Den mælkebaserede espressodrik, flat white, der kommer fra ‘Down Under’, forveksles tit med cappuccino eller en caffe latte, men er altså ikke helt det samme. Vi kommer med forklaring på, hvad en flat white er, og hvordan du laver en derhjemme.

You call that a coffee? This is a coffee!

Der er stor debat om, hvorvidt flat white kommer fra Australien eller New Zealand. Men sikkert er, at den blev lavet som et modstykke til den italienske cappuccino i 1990’erne.

Her var det blevet kutyme uden for Italien at servere en cappuccino med ikke bare en kuppel af mælkeskum men nærmere et helt bjerg eller tårn af det. Frustreret over den alt for store mængde skum begyndte australierne at bestille deres kaffe “flad”. Altså en kaffe med mælk men uden den store mængde skum, som man finder i en cappuccino. 

En flat white minder derfor lidt mere om en caffe latte end en cappuccino, da den ligesom caffe latte har en mindre mængde skum end en cappuccino. Flat white har til gengæld den samme lidt kraftigere espressosmag som en cappuccino, da flat white har mindre mælk end en caffe latte.

Personligt er det min go to, når jeg skal have en kaffe med mælk, da den smager mere af espresso end en latte, men ikke har den store mængde mælkeskum som en cappuccino. 

Kaffebønner til flat white

Mange risterier skelner mellem espresso og filterkaffe, men det betyder ikke, der er forskel på kaffebønner til espresso eller filterkaffe. Begge kan sådan set bruges til begge, men man rister som regel de to forskelligt. Traditionelt er espresso ristet lidt mørkere og er også tit blends, dvs. blandinger af bønner fra forskellige steder. 

Når du skal finde kaffebønner, der går godt til flate white, så handler det om at finde nogen, der kan smages igennem mælken, og som komplimenterer mælken godt. 

Dit bedste bud er at følge anbefalingerne fra dit yndlings mikroristeri. Mange risterier er gode til at skrive, om deres kaffebønner går godt som almindelig espresso eller i en flat white, latte eller lignende. Kaffen smager mere igennem i en flat white end i en latte, så en kaffe, der er god til cappuccino, er nok også god til flat white. 

Ellers er det måske et godt bud at gå efter noget lidt mørkere og ikke helt så lysristet, når du skal finde bønner til flat white.

Ingredienser til flat white:

  • Vand
    (Gerne filtreret for kalk, da det er godt for din espressomaskine og for smagen af kaffen)
  • Kaffebønner
    (Noget der går godt til mælkebaserede espressodrikke)
  • Mælk 

(Brug gerne sødmælk eller letmælk. Hvis du ikke drikker mælk, så kan sojamælk eller havremælk også fint bruges)

Udstyr til at lave flat white:

  • Espressomaskine 
  • En tamper 
  • Kaffekværn 
  • En cappuccinokop/flat white-kop (150 mL)
  • Skummekande (35 mL)
  • Evt. en vægt (til at veje kaffebønner)
  • Evt. et stopur til at holde styr på gennemløbstid

Fremgangsmåde til flat white

Der kan være stor forskel på espressomaskiner. Om de er manuelle eller semiautomatiske og forskellige størrelser på portafilteret, så dette er en meget generel fremgangsmåde til at brygge en flat white. Til den her fremgangsmåde skal du brygge et dobbelt shot espresso.

  1. Start med at sørge for, at der er vand i din espressomaskine. Tænd for din espressomaskine, så den kan varme op. 
  2. Afvej den ønskede dosering kaffebønner og kværn dem fint. Hvis din kværn selv kan dosere, så gør du bare det. 
  3. Put den kværnede kaffe i portafilteret (med mange espressokværne kan man kværne direkte i portafilteret).
  4. Brug din tamper til at trykke kaffen i portafilteret ned med, så der ingen huller er, og kaffen er fordelt jævnt i filteret.
  5. Inden du sætter portafilteret i, så kan du skylle dit group head, så det er rent.
  6. Placer koppen, sæt portafilteret i dit group head og start brygningen med det samme. 
    1. Afhængig af din maskine så er det forskelligt, om der er knapper til et eller to shots. Nogle maskiner skal man også selv stoppe brygningen. Uanset så brug et stopur. På den måde kan du indstille malingsgraden bagefter, så det passer med, at gennemløbstiden er 20-25 sekunder. 
  7. Hæld kold mælk op i din kande, så det fylder halvdelen
  8. Tænd for din maskines steamer-arm og placer den lidt under overfladen.
  9. Mælken skal steames så der kun dannes et tyndt lag skum, og mælken er 65°C varmt. 
  10. Hæld mælken oven i espressoen med den lille smule mælkeskum til sidst. Glasset skal bare fyldes helt op.
  11. Nyd din flat white og husk at rengøre steamer-arm og portafilteret. 
0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *