Indhold

Flot, minimalistisk design og nem at bruge. Fellow Stagg EKG er virkelig kaffegrej med sans for detaljen.

Min gamle Brewista Smart Pour (som du kan læse en anmeldelse af ved at klikke på navnet) fungerer upåklageligt, men jeg kan ikke lade være med at synes, at den ser lidt klodset ud med sine mange knapper og plastikbase.

Fellow Stagg EKG er en elkedel, der virkelig kan det hele samtidig med, at den er flot og funktionel.

Find produktet hos følgende forhandlere

En elkedel til afficionadoen 

Fellow Stagg kombinerer et virkelig flot og minimalistisk design med funktionalitet og alle de funktioner, du skal bruge til at brygge lækker pour over-kaffe.

Den har temperaturstyring, mulighed for at holde vandet varmt i en time og en fin svanehals, der kan hælde præcist, når du laver pour over-kaffe. Det er virkelig en gennemtænkt kande med små detaljer som kontravægt i håndtaget.


Det er dog også en kande i den dyre ende af skalaen. Hvis du er en habil kaffebrygger og virkelig ønsker noget lækkert grej, så er det klart en kande for dig.

Hvis du først lige er begyndt at brygge pour over-kaffe, så kan jeg godt forstå, hvis det virker lidt afskrækkende at skulle bruge 1400 kroner på en elkedel.

Her er der andre alternativer som f.eks. Brewista Smart Pour, der er lidt billigere. Ellers kan du finde hældekander, der kan varme vand op på komfuret, eller som du bare kan holde kogende vand i fra din gamle elkedel.

Fellow Stagg findes også i denne udgave, ligesom Hario Buono også gør. Hvis du kun brygger stempelkaffe, mokapot eller noget tredje, så er det nok ikke en kande for dig.

Kanden her er for dig, der virkelig ønsker det bedste, som ikke kun har brug for noget funktionelt men også noget, der er virkelig flot designet, og hvor prisen ikke er noget problem. 

Fellows prisvindende design

Fellow Stagg EKG er elkedelversionen af deres i forvejen meget roste og hyldede Fellow Stagg-hældekande. Denne hældekande kan stadig fås og er noget billigere end elkedlen.

Den virker på el-, gas- og induktionskomfur og har også et lille termometer indbygget til at holde styr på den aktuelle vandtemperatur i kanden. Fellow Stagg har endda vundet Red Dot Design Award i 2018 for dens minimalistiske design.

Fellows fokus på detaljer og flot design er også taget med over i Stagg EKG. Basen, hvor kedlen sidder på, er også flot og simpel med en enkelt knap og en display og to lettere skjulte knapper bag på basen.

På den enkelte knap tændes kanden og her styres temperaturen også. Temperaturen vises på et lille display. 

Fordele

 • Flot design og sans for detaljen
 • Meget nem og simpelt at bruge 
 • Temperaturstyring og alle de gode funktioner, du skal bruge til pour over

Ulemper

 • Andre elkedler har større kapacitet 
 • Høj pris

Funktioner der er simple at bruge

Bag det minimalistiske design så gemmer sig en masse fede funktioner. Fellow Stagg er meget simpel at bruge.

Den har en en enkelt knap til temperaturjustering, og så har den to små knapper bagpå, hvor den ene skifter mellem fahrenheit og celsius, mens den anden tænder for ‘hold mode’. Meget simpelt og elegant.

Funktioner:

 • Temperaturstyring mellem 57-100 grader celsius med intervaller på 1 grad 
 • Måler både i fahrenheit og celsius
 • 1200 W
 • ‘Hold mode’ hvor vandet holdes varmt i 60 minutter
 • Kapacitet på 900 mL
 • PID-controller holder temperaturen så effektivt som muligt
 • Indbygget kontravægt i håndtaget så den er nem at hælde med
 • Indbygget timer til at holde styr på din kaffe gennemløbstid
 • Præcis ophældning og godt flow med hældetuden

Nem temperaturstyring

På Fellow Stagg EKG’s base finder man ikke andet end et lille display og en enkelt knap. Med et tryk på knappen tænder elkedlen, mens et drej med eller mod uret skifter temperaturen, som så vises på displayet. Samtidig viser displayet også den nuværende temperatur i kedlen.

Den perfekte ekstraktion af kaffe sker mellem 92-96 grader celsius og med Fellow Stagg EKG, så er du sikker på at ramme den perfekte temperatur. Inde på Fellows hjemmeside gør de også meget ud af at fortælle om deres PID-controller, der gør at temperaturen bliver holdt konstant så effektivt som muligt.

Fellow Stagg EKG har også et par hundrede watt mere end f.eks. Brewista Artisan (læs anmeldelse her: Anmeldelse: Brewista Artisan) og i en direkte test mellem de to lavet af European Coffee Trip på Youtube, så viser Stagg sig at være hurtigere til at varme vand op.

At kunne styre temperaturen på ens kogevand er også perfekt til tebrygning, hvor forskellige typer af te skal koges ved forskellige og ofte lavere temperaturer end bare 100 grader celsius.

Med et nemt lille tryk på knappen bag på Fellow Stagg EKG’s base, så kan vandet også holdes varmt i en time. Samtidig finder man også en lille knap bagpå kedlens base til at skifte mellem fahrenheit og celsius. 

Kontravægt og elegant svanehals

Elkedlens hældetud er en vigtig faktor, når du skal lave pour over-kaffe. Med en lang, tynd svanehals kan du hælde vand op præcist, når du brygger kaffe.

Dette får du også med Fellow Stagg EKG, ligesom du gør med mange af de kedler, vi har anmeldt her på siden. En svanehals giver en god kontrol under brygningen, også når filtret skal gennemvædes, inden brygningen starter.

Det er en kontrolleret og mindre mængde vand, der løber ud end en konventionel elkedel, og en lille justering af hældningsgraden på kanden gør, at du nemt kan justere hastigheden, hvormed vandet løber ud.

Fellow Stagg EKG har til gengæld tænkt et skridt længere end konkurrenterne og har med stor sans for detaljen bygget en kontravægt ind i håndtaget.

Du har altså hele tiden perfekt kontrol over hældningen af vand, når du brygger kaffe, da vægten i kanden ikke rykker sig i takt med, at vandet bliver hældt ud. 

Indbygget timer 

Fellow har også bygget en timer ind i deres elkedel, så når din kaffe er færdig med at varme op, så kan displayet vise et stopur i stedet. På den måde kan du nemt gå fra at koge vand til at holde styr på din kaffes gennemløbstid og din kaffes bloom.

At ‘bloome’ er at væde kaffen og lade CO2’en fra kafferistningen blive frigivet i løbet af en 30-40 sekunder. Din kaffes gennemløbstid er også vigtig at holde styr på i pour over.

Hvis din kaffe f.eks. smager lidt surt, så er den nok underekstraheret og en af løsninger kan være en længere gennemløbstid. Dette kan både afhjælpes ved at kværne din kaffe finere eller hælde langsommere.

Du kan altså med timeren holde styr på, om du bruger 30 eller 50 sekunder på at hælde en vis mængde vand op, og derved sørge for en længere gennemløbstid og en bedre ekstraktion af kaffen.

Er den god i brug?

Der er en masse anmeldelser af Fellow Stagg EKG på Youtube, hvis man har brug for at se kedlen i aktion.

Jeg vil selv anbefale European Coffee Trips sammenligning med Brewista Artisan, da de kommer godt rundt i Fellow Stagg EKG’s forskellige funktioner. Fellows produkter er også i høj kvalitet.

Det kan ses i, at den flere gange har været med til at føre professionelle baristaer til sejr i filterkaffe-konkurrencer. I USA vandt Todd Goldsworthy fra Klatch Coffee Brewers Cup i 2016 med Stagg-hældekanden i blank stål.

Rob Kerkhoff fra Keen Coffee vandt Brewers Cup Champion 2016 i Holland med den matsorte hældekande. Her blev hældekanden og ikke elkedlen dog brugt, men hældekanden er identisk til selve kedlen, da den har samme hældetud og også kontravægt i håndtaget.

Hvis du ikke vil være en “fellow”

Brewista Smart Pour 2

Dette er Brewistas meget fine og funktionelle elkedel. Ikke lige så flot i designet som Fellow Stagg EKG, men den har mange af de samme funktioner, plus en ‘hurtig kog’-funktion og en ‘auto start’-funktion.

Personligt synes jeg også designet er rigtig fint på denne, da den har fået en ny base, der er magen til den, som Brewista Artisan har. Smart Pour 2’s fordel ift. Fellow Stagg EKG er dog prisen.

Smart Pour 2 koster omkring 1000 kr, hvor Fellow Stagg koster op imod de 1400 kr. Samtidig findes en ældre model af Smart Pour, der er endnu billigere og også har mange af de samme funktioner.

Smart Pour 2 vinder over Fellow Stagg hvad kalder funktionalitet ift. pris, men er ikke lige så stilren som Fellow Stagg.

Hario Buono

Hario er et japansk firma, der står bag den succesfulde kaffebrygger V60. Deres elkedel til pour over-kaffe er efter min mening en af de flotteste rent designmæssigt.

Den er ikke lige så markant i udseendet som Fellow Stagg, men den er simpel, og det jeg på en eller anden måde forbinder med pour over-kaffe. Den kan fås i nogle forskellige modeller i forskellige prisklasser.

Den billigste version er en kedel til komfuret. Her er altså ingen temperaturstyring eller andre features. Buonoen kan dog også fås som elkedel i to versioner.

En uden temperaturstyring og en med. Ingen af dem har dog lige så mange features som Brewista-elkedlen eller Fellow Stagg og begge er noget dyre ift. de få funktioner, de har, men man kan til gengæld lidt oftere finde dem på tilbud. 

Klik her og læs om Hario Buono

Brewista Artisan

Brewistas elkedel der nok er en mere direkte konkurrent til Fellow Stagg EKG, end Smart Pour 2 er.

Artisan har de samme funktioner som Smart Pour 2, men kommer i et andet design, hvor den kan fås i stålfinish, mat sort eller mat hvid. Samtidig kommer de fleste af modellerne med trædetaljer på håndtag, bund og låg.

Brewista Artisan er i samme prisklasse som Fellow Stagg EKG, og man er til den ene eller den anden er nok en smagssag. Funktionerne er ikke så forskellige, men Artisan er lidt langsommere til at varme vand op. 

Klik her og læs om Artisan fra Brewista

Flot og funktionel men også dyr

Det er klart at se, at detaljerne er tænkt igennem på Fellow Stagg EKG. Personligt er det kun prisen, der afskrækker mig lidt fra denne elkedel, da jeg virkelig synes, den er fedt designet og er så let anvendelig.

Men de ekstra penge den koster i forhold til f.eks. Brewista Smart Pour kan lige så vel investeres i en bedre kaffekværn, hvor man nok ville mærke større forskel i resultaterne for ens kaffe.

Du får en god elkedel i Fellow Stagg EKG, men du betaler også meget for flot design.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *