Indhold

Fornemmelsen af at tage den første tår af en friskbrygget cappuccino, hvor det luftige mælkeskum rører læberne, og smagen af silkeblød kaffe og mælk rammer tungen, er svær at slå. Vi kommer med forklaring på, hvad en cappuccino helt præcist er og fremgangsmåde til at lave den selv.

Espresso, mælk og skum i dejlig harmoni

Cappuccinoen er en meget populær drik på alverdens kaffebarer og kommer ligesom så meget andet espressorelateret fra Italien. På italiensk betyder ‘capuccio’ hætte, og dette har givet navn til munkeordenen, Kapucinerne, da de bar en karakteristisk brun hætte.

Det er farven på denne hætte, der har givet navn til kaffedrikken, fordi hætten har samme brune farve som kaffe blandet op med mælk. Sjovt nok var det faktisk i Wien i 1700-tallet, at man først gav navnet ‘Kapuzinerkaffee’ til kaffe blandet op med fløde og krydderier. Men cappuccinoen, som vi kender den i dag, har 100% sit ophav i Italien. Du skal i hvert fald ikke prøve at bilde en italiener ind, at cappuccino er østrigsk. 

En cappuccino består af lige dele espresso, dampet mælk og dampet mælkeskum. Cappuccinoen kan meget nemt forveksles med en caffe latte, men de to er ikke ens. For det første er caffe latte faktisk amerikansk. For det andet så er det i mælken, at man finder den egentlige forskel.

En café latte er lavet med dampet mælk, der ikke er blevet skummet lige så meget som en cappuccino. Ofte er der også mere mælk i en latte end en cappuccino. Der er altså lidt mere smag af espressos i en cappuccino, så det kan være en fin mulighed, hvis du synes, at latten lige bliver en anelse for mælketung.

Kaffebønner til cappuccino

Når du skal finde kaffebønner til din cappuccino, så er det en god idé at følge anbefalingerne fra et godt mikroristeri. Mange mikroristerier har kaffe specifikt til espresso.


Det er ikke fordi, der er forskel på typen af bønner til espresso og til filterkaffe, men ofte rister man dem lidt forskelligt, og det kan være lidt forskelligt, hvilke smagsnoter der er gode i filter og hvilke, der er gode i espresso. Nogle risterier, som f.eks. svenske Drop Coffee, skelner ikke mellem espresso og filter. 

Nogle kan foretrække at bruge en lidt mørkere ristet espressokaffe, når man laver mælkedrikke som cappuccino og latte, fordi det bedre komplimenterer mælken og smager mere igennem.

Det kan godt hænde, at kaffebønner, der smager fantastisk som almindelig espresso, ikke helt kommer ordentligt til udtryk i en cappuccino. Derfor kan det være en god ide at følge anbefalingerne fra et mikroristeri, da de tit skriver, hvis en kaffe er god til cappuccino, latte eller noget andet. 

Ingredienser til cappuccino:

  • Vand
    (Gerne filtreret for kalk, da det er godt for din espressomaskine og for smagen af kaffen)
  • Kaffebønner
    (Noget der går godt til mælkebaserede espressodrikke)
  • Mælk 

(Brug gerne sødmælk eller letmælk. Hvis du ikke drikker mælk, så kan sojamælk eller havremælk også fint bruges)

Udstyr til at lave cappuccino:

  • Espressomaskine 
  • En tamper 
  • Kaffekværn 
  • En cappuccinokop (150 mL)
  • Skummekande (35 mL)
  • Evt. en vægt (til at veje kaffebønner)
  • Evt. et stopur til at holde styr på gennemløbstid

Fremgangsmåde til cappuccino

Der kan være stor forskel på espressomaskiner. Om de er manuelle eller semiautomatiske og forskellige størrelser på portafilteret, så dette er en meget generel fremgangsmåde til at brygge cappuccino. Til den her fremgangsmåde skal du brygge et dobbelt shot espresso.

  1. Start med at sørge for, at der er vand i din espressomaskine. Tænd for din espressomaskine, så den kan varme op. 
  2. Afvej den ønskede dosering kaffebønner og kværn dem fint. Hvis din kværn selv kan dosere, så gør du bare det. 
  3. Put den kværnede kaffe i portafilteret (med mange espressokværne kan man kværne direkte i portafilteret).
  4. Brug din tamper til at trykke kaffen i portafilteret ned med, så der ingen huller er, og kaffen er fordelt jævnt i filteret.
  5. Inden du sætter portafilteret i, så kan du skylle dit group head, så det er rent.
  6. Placer koppen, sæt portafilteret i dit group head og start brygningen med det samme. 
    1. Afhængig af din maskine så er det forskelligt, om der er knapper til et eller to shots. Nogle maskiner skal man også selv stoppe brygningen. Uanset så brug et stopur. På den måde kan du indstille malingsgraden bagefter, så det passer med, at gennemløbstiden er 20-25 sekunder. 
  7. Hæld kold mælk op i din kande, så det fylder en tredjedel. 
  8. Tænd for din maskines steamer-arm og placer den lige under mælkens overflade lidt ude til siden.
  9. Mælken er skummet færdigt, når det fylder dobbelt så meget.
  10. Hæld mælken oven i espressoen, så der kommer en lille kuppel på drikken. 
  11. Nyd din cappuccino og husk at rengøre steamer-arm og portafilteret. 
0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *