Indhold

Hario V60 Starter kit

Mit navn er Kristian, og jeg var tidligere blogger, hvor jeg beretter om min passion for kaffen og alle dens facetter lige fra valg af bønner til ristning og brygning. Jeg har fået den ære, at lave et gæsteblogindlæg hos de rare mennesker her fra kaffeteriet.dk om min nyeste anskaffelse og kaffeoplevelse.

Kaffebrygning har mange sider, og kan nogle gange være et næsten højteknologisk fænomen med diverse store og dyre maskiner. Men det kan (heldigvis) også befinde sig i den helt anden ende af spektret. Jeg vil i dette blogindlæg fortælle jer mere om mine erfaringer med mit nyeste skud på stammen: et Hario V60 pour-over sæt.

Mange har sikkert haft bedsteforældre, der aldrig har brugt ”moderne” kaffemaskiner, men har tyet til de helt gamle dyder, når det kommer til kaffebrygning. Nemlig med en kaffekande, tragt, filter og kogekande. Hario V60 tager disse gamle metoder i brug igen med sættet, der indeholder en gennemsigtig plastic-tragt, glaskande med plasthåndtag, filtre og doseringsske.

Du kan også læse vores ultimative guide til kaffetragt her

Find produktet hos følgende forhandlere

kitchenoneSe seneste pris
kitchentime FavoritSe seneste pris
ComputersalgSe seneste pris
* indeholder annoncelinks

Hvorfor old school kaffebrygning?

Inden jeg går i dybden med Hario V60, vil jeg kort fortælle om min grund til at anskaffe mig noget, som jeg i første omgang anså som gammeldags. I det daglige har jeg nemlig hidtil brugt en halvdyr espressomaskine, Rancilio Silvia, og gør det stadig. Jeg elsker de espressobaserede kaffer du kan få, lige fra et espressoshot til americano og cappuccino. Ulempen opstår til gengæld når jeg får gæster.


Så kan det godt være lidt ubelejligt og tidskrævende, at skulle brygge adskillige enkelte espressoer, når man samtidig skal være social og tage sig af gæsterne. Og da jeg ikke havde plads til flere køkkenmaskiner på køkkenbordet, blev en traditionel filterkaffemaskine hurtigt udelukket.

Efter kort research faldt jeg over pour-over sættet fra Hario, som både var billig (ca. 150 inkl. levering) og fik god omtale. Bl.a. blev det fremhævet, at kaffen blev bedre på denne måde, da du har mere kontrol over brygningen. Og da det samtidig så rigtig nørdet ud, var jeg ikke i tvivl længere; jeg måtte prøve sådan en Hario pour-over.

Førstehåndsindtrykket: hvordan er Hario V60?

Allerede ved første øjekast, da jeg tog hul på pakken fra Kaffeteriet, var jeg tilfreds med hvad jeg så. Jeg er stor fan af det enkle og minimalistiske, og på det område synes jeg, at Hario-sættet lever meget godt op til det.

Med en flot designet kande, simple ”mængdeskalaer” på siden og en plasthåndtag, der ligger godt i hånden, var det en god start. Dog syntes jeg umiddelbart at kanden, der kan indeholde 60 cl., var lige lille nok. Uden jeg har haft den i brug til større selskaber, vil jeg tro, at det kræver flere brygninger, at stille folks kaffetørst. Det kan kun tiden vise. 

Plastik v60 pour over fra Hario

På trods af plasthåndtaget (kan også fås i bl.a. træ), synes jeg at den generelle og gennemgående kvalitet i sættet er god til prisen. Tragten er dog også lavet af plast, og jeg er spændt på at se, hvor længe den holder. Den virker dog solid, og er konstrueret med vertikalt cirkulerende riller indvendigt, som leder vandet ned mod kanden. Disse har stor indflydelse på brygningskvaliteten, da vandet ikke ophober sig og trækker bitterstoffer ud af kaffen.

Holder tragten ikke så længe – eller foretrækker man f.eks. en anden model – findes der masser af andre i forskellige materialer og farver. F.eks. kan du få dem i glas, keramik eller metal. Jeg kunne godt være typen, der valgte en anden tragt pga. udseendet af plastiktragten, som udadtil virker lidt billig (men fungerer glimrende). Derhjemme har jeg den nemlig til at stå fremme på hylden, når jeg ikke bruger den, da jeg synes at sættet rent designmæssigt er rigtig flot og enkel.

Sådan brygger du med Hario V60

Jeg har i den netop forgangne jul været så heldig, at få en kaffejulekalender af min kæreste. Hver dag i december, har jeg stået op til en ny pose med 30 g. bønner (ca. til 3 kopper). Det har været rigtig spændende at prøvesmage så mange forskellige bønner fra så mange forskellige steder.

Jeg har forsøgt at rangere dem, men når man når over halvvejs, kan det godt være svært at huske hvordan den første smagte. Min rangering vil helt sikkert danne grundlag for hvilke bønner jeg køber først i fremtiden. Jeg køber dem som regel grønne og rister selv – dette og meget andet kan du læse mere om på min blog. 

Alle ”julebønner” har været brygget på min Hario-kande, og lad det være sagt med det samme; brug altid friskmalede og friskkværnede bønner hvis du har mulighed – det giver langt bedre smag end månedsgammel færdigkværnet supermarkedskaffe.

Selve brygningen er ret simpel, og foregår på følgende måde:

 1. Find en køkkenvægt frem. Det er en fordel at veje det meste. Det er selvfølgelig ikke et must, men den bedste kop kaffe får du ved det korrekte forhold mellem vand og bønner.
 2. Bønnerne vejes og kværnes. Jeg bruger 30 g. bønner til ca. 3 kopper. Jeg har en lille kaffekværn fra Bosch, som med et enkelt tryk kværner bønnerne ensartet og godt. Jeg kværner dem fint. Føles det som sand at tage op mellem fingrene, skal de kværnes lidt mere. På den måde synes jeg, at man får mere smag ud af bønnerne.
 3. Også vandet vejes inden kogning. Til de 30 g. bønner bruger jeg 400 g. vand. Noget af det bruger jeg til at forvarme tragten, kanden og koppen med, men det kommer tilbage i kanden, så jeg stadig har 400 g.
 4. Efter forvarmning, sætter jeg mit filter i tragten, hælder bønnerne i og så er jeg klar til selve brygningen.
 5. Der kan være forskellige holdninger til ophældningen af vand. Jeg starter altid med at væde bønnerne (kun til de netop er dækket af vand). Herefter trækker det i 30-40 sek., så gasserne fra bønnerne frigives (kaldes også ”blooming”).

  Hario v60 pour over kit
  Blooming-processen, hvor gasserne frigives
 6. Herefter hælder jeg halvdelen af vandet i cirkulerende bevægelser fra midten og ud (hæld ikke på filtret). Vent igen ca. 30-40 sekunder til vandstanden er faldet, og hæld resten i på samme måde.

  Hario pour over kit blooming
  Hæld ca. halvdelen af vandet i efter bloomingen, og lad det køre næsten i bund.
 7. Når alt vandet er løbet igennem, fjernes filtret. Herefter kører jeg hele kanden rundt i cirkulerende bevægelser, for at få blandet kaffen godt og få fordelt smagsnuancerne.
 8. Hæld op og nyd

En forskel, der er til at smage

Hvis du har været vant til almindelig filterkaffe, vil jeg påstå at du sagtens kan smage forskel her. Især hvis du har brugt friske bønner. Ved at brygge på pour-over metoden får du nemlig udnyttet kaffen og dens smagsnuancer bedre, fordi du får hældt kaffe ud over alle bønner.

Alm. filterkaffemaskiner har det nemlig med kun at hælde på ét og samme område af bønnerne. Smagen kan derfor godt blive lidt for bitter og unuanceret efter min mening, da det, groft sagt, er de samme bønner, der skal blive ved med at afgive smag. Det kan de ikke blive ved med, og kan give nogle kedelige smage, der kan undgås ved f.eks. pour-over.

Sidste tanker om Hario V60

Nogle vil finde det lidt for omstændigt at skulle brygge på denne gammeldags metode, i stedet for at få kaffe ved et tryk på en knap. Og ligesom alt andet – også inden for kaffeverdenen – er det hele en smagssag. Vil du ofre tiden på det – og vi taler måske højst to minutter til forskel – får du en meget bedre kop kaffe ud af det.

Og så er der også bare et eller andet vildt tilfredsstillende ved samtidigt at få det på en ”nørdet” måde, hvor du har lagt mere energi og tanker ind i at få et lækkert produkt ud af det. Og jeg er sikker på, at det heller ikke går ubemærket hen af dine gæster, at du smider en (flot) kande med skøn kaffe på bordet – hjemmebrygget med kærlighed.

Læs også Timemore Drip Stand med Hario V60

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *