Indhold
Caffe latte. Den meget populære espressodrik, der er blevet synonym med den store opblomstring af kaffebarer og caféer, og som både er rost men også bruges lettere hånende om “caffe latte-segmentet”.
Vi kommer med forklaring på, hvad en café latte præcist er og fremgangsmåde til at lave en selv – også til dem uden for caffe latte-segmentet.
En amerikaner i italienske klæder
Caffe latte klinger umiddelbart ret italiensk, da ‘latte’ er det italienske ord for mælk. På italiensk betyder ‘caffé e latte’ kaffe med mælk, men caffe latte, som vi kender den fra caféer, er en amerikansk opfindelse.
Hvis du tidligere bad en italiener om en latte, så ville du bare få et glas mælk. Men mon ikke de efterhånden kender den amerikanske latte i det støvleformede land, ligesom resten af verden er bekendt med den.
En caffe latte kan godt forveksles med en cappuccino, da de begge to er espressobaserede drikke med mælk. Men cappuccinoen har sit ophav i Italien og er lavet med lige dele espresso, dampet mælk og dampet mælkeskum. En caffe latte er lavet med en del espresso og to dele dampet mælk og så kun et lille lag af mælkeskum.
En cappuccino serveres som regel i en kop på 150 mL, hvor en latte serveres i en kop eller et glas på 240 mL.
Hvis du ikke er så glad for det tunge skum i en cappuccino eller synes, at den smager lidt for meget af espresso, så kan det være, en caffe latte er mere dig.
Kaffebønner til caffe latte
En caffe latte er ret tung på mælk. Derfor er det ikke helt ligegyldigt, hvilke kaffebønner man bruger til. Mange risterier skelner mellem espresso og filterkaffe, men det betyder ikke, der er forskel på kaffebønner til espresso eller filterkaffe. Begge kan sådan set bruges til begge, men man rister som regel de to forskelligt.
Traditionelt er espresso ristet lidt mørkere og er også tit blends, dvs. blandinger af bønner fra forskellige steder.
Når du skal finde kaffebønner, der går godt til latte, så handler det om at finde nogen, der kan smages igennem den store mængde mælk, og som komplimenterer mælken godt.
Dit bedste bud er at følge anbefalingerne fra dit yndlings mikroristeri. Mange risterier er gode til at skrive, om deres kaffebønner går godt som almindelig espresso eller i en latte.
Ellers er det måske et godt bud at gå efter noget lidt mørkere og ikke helt så lysristet, når du skal finde bønnerne til den perfekte caffe latte.
Ingredienser til caffe latte:
- Vand
(Gerne filtreret for kalk, da det er godt for din espressomaskine og for smagen af kaffen) - Kaffebønner
(Noget der går godt til mælkebaserede espressodrikke) - Mælk
(Brug gerne sødmælk eller letmælk. Hvis du ikke drikker mælk, så kan sojamælk eller havremælk også fint bruges)
Udstyr til at lave caffe latte:
- Espressomaskine
- En tamper
- Kaffekværn
- En caffe latte kop eller glas (240 mL)
- Skummekande (35 mL)
- Evt. en vægt (til at veje kaffebønner)
- Evt. et stopur til at holde styr på gennemløbstid
Fremgangsmåde til caffe latte
Der kan være stor forskel på espressomaskiner. Om de er manuelle eller semiautomatiske og forskellige størrelser på portafilteret, så dette er en meget generel fremgangsmåde til at brygge caffe latte. Til den her fremgangsmåde skal du brygge et dobbelt shot espresso.
- Start med at sørge for, at der er vand i din espressomaskine. Tænd for din espressomaskine, så den kan varme op.
- Afvej den ønskede dosering kaffebønner og kværn dem fint. Hvis din kværn selv kan dosere, så gør du bare det.
- Put den kværnede kaffe i portafilteret (med mange espressokværne kan man kværne direkte i portafilteret).
- Brug din tamper til at trykke kaffen i portafilteret ned med, så der ingen huller er, og kaffen er fordelt jævnt i filteret.
- Inden du sætter portafilteret i, så kan du skylle dit group head, så det er rent.
- Placer koppen, sæt portafilteret i dit group head og start brygningen med det samme.
- Afhængig af din maskine så er det forskelligt, om der er knapper til et eller to shots. Nogle maskiner skal man også selv stoppe brygningen. Uanset så brug et stopur. På den måde kan du indstille malingsgraden bagefter, så det passer med, at gennemløbstiden er 20-25 sekunder.
- Hæld kold mælk op i din kande, så det fylder 2/3
- Tænd for din maskines steamer-arm og placer den lidt under overfladen.
- Mælken skal steames så der kun dannes et tyndt lag skum, og mælken er 65°C varmt.
- Hæld mælken oven i espressoen med den lille smule mælkeskum til sidst. Glasset skal bare fyldes helt op.
- Nyd din latte og husk at rengøre steamer-arm og portafilteret.