Indhold

Etiopien anses som kaffens vugge – noget som kan give en del forventninger. Men kan det østafrikanske land leve op til de forventninger? Inden vi kommer så langt, tager vi lige en tur ned ad historiens vej, og hvordan Etiopien er blevet det store kaffeland, som det i dag anses som.

Etiopisk kaffe – før og nu

Etiopien bliver anset som kaffens hjemland, og hertil knytter sig en god lille fortælling. Den handler om en hyrde, der vogtede over sine får i 1600-tallets Etiopien. Han ser på et tidspunkt sine får spise nogle bær på sletterne, hvorefter de begynder at opføre sig meget specielt – de bliver fulde af energi!

Nysgerrig over hvad der skete, spiser hyrden selv nogle af bærrene og får selv en masse energi. Han plukker en masse bær og tager dem med hjem til familie, venner og bekendte. De synes også godt om bærrenes effekt.

Dette er efter sigende begyndelsen på kaffens glorværdige historie – på de etiopiske sletter hvor kaffebærrene voksede vildt og oprindeligt blev brugt som mad fremfor drikke.

Hvad der er faktuelt eller vandrehistorie, vides vist ikke, men det skulle dog være korrekt, at de første kaffeplanter skød vildt frem i Etiopien og bønnen først senere blev noget, som man brugte til den drikkevarer vi kender i dag.

Efterhånden som interessen udviklede sig for denne spændende nye opdagelse, og man fandt ud af, at man kunne bruge bærrets sten til kaffe, begyndte der gradvist at ske en efterspørgsel – også fra udlandet. Handelsmænd fra Europa begyndte at tage bønnerne med hjem, og successen drev dem tilbage til Etiopien efter mere.

Etiopisk kaffefarm

I løbet af 1800-tallet bliver kaffeproduktionen noget mere struktureret. Det kulminerer med en statslig kaffeassocation (National Coffee Board of Ethiopia) i 1957. Denne skulle fremme dette delikate og efterspurgte produkt.

Kaffeproduktionen i Etiopien har historisk set altid været præget af uregelmæssigheder – både hvad angår kvantitet og kvalitet – pga. interne uroligheder i landet med borgerkrige, diktatur og kampen om demokrati. Alt sammen noget, som har haft indflydelse på produktionsapparatet.

Heldigvis er der i nyere tid faldet mere ro på landet, og de vedholder sig den dag i dag som et land, der står højt på ranglisten over de bedste kaffeproducerende lande – generelt set.

Køb etiopisk kaffe hvis du er til filterkaffe

Etiopisk kaffe hører bestemt til i den høje ende af kvalitetsskalaen. Etiopisk kaffe er generelt set meget frugtig og syrlig i smagen – ikke mindst de naturligt forarbejdede bønner, som tørres med frugkødet på fremfor at få det skyllet af.

Etiopisk kaffe egner sig bedst til filterkaffe. Køber eller rister du kaffe til espresso, er det typisk væsentlig mere mørkristet end til filter. Herved rister man mange af de gode frugtige og syrlige nuancer væk. Kaffen bliver i stedet mere sød og ”tung”.

Det er jo lidt en skam at riste de frugtnoter væk, der lige præcis er karakteristisk for etiopiske kaffer.

Det er derfor en rigtig god ide at bruge den etiopiske kaffe som filterkaffe – det være sig Hario V60, AeropressChemex eller ”bare” en god, gammeldags maskinkaffe.

Kaffesortering på etiopisk kaffefarm

Områder/farme

Selvom Etiopien bryster sig af et flot internationalt ry hvad angår kaffe, har de faktisk ikke så mange dyrkningsområder, som f.eks. Brasilien. Til gengæld holder de en højere standard – ikke mindst fra følgende områder:

Sidamo

Kaffe herfra har høj anseelse, bl.a. for deres naturligt forarbejdede bønner, der giver en meget frugtig og aromatisk kop kaffe. Det er et ca. 50/50 forhold mellem naturligt forarbejdede og vaskede bønner i regionen. Kaffen dyrkes fra oktober til januar i højder mellem 1400 m og 2200 m.

Harrar 

En af de ældste kafferegioner i landet, som har ry for at være meget forskelligartet i deres produktion af kaffe. Ikke så meget metoderne som det endelige produkt, der kan beskrives som alt lige fra uren og træagtig til dejlig frugtig med blåbær noter. Dyrkningen foregår fra oktober til februar og dyrkes i højder på 1500-2100 m.

Yirgacheffe 

Nok en af de mest kendte og populære kafferegioner i verden. Særligt anerkendt for høj men rund/blød aroma, frugtighed og citrus-agtig syrlighed. Nogen sammenligner det med te på grund af smagsnuancerne. Yirgacheffe-regionen byder både på vaskede og naturligt forarbejde bønner, der dyrkes fra oktober til januar i 1750-2200 m. højde.

Etiopisk kaffe for den frugtglade

Etiopisk kaffe kan klart anbefales – især hvis du er til filterkaffe og er glad for spændende, frugtige noter i din kaffe. Her er Etiopien virkelig et stærkt kaffeland, og det er et land med en spændende og traditionsrig kaffehistorie.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *