Indhold

Stempelkanden er en af de mest ærlige brygmetoder der findes. Her er ingen hokus pokus, og hvis du blot følger nogle få tommelfingerregler, så er det en super let og relativ billig måde at få en kop kvalitetskaffe på.

I denne guide benytter vi en Bodum stempelkande, men du kan selvfølgelig benytte hvilken som helt stempelkande til af lave din stempelkaffe.

Lad os komme igang med at brygge kaffe!


Denne guide indholder

Doseringsberegner

Vælg en stempelkandestørrelse, eller beregn selv hvor meget kaffe du skal bruge til din egen stempelkande.

gram vand
+
1: dosering
+
=

{{ calculated_coffee_grams }}

gram kaffe

Doseringsberegneren er målrettet stempelkande kaffe. Har du en Stelton 1 liter eller Bodum chambord stempelkande 0,8 l, så kan beregneren tilpasses. Her kan du finde kaffe dosering til andre bryggemetoder

Doseringstabel til stempelkande:


Du kan benytte denne tabel, hvis du vil have yderligere information på doseringen eller hvis du ikke kan få beregneren til at virke.

Kapacitet / StørrelseAntal gram kaffeAntal spiseskeer med lille topAntal deciliter
0,35 liter / 3 kopper21g3 skefulde½ fyldt
0,5 liter / 4 kopper29g4 skefuldelige under ¾ fyldt
1 liter / 8 kopper55g6,5 skefulde1 med top
1,5 liter / 12 kopper83g10 skefulde1 fyldt + ¾ fyldt

OPSKRIFT: Sådan brygger du kaffe på en stempelkande

Dette skal du bruge

  • Kaffebønner
  • Kaffekværn
  • Evt. en vægt
  • Stempelkande
  • Et stopur (evt. Smartphone)

Kaffeteriet.dks opskrift til en 4-kops stempelkande 0,5 liter.

1) Sæt minimum en halv liter vand til at koge

2) Sæt din kværn til at kværne groft og kværn 28g kaffebønner.

3) Hæld den kværnede kaffe i din tomme stempelkande

4) Når dit vand har kogt, så giv det 2 minutter til at køle ned til en 93-96 grader. Det er den temperatur vi foretrækker til at brygge med.

5) Hæld vandet over dine kaffebønner og fyld stempelkanden helt op. Dette skulle gerne være ca. en halv liter vand.

stempelkande opskrift

6) Sæt stopuret til 3:30 min og sæt det igang

7) Når tiden er gået bryder du overfladen med en spiseske, så kaffen falder til bunds.

stempelkande opskrift bryd overflade

8) Tag endnu en spiseske, så du nu har 2 spiseskeer. Fjern det hvide “skum” i vandoverfladen med de to spiseskeer.

stempelkande opskrift fjern skum

9) Sæt stemplet / filteret på og pres roligt ned, indtil du når bunden.

stempelkande opskrift sæt stempel på

10) Husk at drik kaffen med det samme, eller hæld den over i en termokande. Hvis du beholder kaffen i stempelkanden, vil kaffen blive ved med at brygge. Kaffen bliver også hurtigere kold, hvis den er i stempelkanden.

Tip: Vent med at drikke kaffen til efter 5 min, hvor den er kølet lidt af. Så træder kaffens smag mere frem.


Sådan kværner du kaffen til stempelkanden

Indstil din kaffekværn til at kværne til en grovhed der ligner den på billedet. Når du kværner kaffe til stempelkande, vil du opleve en fantastisk friskhed i din kaffe, hvis du kværner kaffen lige inden du skal brygge den. Det er let at gøre med din egen kaffekværn.

Kværnet kaffe, sammenlignet med groft bordsalt.

Fin, mellem eller grov

Hvis man rangerer de forskellige brygmetoder i forhold til hvor groft kaffen skal kværnes, så er stempelkandekaffen på det groveste niveau. Det hænger sammen med at den kværnede kaffe er i kontakt med vandet i lang tid. 3½ minut er lang tid, i kaffens verden.

Kværner man kaffen for fint, så risikerer man at man får en meget bitter kaffe. Mange kaffekværne har ikke pædagogiske indstillingsmuligheder, så du bare kan indstille til stempelkande med det samme.

Forsøg dig frem med din kværn, indtil du har et resultat der ligner det på billedet. Du kan altid justere yderligere, så det til sidst rammer din smag.

stempelkande opskrift drik den lige efter

Den rigtige vandtemperatur

Den optimale vandtemperatur til kaffebrygning er 93-96 grader. Da det kan være besværligt at skulle måle det med et termometer, har vi en tommelfingerregel som siger at man kan lade sin elkedel stå i ca. 2 minutter efter den har fået vandet til at koge, for at ramme den ønskede temperatur på mellem 93-96 grader. Dette er selvfølgelig kun vejledende, da temperaturen kan variere fra elkedel til elkedel.


Sådan vælger du kaffebønnerne

Hele kaffebønner

Vælg altid hele kaffebønner. Altså kaffe der ikke er kværnet eller formalet. Hele kaffebønner holder bedst på smagen.

Lysristet

Gå efter en kaffe der er lysristet. En lysristet kaffe betyder ofte at kvaliteten af kaffebønnerne er så god, at den kan ristes mindre og derved beholde mange af sine naturlige smagsnuancer. En kaffebønne af dårlig kvalitet bliver ofte ristet meget mørkt for at skjule dens dårlige kvalitet.

Område

Undersøg om der på kaffeposen er angivet hvor kaffen kommer fra. En tommelfingerregel er at, jo mindre et område kaffebønnerne kommer fra, des bedre er kaffen. Står der kun at kaffen kommer fra Brasilien, betyder det at kaffebønner kan være en blanding af kaffebønner fra mange forskellige kaffefarme i Brasilien, med meget svingende kvalitet. Står der til gengæld at kaffebønnerne kommer fra en bestemt farm, eller et smalt udvalg af farme, er du sikret at kaffen er ensartet og alle kaffebønnerne er af samme kvalitet.

Ristedato

En god kaffe nydes bedst fra 2-3 dage efter den er ristet, og op til ca. 2 måneder. Herefter vil kaffebønnerne begynde at miste sin smag. Det er derfor vigtigt at du kan se på kaffeposen, hvornår din kaffe er ristet. Du skal også være opmærksom på at fremstillingsdato og ristedato ikke nødvendigvis er det samme, når det kommer til supermarked-kaffer.

Sikret kvalitet

Vi har hos Kaffeteriet.dk, samlet og udvalgt nogle af de bedste specialkaffer fra nordiske mikroristerier. På kaffeposerne kan du se at de kriterier, vi mener er tegn på en god kaffe, er overholdt. Du er derfor sikret kvalitet hos Kaffeteriet, og kan nu vælge ud fra smagsløgene.


Rengøring af stempelkande

Det er vigtigt at du er grundig når du rengør din stempelkande. Al kaffegrums skal væk, da det kan ødelægge din næste kop kaffe.

Rengør stempelkande i opvaskemaskine

Det er ret nemt at rengøre en stempelkande. Du kan putte alle dele i din opvasker. Hvis du gør det skal du dog huske at fjerne kaffegrumsen først. Glemmer du det, så har du kaffegrums i hele din opvaskemaskine.

Skil stempelkande af, så du har:

  • Glasset
  • Stålholderen
  • Låg + pind
  • Filternet
    bodum filternet
  • Spiralblad
    bodum spiralblad
  • Kryds
    bodum kryds
  • Bundskrue (Kan skrues på pinden igen, efter filternet, spiralblad og kryds er fjernet)
    bodum metal bundskrue

Rengør stempelkande i hånden

Det er ligeledes nemt at rengøre sin stempelkande i hånden:

  • Brug en lang ske og fjern kaffegrumsen fra bunden af glasset. Eller hæld kaffegrumsen direkte i skraldespanden.
  • Hæld en lille smule opvaskemiddel og vand op til en ¼ af kanden.
  • Før stemplet ned og op gentagne gange indtil der bliver dannet hvidt skum. Hurtigt bliver både glas og filter rent.
  • Skyld glasset efterfølgende.
  • Skil stemplet fra hinanden og skyld delene fri for sæbe og de sidste rester af grums.

Espro stempelkande vs. Bodum stempelkande

Bodum Chambord stempelkande – God kaffe let at lave

Bodum stempelkande

Bodum Chambord stempelkande. “Den klassiske”. 

Stempelkanden man ikke kan komme udenom.

Jeg har drukket spandevis af kaffen fra netop denne klassiske kaffebrygger.
I midt 70’erne lancerede Bodum Chambord stempelkanden, og successen fra den gang holder stadig den dag i dag.

Kanden er uhyre enkel at bruge. Kværn 60 gram kaffe ( groft) pr. liter vand, du bruger. Hæld vandet over og lad kaffen trække i 4 min. Når de 4 min er gået, rører du rundt i kaffen og fjerner “det hvide lag” der har lagt sig på toppen (dette er bittert), og wupti så er der god kaffe.

Min vurdering

Hvis du skal have en stor mængde, god, fyldig kaffe relativt hurtig, så er Bodum stempelkanden et rigtig godt valg.

Der er dog nogle obs-punkter, som du skal være opmærksom på:

  • Bryggeren holder ikke kaffen varm særligt længe, men tids nok til at dine gæster kan få varm kaffe. Ellers kan du hælde kaffen over i en termokande.
  • Kanden efterlader en del mikrogrums i de sidste kopper.
  • Kaffen overekstrahere lettere ved denne brygmetode, da brygningen ikke stopper på grund af den måde, filtrene er lavet på. Hullerne er simpelthen for store, og det gør, at vand og kaffe fortsætter med at være i kontakt i for lang tid. Jeg forsøgte at smage på kaffen efter den havde stået en halv time i kanden, og kaffen smagte en del mere bittert.
    Ekstraktion er, hvor meget af den brugte kaffe du i sidste ende får opløst i dit vand.

Espro stempelkande – “Nyfortolkningen”

espro-stempelkande

“Nyfortolkningen” indenfor stempelkander.

Espro er et canadisk firma, der står for en af de største nyskabelser inden for stempelkaffer de seneste mange år.

Modsat filtrene i Bodums stempelkander, så har Espro nemlig valgt at nytænke det hele. Det er der kommet et helt nyt design ud af. Filteret består af to dele der er henholdsvis 9 og 12 gange finere end det typiske metalfilter.

Filtrene i Espros stempelkander

Filtrene skulle, ifølge firmaet, stoppe netop ekstraktionen efter endt brygning, men efter at kaffen har stået i kanden i over en time, kunne jeg godt ane en lille overekstrahering, men den var minimal i forhold til Bodums kande.

Udenom stempelfiltret sidder en silikonering, der gør at stemplet slutter helt tæt med kanden og tillader kun meget lidt kaffegrums at komme ud efter brygning.

Et stort plus foruden filtrene er, at kanden er designet med dobbeltisolerende metal, der gør,at den holder kaffen varm længere end en klassisk Bodum kande.

For at toppe lækkerheden har Espro valgt at designe kanden meget stilrent- hvilket vil tiltale mange.

Testvinderen er

☕ Espro stempelkanden

Esprokanden er absolut en god stempelbrygger. Den brygger renere, mere afbalanceret kaffe og holder det varmt i selve kanden. 

En anden afgørende ting for mig som kaffeenthusiast, er at du med denne brygger kan eksperimentere med kværningsgraden og opnå anderledes resultater uden, at der kommer ret meget grums i din kaffe. 

Et lille skår i kaffeglæde er dog vægten på 1 liters kanden. Den vejer 1,2 kg. og er umiddelbart ikke så håndterbar, som jeg kunne ønske mig. Hvis jeg skulle erhverve mig en esprokande til stempelbrygning, vil jeg købe modellen med 530 ml. Den er knap så tung og mindst lige så flot.

Du kan læse om Espro stempelkande her.


Spørgsmål og svar

Her har vi lavet en samling af de spørgsmål vi har fået omkring brygning af stempelkandekaffe. Kan du ikke finde dit svar her, eller mener du der er noget vi mangler, så skriv det endelig i kommentarerne, eller til [email protected].

Skal jeg vælge filterkaffebønner eller espressobønner?

Filterkaffebønner egner sig bedst til en stempelkande. Espressobønner er beregnet til espressokaffe lavet på en espressomaskine, eller en mokkakande. Hvis du bruger espressokaffebønner i en stempelkande så får du en utrolig kraftig, bitter og “mørk” oplevelse. Det kommer selvfølgelig også helt an på hvad du godt kan lide til din kanelkage sidst på eftermiddagen 😉

Hvad hvis jeg kun har en pose formalet kaffe fra supermarkedet?

Det er stadig muligt at brygge en udmærket kop kaffe på en stempelkande med formalet kaffe fra supermarkedet. Følg den ovenstående opskrift og bryg en stempelkande med det formalede kaffe, og se hvad du synes. Du kan altid købe bedre kaffe og forbedre din smagsoplevelse til næste gang.

Hvad gør jeg hvis jeg har købt hele bønner og ikke har en kværn?

I flere supermarkeder har de en kaffekværn i sektionen med kaffe. Har du en lokal kaffebar i nærheden kan du også gå derned og høre om de vil kværne din kaffe. Eller du kan købe en kaffekværn og gøre det derhjemme.

Til næste gang er det bedst at have sin egen kaffekværn, da kaffebønner der er kværnet begynder at miste smag efter 1 times tid. Det er derfor bedst at kværne det kaffe man skal bruge til den enkelte brygning, så det er så frisk som muligt.

Skal jeg hælde koldt eller varmt vand i elkedlen?

Du skal altid hælde koldt vand i elkedlen, da varmt vand indeholder flere bakterier når det kommer direkte fra vandhanen. Det varme vand kommer nemlig fra en varmtvandsbeholder, mens det kolde vand kommer direkte fra vandværket, hvor det er blevet renset.

Hvor varmt skal vandet være når jeg hælder det i stempelkanden?

Den optimale vandtemperatur til kaffebrygning er 93-96 grader. Da det er besværligt at skulle måle det, siger vi at man kan lade sin elkedel stå i ca. 2 minutter efter den har fået vandet til at koge, for at ramme den ønskede temperatur på mellem 93-96 grader. Dette er selvfølgelig kun vejledende, da temperaturen kan variere fra elkedel til elkedel.

Skal jeg hælde vandet i stempelkanden på en bestemt måde? I cirkler eller?

Hæld vandet i stempelkanden stille og roligt og sørg for at ramme al kaffen. Grunden til at man hælder i cirkler er simpelthen bare for at sikre sig at al kaffen bliver ramt af vandet.

Skal jeg hælde halvejs op, røre rundt, og så resten? Eller bare alt vand I på en gang?

Vi anbefaler at du hælder vandet på kaffebønnerne og fylder stempelkanden helt op, uden at røre rundt på noget tidspunkt. Kaffen brygger når den er samlet i toppen. Når du bryder overfladen og kaffen synker til bunds bremser du den optimale bryggeprocess.

Skal jeg hælde vand i op til metalkanten, eller helt op til hældetuden? (Gælder for den klassiske Bodum Chambord stempelkande)

Hæld kun vand i op til metalkanten. Det giver plads til at du kan sætte filteret i uden at presse vandet ud af stempelkanden.

Skal jeg røre rundt eller svinge kanden, så kaffen hvirvles rundt?

Vi anbefaler ikke at du rører rundt eller svinger kanden, inden kaffen er brygget færdig. Kaffen brygger helt af sig selv og har ikke brug for at blive aktiveret med omrøring. Du skal først røre rundt når de anbefalede 4 minutter er gået. Så falder kaffen til bunds i stempelkanden og du kan fjerne skummet fra kaffen og derefter sætte filteret på og skubbe det i bund.

Skal jeg fjerne skummet efter den har brygget?

Ja, vi anbefaler at du fjerner skummet og evt. grums fra kaffen, efter du har du ladet kaffen brygge i 3,5 – 4 minutter og brudt overfalden. Dette gøres lettest ved at tage to skeer og starte i den kant der er længst fra dig og så køre rundt langs kanten, ind mod dig selv. Så kan du i 2-3 snuptag få fjernet det meste af skummet. Det kræver lidt øvelse de første par gange.

Skal jeg opvarme stempelkanden?

Det er ikke nødvendigt at opvarme stempelkanden inden brug. Nogle vil mene at det giver bedre kontrol over vandtemperaturen, da den ikke falder yderligere ved at komme i kontakt med en kold stempelkande.

Hvis du lader kaffen stå i stempelkanden er det en fordel at have opvarmet stempelkanden, da kaffen så kan holde sig varm i længere tid. Vi anbefaler dog at du hælder kaffen over i en termokande, da kaffen så kan holde sig varm i længere tid. Ved at hælde kaffen ud af stempelkanden fjernes kaffen fra kaffebønnerne som ligger i bunden af stempelkanden, som nu kun er med til at gøre kaffen bitter.

Det er kun Espro Press, hvor det kan anbefales at beholde kaffen i stempelkanden, da kaffebønner og den bryggede kaffe ikke er i kontakt efter endt brygning.

Hvor hårdt skal der trykkes?

Tryk stille og roligt stemplet i bund. Så længe stemplet bevæger sig ned af presser du hårdt nok. Der er ingen grund til at presse hårdt og forcere stemplet ned igennem stempelkanden. Trykker du for hårdt, øger det chancen for at der kommer kaffegrums ind til den bryggede kaffe, som helst skal undgås.

Bruger du meget fintkværnet kaffe er den hårdere at trykke ned. Bruger du groftkværnet kaffe er den lettere at trykke ned. Dette skyldes at vandet har lettere ved at finde vej igennem grovere stykker kaffebønner. Som allerede nævnt, anbefaler vi at du bruger groftkværnet kaffe til stempelkandekaffe.

7 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *