Indhold
Hos Kaffeteriet anbefaler vi altid at du køber hele kaffebønner. Hele kaffebønner sikrer dig at få det bedste ud af de kaffebønner du køber. Når du køber kaffe i hele bønner, får du meget mere smag og aroma i din kaffe, da h ele kaffebønner holder bedre på smag og aroma end formalet kaffe.
Vi har udvalgt de bedste hele kaffebønner, fra nogle af den bedste danske risterier, så du er sikret den bedste kvalitet, når du finder din kaffe igennem Kaffeteriets partnere.
Kaffebønner fra mikroristerier
Specialkaffer fra de bedste nordiske mikroristerier, giver ofte et bredt udvalg af kaffebønner fra danske, svenske og norske mikroristerier. Her vil du med garanti kunne finde din nye favorit kaffe. Vi elsker at kigge på lysristede kaffebønner og mediumristet kaffebønner.
Du kan ofte selv vælge om du vil have hele kaffebønner eller kværnet til en bestemt brygmetode. Vi anbefaler hele bønner, da det holder på aromaen i kaffebønnerne.
De bedste hele kaffebønner
Vi kigger ofte på de bedste kaffebønner fra de bedste danske mikroristerier. Flere af kafferne er prisvindende kaffer, der er blevet brugt til at vinde titler med.
Det er kaffe i hele bønner fra kendte steder som Brasilien, Colombia, og Guatemala. Men også mere ukendte og eksotiske steder som Kenya, Etiopien og Honduras.
Hele kaffebønner ristes meget forskelligt. Lysristede kaffebønner er meget populært lige nu. Engang imellem finder vi en kaffebønne, som er mediumristet, som vi også godt kan lide. Men aldrig de mørkristede kaffer. En mørkristet kaffe er ofte tegn på en lavere kvalitet af kaffebønner. Her rister man simpelthen kvaliteten væk og tilføjer mere brændt smag.
De lysristede kaffebønner er et tegn på kvalitet, da man kan riste bønnerne så let, at de beholder meget af deres naturlige smag fra kaffebønnen.
Find din favoritkaffe
Om du er på udkig efter en kaffe fra Guatemala, lysristede kaffebønner eller måske en kaffe der skal udfordre dine smagsløg lidt, så er det bedste tip vi kan give dig at teste lidt med forskellige bønner og notere dig hvad du bedst selv kan lide.
Mange benytter bare en lille bog eller blok, som de placere ved deres andet kaffeudstyr og vurderer de forskellige kaffe typer af kaffe. Hvordan din kaffe skal doseres kan du læse i vores Doseringsguide.
Den fulde oplevelse ved hele kaffebønner
Når du køber hele kaffebønner får du den fulde oplevelse. Ved at kværne bønnerne selv, lige inden brygning, får du frigivet den dejlige duft af kaffen, som er med til at styrke hele sanseoplevelsen.
Prøv at dufte til kaffen før og efter du har kværnet den. Du vil blive overrasket over hvor stor forskel der er, når først kaffebønnerne har frigivet deres duft.
Espressobønner
Når du leder efter espressobønner, så gå efter de mest smagfulde espresso kaffebønner du kan finde. Vi snakker espresso, crema og smag for alle pengene. Espresso kaffebønner har smagsnoter af alt fra citrus og fersken til chokolade og kara mel. Du kan finde det hele og smagen kommer naturligt fra espressobønnerne. Find en sælger der kun sælger rene espressokaffer, uden tilsat smag.
Espressobønner egner sig bedst til brygning på espressomaskine, mokkakande eller på en AeroPress. Disse bønner er oftest mørkere ristet, end kaffebønner til filterbryg.
Filterkaffe bønner
Faktisk har filterkaffe aldrig været så populært som det er lige nu. Det vigtigste element i at brygge en god kop filterkaffe er bønnerne. Er bønnerne i orden, er der ikke brug for noget avanceret for at brygge en rigtig god kop kaffe.
Med disse kaffebønner kan du brygge gode kaffebønner på en helt almindelig kaffemaskine. Vi anbefaler dog en af de rigtig populære kaffebryggere, såsom Chemex, stempelkande eller en kaffetragt.
Filterkaffe er simpelt
Selv de bedste kaffebarer og caféer benytter sig af simple kaffebryggere til at brygge filterkaffe til deres kunder. Det er kaffebryggere som de fleste kan finde ud af at betjene.
Du behøver ikke være barista for at kunne brygge filterkaffe på en kaffetragt, stempelkande eller en AeroPress. Og her finder du de bedste filterkaffebønner.
Opbevaring af kaffe
Opbevaring af kaffe er vigtigt, da det kan have stor indflydelse på friskheden af dine kaffebønner, og derved smagen. Det er vigtigt at kaffebønner opbevares lufttæt, da den ellers vil miste sin smag.
Så snart kaffe er blevet ristet, påbegyndes en nedbrydningsproces, som ilten er en del af. Det kan en lufttæt kaffedåse hjælpe med!
Det er defor vigtigt at du finder en beholder, som kan hjælpe dig til bedre at opbevare kaffe.
Grønne kaffebønner
Rister du selv din kaffe, kan du riste til din egen smag, eller afprøve at ramme samme smag som mikroristerierne. Grønne kaffebønner har en meget lang holdbarhed. Helt op til 1 år. Pas dog på, at du ikke ender med bitter kaffe.
Når du rister grønne kaffebønner kan du riste til dit eget kaffebehov og altid have helt friskristet kaffe. Samtidig kan du spare penge, da kiloprisen er lavere på grønne kaffebønner.
Holdbarheden på grønne kaffebønner
Hvis du opbevarer dine grønne kaffebønner korrekt, kan de holde sig i 1 år eller mere uden at miste hverken aroma og smag. Du opbevarer dem bedst i en åndbar pose eller dåse. Oftest er posen du får dine rå kaffebønner i den bedste måde at opbevare dem på.
Grunden til at grønne kaffebønner kan holde sig længere end ristede kaffebønner er at olierne i de grønne kaffebønner endnu ikke er frigivet. Du skal ikke opbevare dine rå kaffebønner i fryseren.
Grunden til dette er at vandindholdet i de grønne kaffebønner er højere end ved ristede kaffebønner. Hvis de rå kaffebønner får frost, vil cellevæggene i bønnerne ødelægges. Sker dette, sættes olien i kaffen ud af spil, som giver den gode smag.
Rå kaffebønner er billigere
Hvis du køber rå kaffebønner sparer du penge. Når du selv rister dine rå kaffebønner behøver risteriet ikke gøre det, og derved sparer du penge. Kafferisterierne som vi handler med, står stadig for at udvælge og importere kaffen til Danmark.
En del der næsten er umulig som enkeltperson. Heldigvis er det muligt selv at riste sin kaffe, så man får den lige præcis som man vil.
Ristemetoder til uristede kaffebønner
Du kan riste grønne kaffebønner i ovn, på en helt almindelig stegepande, i en wok, eller med forskellige små kafferistere.
De små kafferistere er lavet specifikt til at riste uristede kaffebønner og er lavet i en størrelse så de kan stå på køkkenbordet. Forestil dig at den ikke er større end end mikrobølgeovn.