en fornøjelse at de har gennemtænkt produktet så meget, som tilfældet er der.

Brygge med Brewista elkedel

Når alt hvad der kan siges om temperaturen så er sagt, så kommer jeg til det næste punkt, hvor jeg havde forventninger til elkedlen. At arbejde med, og videreudvikle, min teknik inden for pour over.

Som tidligere nævnt, var min tidligere elkedel ikke én der kunne udfordre denne fra Brewista. Det så jeg tydeligt, da jeg bryggede mine første gange på Chemex med vand fra den lange svanehals. Uden at det skal blive for langhåret og kedeligt, så blev min interaktion med bønnerne, både ved første og anden pour over, markant forbedret – og jeg mener ikke det er noget jeg har bildt mig selv ind, når jeg mener at det førte til, at selve kaffen blev forbedret.

brewista elkedel hælder kogende vand

Rent teknisk blev det med Brewistaen muligt for mig at hælde mere langsomt og mere præcist, hvilket gavnede mig både ved opvarmning og vædelse af min Chemex og dens papirfilter, mens selvfølgelig mere vigtigt ved selve pour overen af bønnerne. Især ved anden pour over var det en fordel for mig, at jeg havde nemmere ved at ramme de mørke områderne i bønnerne, gå udenom de lyse og generelt bare tage det i et stille og roligt tempo.

Min samlede vurdering

Bønner er vigtige, når det kommer til at brygge en rigtig god kop kaffe – det siger sig selv. Men vandtemperatur og hældeteknikken fra elkedlen har mere at sige, men jeg umiddelbart havde forestillet mig.

Specielt i min Chemex, har det været en fornøjelse at bearbejde og udvikle min hældeteknik, for at interagere med bønnerne, endnu mere end jeg kunne tidligere med min standard elkedel.

Ved min søgen efter en elkedel, der kunne omtrent det denne Brewista kan, faldt jeg ikke over nogle der var lige så tekniske som denne. Jeg siger ikke at de ikke findes, men denne udfylder alle de behov jeg har – og mere til.

Så uden yderligere sammenligning vil jeg vove at påstå, at hvis du står i samme situation som mig, vil en Brewista Smart Kettle også kunne forbedre din kaffebrygning.

Læs omkring Brewista Artisan

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *