Brugerbedømmelse: Test af Chemex 8-kops kaffebrygger

Min erfaring

Min erfaring med kaffebrygning på hjemmeplan har tidligere været meget fokuseret på simple og fuldautomatiske bryggemetoder. De seneste par år har jeg dog fået øjnene op for charmen ved at tage sig tid til at lave en god kop kaffe og ikke mindst forskellen på en god og en rigtig god kop kaffe.

Jeg har tidligere brygget en del på Moccamaster, AeroPress og Siphon. Jeg har dog længe søgt en mellemting, som giver samme gode runde kaffe som Aeropress og Siphon, men som giver mere udbytte til servering for gæster. Jeg har ligeledes længe ønsket at prøve drip-kaffe og valget faldt naturligt på Chemex kaffebrygger.

Forventning / Outboxing

 
Vind en Aeropress

Nu har du chancen for at vinde din helt egen Aeropress. Denne Aeropress har kun været åbnet en enkel gang til billedet du ser til venstre. Når du deltager i vores gratis nyhedbrev får du ligeledes nyheder, tilbud, tips og mere i indbakken!

Du er hermed skrevet op

Luk

Jeg har haft kendskab til Chemex længe, og kaffebryggerens udseende fangede hurtigt min interesse. Efter min mening er det et utrolig flot køkkenredskab, som fint kan stå fremme i køkkenet, da det simple men moderne design af kaffebryggeren udgør en lille udstilling i sig selv.

Min bekymring har dog gået på, hvorvidt det var muligt at holde på temperaturen under servering af kaffen.

Jeg har valgt at anskaffe mig den største Chemex til 8 kopper. Dette skyldes tildeles et behov for at servere god kaffe for flere gæster på én gang, men ligeledes også muligheden for blot at brygge en enkelt eller to kopper god kaffe til morgenmaden. Kombinationen af flere muligheder med Chemex var derfor en af mine forhåbninger ved investeringen af denne kaffebrygger. Derudover var baggrunden for valget af den største model også, at designet rigtig kunne komme til sin ret, og få mest mulig synlig effekt på kaffehylden i køkkenet.

Åbning

Når man først åbner kassen fra Kaffeteriet, indeholdende Chemex kaffebrygger og Chemex kaffefiltre, bliver man benovet. Indpakningen viser tydeligt, at der er lagt tanker bag, idet indpakningen af kaffebryggeren samt indpakningen af filtrene er identisk, dog udarbejdet i forskellige farvetoner. Jeg har tidligere undret mig over, at firmaer generelt ikke bruger mere energi på at udarbejde en flot indpakning, da det jo er førstehåndsindtrykket til det produkt der sælges.

Alt i alt en god start.

Da jeg pakkede kaffebryggeren ud, blev jeg straks glad for mit valg, om at bestille 8 kup-bryggeren. Den fremstår utroligt elegant og enkel og står flot i køkkenet. Dog skal man være opmærksom på, at den fylder meget, og man skal have en plads på hylden til formålet, hvis man vælger den store variant.

chemex 8 kops

Brygning

Nu skal vi til det sjove! Kaffebrygning og ikke mindst smagen af en god kop kaffe. Jeg har valgt at bruge bønner fra Uganda på mit første bryg. Det skyldes, at jeg synes det er gode allroundbønner og derfor gode til at skyde sig ind på rette mængden.

Helt praktisk startede jeg med at hælde kogende vand igennem filtret ned i Chemexen. Dette gør jeg for at rense filtret for papirsmag og for at forvarme Chemexen. Ligeledes forvarmede jeg min kaffekop med kogende vand.

Jeg fulgte den medfølgende guide til selve kaffebrygningen for at komme godt i gang. Den måler dog i antal skeer fremfor gram, hvilket jeg vil komme ind på senere.

Chemex er først og fremmest en hamrende charmerende måde at brygge kaffe på. Jeg er vild med hele slow-living princippet, hvor man tager sig tid til at brygge kvalitets kaffe. Man bliver ligesom mentalt klar til at nyde sin kaffe.

Chemex kan være en hel videnskab at brygge, da man kan hælde op af flere omgange og lade den bloome langsomt for at få det bedste resultat. Det er rigtigt interessant at finde sin egen måde og se ”sit lille barn” vokse og udvikle sig.

Man kan dog også, måske til hverdagsbrug, hælde alt vandet i på samme tid. Dette er væsentligt hurtigere og nemmere, men giver muligvis mindre detaljer i kaffen.

Som i kan se på billedet, giver Chemexen et flot udtryk når den brygger, som sagtens kan tåle at blive vist frem for gæster. Ligeledes fungerer selve Chemexen både som kaffebrygger og som serveringskande. Der er dog visse udfordringer ved at servere kaffen i Chemexen, som jeg vil komme ind på senere. Resultatet, i form at kaffen i koppen, er vanvittigt godt. Kaffen er synsmæssigt helt klar og flot i sin konsistens. Jeg har med fordel serveret den i en klar/gennemsigte kop, som virkelig fremhæver den flotte rene kop kaffe, som Chemex leverer.

Smagen er kort sagt fantastisk. Den er meget rund, mild og har slet ikke den bitterhed, som man kan opleve ved press-kaffe. Den rene smag gør, at man sagtens kan drikke kaffen ved mindre end brandvarm temperatur, da den bitre smag ikke kommer frem, efterhånden som temperaturen falder.

Personligt synes jeg sagtens, at man kan bruge en lidt tungere og smagfuld kaffebønne på Chemex, da den fremhæver de små kaffenuancer og da den, som tidligere nævnt, ikke samtidigt bliver bitter.

Does and Dont’s

Jeg vil absolut anbefale, at man finder frem til sin egen dosering af kaffe i forhold til kaffen i gram og ikke i antal skeer. Dette kan sagtens måles med en normal køkkenvægt, eller en kaffevægt købt til formålet. En investering i en kaffevægt kan retfærdiggøres ud fra den erfaring, at det i længden vil medføre en mere ensformig god kaffe, frem for et forskelligartet resultat fra gang til gang.

Ligeledes synes jeg, at en Chemex fortjener en ordentlig el-keddel. Vigtigst vil jeg anbefale, at man skaffer sig en el-keddel med en ordenlig hældetud (som den der ses på billedet herunder).

brygning af chemex

Ligeledes har jeg haft stor fornøjelse af, at anskaffe mig en el-keddel med temperaturstyring og timer. Dette hjælper til, at man rammer de helt rigtige kaffenuancer, og at man får lavet et ensformigt resultat.

Den største udfordring ved Chemexen er klart at holde temperaturen på kaffen. Den kommer uden et låg, og vælger man at servere kaffen i sin Chemex, vil den stå og blive afkølet på køkkenbordet.

Jeg overvejede at hælde kaffen i en termokande, hvilket naturligvis kan fungere til hverdagsbrug. Denne løsning finder jeg dog yderst usexet, og hvis du som mig er helt forelsket i Chemexens udseende, så SKAL denne fremragende kaffeoplevelse serveres i en Chemex.

– En alternativ løsning på denne udfordring er, at man kan holde kaffen varm ved at stille Chemexen på en gaskogeplade eller købe en underdel til Chemexen, så den kan holde varmen på et komfur. Jeg har dog valgt at se bort fra denne løsning, da jeg hverken ser det som praktisk eller som en flot løsning.

Derimod vil jeg undersøge muligheden for at købe et låg til Chemexen, således at kaffen holder varmen længere.

Alt i alt vil jeg sige, at det er en del af Chemex-oplevelsen, at man serverer den i kanden på godt og ondt. Anbefaling Jeg er helt forelsket i min nye Chemex. Den laver genial kaffe, er et super flot supplement til kaffehylden, og så er den ikke mindst praktisk. Den er hurtig at brygge kaffe på. Man kan eksperimentere med sin egen bryggemetode, eller vælge den nemme hverdagsmetode.

Til sidst vil jeg sige, at den er super nem at rengøre. Filteret med kaffegrums i skraldespanden og en gang varm vand i kanden, så er den klar til at køre igen!

God fornøjelse og tak for kaffe 🙂

Skriv et svar