Etiopisk kaffe | Den komplette guide

Turen er denne gang kommet til Etiopien i vores lille serie af indlæg om kaffebønner fra forskellige dele af verden. Ligesom indlægget om brasilianske bønner, vil dette også tage udgangspunkt i James Hoffmanns bog, ‘The World Atlas of Coffee’.

Etiopisk kaffe

Etiopien anses som kaffens vugge – noget som kan give en del forventninger. Men kan det leve op til de forventninger? De kaffer jeg indtil videre har smagt fra Etiopien er bestemt gode, men det handler i høj grad om hvad du er til og hvilken slags kaffe du laver, er min erfaring. Inden vi kommer så langt, tager vi lige en tur ned ad historiens vej og hvordan Etiopien er blevet det store kaffeland, som det i dag anses som.

Etiopisk kaffe – før og nu

Som sagt mener mange, at Etiopien er kaffens hjemland, og hertil knytter sig en god lille fortælling. Den handler om en hyrde, der vogtede over sine får i 1600- tallets Etiopien. Han observerer på et tidspunkt sine får konsumere nogle bær på sletterne, hvorefter de begynder at opføre sig ret besynderligt – nærmest ekstatiske.

I ren nysgerrighed over hvad der skete, spiser han selv nogle af bærrene og får en meget energisk effekt ud af det. Han plukker herefter en masser bær og tager dem med hjem til familie, venner og bekendte, der også synes godt om bærrenes effekt. Dette er efter sigende begyndelsen på kaffens glorværdige historie, som tog udgangspunkt i nogle vildtvoksende buske på de etiopiske sletter, hvor kaffebærrene oprindeligt blev brugt som mad fremfor drikke.

Hvad der er faktuelt eller vandrehistorie, vides vist ikke, men det skulle dog være korrekt, at de første kaffeplanter skød vildt frem i Etiopien og bønnen først senere blev noget, som man brugte til den drikkevarer vi kender i dag.

Efterhånden som interessen udviklede sig for denne spændende nye opdagelse, og man fandt ud af, at man kunne bruge bærrets sten til kaffe, begyndte der gradvist at ske en efterspørgsel – også fra udlandet. Handelsmænd fra Europa begyndte at tage bønnerne med hjem, og successen drev dem tilbage til Etiopien efter mere.

Uheldigvis for Etiopien skete der senere samme opdagelser i bl.a. Yemen og Sydamerika, hvorfor interessen for etiopisk kaffe forsvandt i en periode. Etiopien blev mere betragtet som et land, hvor der var tilfældig vildtvoksende produktion af kaffebær, fremfor et land med målrettet og struktureret produktion med henblik på eksport til de tiltagende tørstige markeder.

Etiopisk kaffefarm

Man knoklede heldigvis ufortrødent videre og fik rettet op på den anskuelse. I begyndelsen af 1800-tallet kom interessen således tilbage i stor stil, hvor man begyndte at eksportere rekordstore mængder af kaffebønner, særligt af typen Harrari (navngivet efter den nærliggende by Harrar). Også en decideret statslig kaffeassocation (National Coffee Board of Ethiopia) så dagens lys i 1957 for at fremme dette delikate og efterspurgte produkt.

Kaffeproduktionen i Etiopien har historisk set altid været præget af uregelmæssigheder – både hvad angår kvantitet og kvalitet – pga. interne uroligheder i landet med borgerkrige, diktatur og kampen om demokrati. Alt sammen noget, som har haft indflydelse på produktionsapparatet.

Heldigvis er der i nyere tid faldet mere ro på landet, og de vedholder sig den dag i dag som et land, der står højt på ranglisten over de bedste kaffeproducerende lande – generelt set.

Køb etiopisk kaffe hvis du er til filterkaffe

Som tidligere nævnt, hører etiopisk kaffe bestemt til i den høje ende af skalaen, men efter min mening afhænger det af om du er til eksempelvis filterkaffe fremfor espresso. Etiopisk kaffe er generelt set meget frugtig og syrlig i smagen – ikke mindst de naturligt forarbejdede (tørres med frugtkød på) – hvorfor det efter min mening bedst egner sig til filterkaffe.

Sagen er nemlig den, at køber/rister du til espresso, er det typisk væsentlig mere mørkristet end til filter. Herved rister man faktisk mange af de gode frugtige og syrlige nuancer væk og fremelsker de lidt mere sødlige og ”tunge” noter, som er kendetegnende ved en espresso. Og det er jo lidt en skam at dræbe så behagelige frugtnoter, der er karakteristisk for etiopiske kaffer.

Så min personlige anbefaling vil klart være, at bruge den etiopiske kaffe som filterkaffe – det være sig Hario V60, AeropressChemex eller ”bare” en god gammeldags maskinkaffe.

Kaffesortering på etiopisk kaffefarm

Områder/farme

Selvom Etiopien bryster sig af et flot internationalt ry hvad angår kaffe, har de faktisk ikke så mange dyrkningsområder, som f.eks. Brasilien. Til gengæld holder de en højere standard – ikke mindst fra følgende områder:

  • Sidamo – har høj anseelse, bl.a. for deres naturligt forarbejdede bønner, der giver en meget frugtig og aromatisk kop kaffe. Det er et ca. 50/50 forhold mellem naturligt forarbejdede og vaskede bønner i regionen. Kaffen dyrkes fra oktober til januar i højder mellem 1400 m og 2200 m.
  • Harrar – en af de ældste kafferegioner i landet, som har ry for at være meget forskelligartet i deres produktion af kaffe. Ikke så meget metoderne som det endelige produkt, der kan beskrives som alt lige fra uren og træagtig til dejlig frugtig med blåbær noter. Dyrkningen foregår fra oktober til februar og dyrkes i højder på 1500-2100 m.
  • Yirgacheffe – nok en af de mest kendte og populære kafferegioner – i verden. Særligt anerkendt for høj men rund/blød aroma, frugtighed og citrus-agtig syrlighed. Nogen sammenligner det med the pga. smagsnuancerne – et meget godt vidnesbyrd om den frugtige smagsoplevelse. Yirgacheffe-regionen byder både på vaskede og naturligt forarbejde bønner, der dyrkes fra oktober til januar i 1750-2200 m. højde.

Jeg håber det gav et lille indblik i – og inspiration til – etiopisk kaffe. Det kan klart anbefales herfra. Især hvis du er til filterkaffe af den ene eller anden slags, og du ikke har noget imod spændende frugtige noter i din kaffe. Drikker du primært espresso, vil jeg fraråde etiopisk kaffe, alene af den grund, at du dræber de dejlige smage, som etiopisk kaffe er kendt for. Du kan dog bruge det i espresso hvis du f.eks. mellemrister og bruger det i et blend med den tunge base, som espresso gerne skal have.

Holy Bean – Burka Gudina, Økologisk

Medejeren og stifteren af Holy Bean, Sine Klejs Gren, har i egen person besøgt farmen Burka Gudina, som denne kaffe er opkaldt efter.

Da hun smagte denne perle af en kaffe, så vidste hun at den skulle med hende hjem. 

Smagen

Burka Gudina har en smag der virkelig overrasker på den positive måde. Kaffen er nærmest skrøbelig, spinkel, subtil og delikat i sit udtryk, men på samme tid har den en utrolig power, lidt som en balletdanserinde. Dens smag er insisterende på en god måde, og bliver hængende i munden lang tid efter at man har taget den sidste tår. På mange måde minder Burka Gudina om te, uden selvfølgelig at være det. Det hænger meget sammen med mundfølelsen, når man drikker den, men også med smagen. Man fornemmer straks at Burka har noget sort te og blomsteragtigt over sig.

Farmen

Højt oppe over havet overflade ligger Burka Gudina, som er en af de større kaffefarme for det område,  der adskiller sig ved ikke bare at være leverancedygtig af fantastisk god kaffe, men det er tilmed økologisk. Farmen, som er privatejet, ejes af Ibrahim Hussein. Han er tredje generation kaffefarmer, og råder over 3500 kaffeplanter i en alder af 11-12 år og 150 mand, som dog i høstsæsonen langt flere. Markerne hvor kaffen gror ligger 1850 til 2000 meter over havets overflade.

Efterhøstbehandlingen

De fuldmodne kaffebær plukkes mellem september og december. Straks derefter bliver frugtkødet fjernet, hvilet kaldes ‘depulped’, og lagt i tanke hvor de fermenteres i vand. Denne processes bliver nøje overvåget, og efterfølgende vaskes kaffebønnerne i lange kar. Her fjerner man det meste af sukkerhinden med vand og frasortere evt. defekte kaffebønner, som f.eks. ‘floaters’. Den sidste proces er tørring. Kaffebønnerne bliver tørret på ‘raised beds’, hvor man vender bønnerne i solen et par gange om dagen så de hurtigt kan blive tørre. Så er de klar til at blive pakket i sække og fragtet videre.

Detaljerne om kaffen

  • Land: Etiopien
  • Region: Jimma, Oromia
  • Farm: Burka Gudina
  • Dyrkningshøjde: 1850-2000 over havets overflade
  • Kaffesorter: Økologisk arabica af sorterne Indigenous heirloom cultivar 74110, 74110 og 75227
  • Efterhøstbehandling: vasket

The Coffee Collective – Akmel Nuri, Øko Etiopien

Vi er så glade for Akmel Nuri! Det er intet mindre end en fantastisk kaffe, og så er den tilmed økologisk.

Når du drikker denne kaffe vil du opleve en fantastisk dybde og sødme, samt smagsoplevelser der henleder ens tanker på mælkechokolade, figen og nougat.

Syrligheden er middel, som giver den en friskhed uden at det kammer over, og så har Akmel Nuri en virkelig lækker frugtagtig sødme.Alle de kaffer vi har er uden tilført smag. De smager af det som naturen har skænket.

Kaffebonden:

Akmel Nuri køber sin farm i 2002 efter at have spinket og sparet i en årrække. Hans vision er at fremelske en fantastisk kaffe af de vildtlevende kaffeplanter, som er økologisk, og behandlet efter gamle traditioner.

Kaffen er derfor “Natural” efterhøstbehandlet, som betyder at kaffebærret har ligget ude i solen og tørret ind omkring de to små kaffebønner der ligger inde i. Sådan efterhøstbehandlede man al kaffe i gamle dage indtil man gik over til at vaske den.

Bonus info:

Der er ikke ofte at man støder på kaffe som er produceret på vildtlevende arabica kaffeplanter, men det er tilfældet her. Etiopien er det eneste land i verden hvor kaffe gror vildt. Akmel Nuri er høstet fra vildtlevende kaffebuske i Limu Kosa i Jimma, som er et område i Etiopien der er berømt for deres gode kaffe.  

Direct Trade

The Coffee Collective køber kaffen direkte fra kaffebønderne. Det gør de for at sikre en høj høj kvalitet og en fair deal. Direct Trade modellen sikre desuden at bonden får min. 25% over Fair Trade prisen. The Coffee Collective har betalt 251% over markedsprisen ($ 4,50/lb FOB) i vores handel direkte med Akmel.

Akmel Nuri er fantastisk som filterbryg på F.eks på: Stemplekande, Kaffemaskine, AeroPress, Pour Over eller Chemex

Om Etiopien Akmel Nuri

  • Oprindelsessted: Etiopien
  • Region: Limu Kosa i Jimma
  • Væksthøjde: 1.650 – 2.050 meter over havet
  • Forarbejdning: Natural

Vejledning

  • Opbevaring: Tørt, væk fra direkte sollys og ved jævn temperatur
  • Dosering: Ca. 7 gram pr. dl.
  • Vandtemperatur: 92-96 C

KaffeMekka – Økologisk Yirgacheffe fra Etiopien

Der er ikke et eneste gram unaturligt i denne kaffe. Det er en fuldstændigt økologisk kaffe og et rent naturprodukt. Når vi skriver at den er blomsteragtig og har noter af citrus, så er det helt naturligt i kaffen smag.

Kaffenbønner kommer nemlig fra et lille rødt bær på størrelse med en drue. To kaffebønner gemmer sig i midten af omgivet af frugtkødet fra bærret, og det kan smage meget forskelligt. Det er bl.a. herfra at kaffen trækker sin smag.

Økologiske Yirgacheffe kaffebønner fra Etiopien

  • Økologisk kaffebønner
  • Arabica kaffebønner af sorten Heirloom
  • Højde 1900 – 2300 meter over havets overflade
  • Efterhøstbehandling: vasket
  • Risteprofil: Amarican Light City
  • Florale og citrusagtige noter, røde bær og god frisk syrlighed

Yirgacheffe – fantastisk smag

Yirgacheffe i Etiopien bliver ofte anset for at være kaffens oprindelsessted. Og finder man stadig nogle af verdens bedste kaffe. Man skal gøre sig klar på at blive overrasket, for ofte får man en kaffe der er helt anderledes, hvis man er vandt til kaffer fra Mellem og Sydamerika

Yirgacheffe er spinkel i mundfølelsen. Med spinkel menes der dog ikke tynd eller smagløs, for Yirgacheffe er en eksplosion af smag. Den er spinkel på en let og frisk måde. Den fine subtile naturlige syre, giver den en ekstra smagsdimension, og gør den ikke så tung at drikke.

Den er blomsteragtig i smagen og med fine noter af citrus, og røde bær. Bliver aldrig kedelig at drikke.

Skriv et svar