Indhold

At brygge kaffe på en kaffetragt er en af de simpleste måder, at brygge sin kaffe på. Det kræver et minimum af udstyr, og har man gode kaffebønner så bliver resultatet rigtig godt.

Engang bryggede de fleste kaffe på kaffetragt. Det var før kaffemaskinen blev populær, og man med tiden glemte at den bedste smag fik man frem ved god gammeldags manuel brygning på kaffetragt.

Kaffetragte findes i rigtig mange afskygninger og prisniveauer. De kan være høje, lave, smalle, tykke, tynde. Du kan få kaffetragt i glas, metal, porcelæn og plastik. En kort definition af en kaffetragt er, at man har en filterholder og et filter, som man hælder sin kaffe igennem. En kaffemaskine er i princippet også en kaffetragt. Dog har vi ikke fokus på den, da det er en automatisk proces.

OPSKRIFT – Sådan brygger du kaffe på en kaffetragt

Dette skal du bruge

  • Kaffebønner
  • Kaffekværn
  • Evt. en vægt
  • Kaffetragt
  • Hældekande med en smal hals
  • Kaffefilter

Dosering af kaffe til kaffetragt

Her kan du se vejledende dosering, når du brygger kaffe på en kaffetragt. Der kan være forskel på hvor meget kaffe du skal bruge, alt efter hvilken kaffetragt du bruger. Vi anbefaler at du bruger en lille kaffevægt, da det giver dig en præcis afmåling hver gang.

Dosering af hele kaffebønner

Kapacitet / StørrelseAntal gram kaffeAntal spiseskeer kværnet kaffe (strøgne)
0,4 liter / 2 kopper30g2,5 skefulde


Dosering af formalet kaffe

Kapacitet / StørrelseAntal gram kaffeAntal spiseskeer hele kaffebønner
0,4 liter / 2 kopper30g4 skefulde

Du kan også benytte vores beregner til dosering af kaffe

Sådan skal du kværne kaffen til din kaffetragt

Er godt udgangspunkt er at kværne dine kaffebønner medium-grov, når du skal brygge på din kaffetragt. Der kan være forskel på hvor groft du skal kværne dine kaffebønner, alt efter hvilken kaffetragt og kaffefiltre du bruger. 


Synes du kaffen er for svag i smagen, så kværn den lidt finere. Hvis du synes kaffen er for intens og bitter, så kværn den lidt grovere.

kaffetragt formalingsgrad

Sådan skal kaffebønnerne være ristet til kaffetragt

Enten er kaffebønner ristet til filterkaffe eller til espresso. Køb dem der er ristet til filterkaffe. Kaffebønner der er ristet til espresso egner sig nemlig primært til espressomaskiner og mokkakander, og evt. AeroPress. Inden for filterkaffe, kan du finde lysristet, mellemristet og mørkristet kaffe. Vi anbefaler lysristet kaffe, da det oftest er af højere kvalitet og giver en bedre kop kaffe.

Espressoegnede kaffebryggere

Vandtemperatur til kaffebrygning

Når du brygger kaffe skal du altid forsøge at ramme en vandtemperatur på 92-96 grader. Hvis du ikke har mulighed for at måle temperaturen så vent ca. 2 minutter efter at det har kogt. Så skulle temperaturen være deromkring. Hvis du dog gerne vil være mere sikker, så er det muligt at købe en elkedel, hvor man kan indstille den ønskede temperatur.

Eller en kedel, til kogepladen, som har et indbygget termometer


Hvilke filtre er gode til en kaffetragt?

Papirfiltre til kaffetragt

Når man køber en kaffetragt hører der ofte specielle papirfiltre til. F.eks. så producerer mærkerne Hario kaffetragte, Kalita og Kinto alle kaffefiltre, der passer ned i deres kaffetragte. Det er vigtigt ikke at gå på kompromis med kaffefiltret, ved f.eks. at købe filtre fra supermarkedet.

3 grunde til at vi ikke anbefaler kaffefiltre fra supermarkedet til kaffetragt

  1. Kaffefiltrene fra supermarkedet passer højst sandsynligt ikke ned i kaffetragten
  2. De kaffefiltre man køber fra f.eks. Hario, Kalita eller Kinto er usammenligneligt bedre end kaffefiltre fra supermarkedet. De er både tykkere, stærkere, og filtrerer kaffen bedre end traditionelle kaffefiltre.
  3. Det kaffe man brygger på f.eks. Hario kaffefiltre er helt fri for grums og bundfald, og i modsætning til kaffefiltre fra supermarkedet, så risikerer man ikke, at det falder fra hinanden, når man tager det op efter brug.

Bleget eller ubleget papirfilter?

Hario papirfiltre bleget og ubleget

Der findes 2 typer af papirkaffefiltre til kaffetragte.

  • Bleget kaffefilter
  • Ubleget kaffefilter

Papir i sin rå form er ikke hvidt, men brunt. For at det kan blive hvidt skal det gennemgå en afblegningsproces. Kaffefiltrene kan gennemgå to forskellige processer for at de kan blive hvide. Hovedingredienser i de to metoder er: Klorin
Klorin er i bund og grund det samme som man finder i en pool, og er en gammeldags måde at afblege på.

Oxygen

Oxygen blegning er en naturlig blegning og en dyrere metode at anvende, men samtidig også mere skånsom for miljøet. Den er lige så miljøvenlig, som et naturligt brunt filter. Til forskel fra et naturligt brunt kaffefilter, så får man ingen urenheder i kaffen. Brune ikke-blegede filtre vil altid tilføre urenheder til vandet. Så hvis du har muligheden, så vælg altid de hvide blegede kaffefiltre for en bedre smag.

Husk altid at skylle dit papirfilter

Du har måske hørt om det før, eller set det blive gjort på en kaffebar. Først skylles papirfiltret, derefter brygger man kaffen. Grunden til det er, at papir kan videregive en lidt “pappet” smag til kaffen. Denne fjerner man ved at væde filtret godt inden man påbegynder brygningen.

Sådan gør du

  • Placer dit papirfilter i kaffetragten og placer en kande eller en kop under kaffetragten.
  • Hæld vand igennem papirfiltret. Fordel det godt indtil hele papirfiltret er vådt.
  • Hæld det vand du har brugt til denne proces ud.

Nu er filtret klar til at du kan brygge.

Metalfilter til kaffetragt

Til nogle kaffetragte kan man købe metalfiltre. F.eks. til Hario og Chemex. Et metalfilter får generelt nogle andre ting frem i kaffen, end et papirfilter gør. Et metalkaffefilter tillader at flere af kaffens naturlige olier trænger igennem, og ned i den færdige kop kaffe. Smagen bliver, mere rund, fyldig og dyb.

Rengøring af kaffetragt

Det er ganske nemt at rengøre en kaffetragt. Efter du har brygget din kaffe smider du kaffefiltret ud og skyller kaffetragten under vandhanen, og så er du færdig. Brug evt en mild sæbe, eller put kaffetragten i en opvaskemaskine.

Hvis du benytter dig af en kobbertragt, så pas på med opvaskemaskinen, og opvaskemiddel. Skyld kobbertragten grundigt under vandet, og puds efter med et viskestykke til den skinner. Forvent at kobbertragten patinerer med tiden. Det er helt normalt.

Sådan vælger du kaffebønner til kaffetragt

Gå efter hele kaffebønner

Hele kaffebønner er altid at foretrække – uden undtagelser. Punktum! Grunden til det er, at hele kaffebønner holder bedre på smag og aroma. Så kan du selv kværne kaffen lige inden brug, og få mest muligt smag ud af dine kaffebønner.

Lysristet frem for mørkristet

Lysristede kaffer er ofte et tegn på at kvaliteten er høj, og de mange små smagsnuancer, som kaffebønner i god kvalitet indeholder, er ikke gået tabt i risteprocessen. En kaffebønne af lavere kvalitet vil typisk være ristet mørkere, for at skjule den dårligere kvalitet og mangel på smagsnuancer (gælder dog ikke helt espressokaffe, da kaffebønnerne til espresso, per definition, er lidt mørkere ristet end filterkaffe). Gå derfor primært efter lysere ristet kaffe. Det er lidt en anden verden end de mørke kaffer, men smagsmæssigt er der så meget at hente!

Lille område

På en pose kaffe står der næsten altid hvor den kommer fra. Det er dog ikke nok at der bare står ‘Colombia’, ‘Brasilien’, Mexico mv. Der skal gerne stå en områdebetegnelse, og helst hvilken kaffefarm den kommer fra. Tommelfingerreglen er jo tættere man kan komme på oprindelsesstedet, jo større sandsynlighed er der for, at kaffen er god. Kommer kaffen ikke fra et skarpt defineret område, så kan man ikke være sikker på en ensartet kvalitet.

Ristedato er vigtig

Kaffe skal helst være friskristet, så kig efter ristedatoen på posen. En “sidste holdbarhedsdato”, eller “fremstillingsdato” er desværre ikke nok, da det reelt ikke fortæller noget om hvornår kaffen er ristet. Er ristedatoen ikke at finde på posen, så står du højst sandsynligt med en gammel kaffe. En god specialkaffe skal helst nydes indenfor max 1,5 måneder efter ristedato, og gerne før. Bliver kaffen for gammel, så mister den for meget smag og aroma, og det er meget ærgerligt, hvis du har brugt 70-80 kr. på en pose kaffe.

Sikret kvalitet

Vi har hos Kaffeteriet.dk samlet og udvalgt nogle af de bedste specialkaffer fra nordiske mikroristerier. På kaffeposerne kan du se, at de kriterier vi mener er tegn på en god kaffe, er overholdt. Du er derfor sikret kvalitet hos Kaffeteriet.dk, og kan nu vælge ud fra smagsløgene. Vi har beskrevet kaffebønnernes noter under hver kaffe. Se vores udvalg af specialkaffe her.


Spørgsmål og svar til kaffetragt

Bruger man koldt eller varmt vand fra hanen til sin elkedel?
Brug altid koldt vand fra hanen. Varmt vand fra hanen indeholder flere bakterier, da det kommer fra en varmtvandsbeholder. Det er beregnet til opvask, eller vask af dig. Det kolde er derimod beregnet til at drikke, og kommer direkte fra vandværket, hvor det er blevet renset.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *