Anmeldelse: Hario Buono

Harios V60 var den første kaffebrygger til pour over-kaffe, jeg anskaffede mig, da jeg begyndte at lave pour over.

Man finder dog hurtigt ud af, at ens konventionelle elkedel ikke er helt ideel til pour over-kaffe.

Her kræves en kedel med en hældetud, der kan hælde præcist og kontrolleret i cirkulære bevægelser.

Harios Buono-kedel er en god løsning på det problem. Den tynde hældetud er perfekt til pour over-kaffe.

Forhandlere af produktet annonce

Buono eller no buono?

Buono er et godt valg til dig, der står og mangler en opgradering af din gamle elkedel.

Du har måske købt en V60 eller en Chemex eller kunne tænke dig det, og du har derfor indset, at en elkedel med en præcis hældetud er vejen frem. Buono kunne derfor godt være det rigtige valg for dig. Fordelen ved Buono er, at den kommer i nogle forskellige udgaver.

Så afhængigt af dit budget, og hvad du har brug for, så har Hario nok en Buono, der passer til dig. Ligesom Fellow Stagg (som du kan læse en anmeldelse af her) så har Buono både en kedel til komfuret og en elkedel.

Fordelen ved Buono er at deres kedel til komfuret er noget billigere end f.eks. Fellow Stagg. Kedlen til komfuret er smart, hvis du gerne vil beholde din gamle elkedel, fordi du stadig synes, den er god til stempelkaffe, da den hælder hurtigere.

Eller måske synes du, det er rart med en elkedel, der kan hælde vand hurtigt, fordi du bruger den i køkkenet til f.eks. at koge ris og pasta. Måske er du så heldig at have en vandhane, der kan lave kogende vand i et øjeblik.

Så er det smart bare at kunne hælde det i Hario Buono og lave pour over-kaffe i stedet for at have brugt mange penge på en elkedel med temperaturstyring. Til gengæld kan du stadig købe elkedlen med temperaturstyring, hvis det er det, du mangler.

Her synes jeg dog, at Hario Buonos elkedel er lidt dyr ift. den har færre funktioner end f.eks. Brewista Smart Pour og Fellow Stagg EKG. Til gengæld synes jeg designet på Buono er noget federe end Brewistas elkedler. 

Hvilken Buono-kedel skal du vælge?

Hario er en japansk virksomhed, der virkelig har tjek på deres kaffegrej. De står også bag den populære kaffebrygger V60, samt lækre kaffevægte og andet godt kaffeudstyr.

Deres elkedel, Buono, er også rigtigt godt grej. Harios Buono kommer i nogle forskellige udgaver. Den billigste er en kedel til komfuret, som virker på stort set alle varmekilder.

Herefter er der to slags elkedler. En med temperaturstyring og en uden. Selve kedlen ser ens ud og har samme udformning på tværs af de forskellige udgaver. Så udover prisen er forskellen kun, hvorvidt det er el eller ej, og hvorvidt der er er temperaturstyring eller ej.

I den her anmeldelse kommer der til at være mest fokus på elkedlen med temperaturstyring, men selve hældetuden og udformningen af kedlen er ens. Hario Buono med temperaturstyring giver dig perfekt kontrol med vandtemperaturen, når du brygger kaffe.

Optimalt set skal man ramme et sted mellem 92-96 grader celsius for at sikre sig den bedste ekstraktion af kaffe. Hario Buono med temperaturstyring kan derfor sikre dig, at du altid rammer den optimale temperatur. Samtidig er Buono i et virkelig flot design og kedlen til komfur kan også fås i kobber. 

Fordele

  • Forskellige versioner i forskellige prislejer 
  • Sindssygt flot og klassisk design 
  • Gennemtestet og populær kedel

Ulemper

  • Elkedel er forholdsvis dyr ift. funktioner (kan dog tit findes med rabat)
  • Har ikke lige så mange funktioner som konkurrenter 
  • Lav kapacitet

Funktionel elkedel i flot design

Hario Buono kommer med en række fede funktioner, der hjælper dig på vej med at brygge en god pour over-kaffe. Temperaturstyring og den tynde hældetud er de vigtigste herunder for at brygge pour over-kaffe præcist og ved den rigtige temperatur for optimal ekstraktion af kaffen. 

Funktioner

  • Kapacitet 0,8 liter
  • 1000 W
  • Temperaturstyring mellem 60-96 grader celsius
  • Holder en valgt vandtemperatur på op imod 15 min.
  • 0,8 liter vand bringes i kog på 6 1/2 min.
  • ‘Dry Heat protection’ sørger for at lukke ned for kedlen, hvis den sættes i gang uden vand (gælder også for elkedel uden temperaturstyring)
  • Tynd hældetud for bedre ophældning

Temperaturstyring til optimal kaffebrygning

Hario Buonos elkedel med temperaturstyring kan indstilles på alt mellem 60 og 96 grader celsius.

Temperaturen er vigtig for kaffebrygning, da den optimale ekstraktion af kaffen sker mellem 92 og 96 grader celsius, så det er bevidst fra Harios side, at elkedlens maxtemperatur er 96 grader.

Selv bruger jeg dog tit min elkedel til at varme op til mere end 96 grader celsius, nogle gange helt op til kogepunktet. Det gør jeg, fordi James Hoffmann gør det i sin V60-guide

peger på, at der sker et tab af varme, når man hælder vandet i tragten. Derfor kan du faktisk, ifølge Hoffmann, risikere, at du brygger ved for lav en temperatur, hvis du varmer dit vand op til f.eks. 96 grader celsius.

Hario Buono har dog også en funktion, hvor den holder den valgte temperatur i 15 minutter. Derfor kunne man overveje at vælge Hario Buono uden temperaturstyring.

Temperaturstyring er dog også rigtig godt til tebrygning, da visse tesorter skal brygges ved lavere temperaturer end kogepunktet. Grøn te skal f.eks. trække ved en temperatur på mellem 74-79 grader celsius. 

Flot og klassisk design

For mig er designet på Hario Buono virkelig en af dens forcer. Det er en virkelig flot elkedel og passer sindssygt flot til den rillede version af Harios V60-glaskande.

Samtidig kommer den almindelige hældekande også i en virkelig flot bronze. Denne er dog dyrere og virker ikke på induktionskomfur, så her skal du virkelig gå op i design og ikke have brug for en elkedel (eller måske har du en i forvejen).

Selve håndtaget er også virkelig flot og ser lidt mere stilrent ud end det ellers ergonomiske håndtag på Brewista Smart Pour. Hvis du har dine kaffeting til at stå fremme eller har lavet en flot kaffestation, så er jeg ikke i tvivl om, at Hario Buono ville passe godt ind.

Svanehals og kontrol over din kaffebrygning

Det vigtigste med pour over-kaffe er kontrolleret ophældning. Denne opgave løser Hario Buono, uanset om du bare køber hældekanden, elkedlen eller elkedlen med temperaturstyring.

Med svanehalsen kan du nemt kontrollere flowet af vand under din kaffebrygning og præcist hælde vandet i cirkulære bevægelser. Du har dermed kontrol over både gennemløbstid men også en ensartet kaffe, da du kan gennemvæde kaffen jævnt og præcist.

Hario Buono har også et stort og fuldt aftageligt låg, der gør påfyldning meget nemt. Hvis man kun vil have en enkelt elkedel og synes svanehalsen er irriterende, når man f.eks. bare vil have kogevand til kartofler eller pasta, så kan man altid tage låget af og hælde vandet ud herfra. Så er kedlen smart til mere end bare kaffe.

En populær og gennemtestet kedel

Hario Buono er en populær kedel, der bliver brugt af mange og generelt bliver godt anmeldt. Der er utallige unboxings og anmeldelser af kedlen på Youtube bl.a. fra Harios egen kanal, hvor du kan se en gennemgang af kedlens funktioner.

Trods at pour over og third wave kaffe er et nyere fænomen, så kan man måske godt kalde Harios elkedel for en “ung klassiker”. Mange brugere er godt tilfreds med produktet og peger på, at den er nem i brug.

Alternativer til Buono

Der er en lang række elkedler derude, og derfor er der også en lang række alternativer til denne elkedel. Jeg vil dog her fremhæve tre modeller. 

Brewista Smart Pour 2

Den nye version af Smart Pour har grundlæggende de samme funktioner som den gamle, men kommer med en ny smart base med berøringsflade, der minder om den på Brewista Artisan.

Denne elkedel fremstår altså i et mere elegant design end den gamle Smart Pour, der har et lidt klodset udtryk med dens knapper og orange display på basen. Smart Pour 2 koster lige i omegnen af de 1000 kr., hvor den gamle model er lidt billigere, men den er heller ikke lige så let tilgængelig længere.

Smart Pour 2 er i samme prisklasse som en Hario Buono med temperaturstyring og har både flere funktioner og mere kapacitet.

Brewista Artisan

Artisan har de samme funktioner som Smart Pour 2, men kommer i et andet design, hvor den kan fås i stålfinish, mat sort eller mat hvid. Samtidig kommer de fleste af modellerne med trædetaljer på håndtag, bund og låg.

Brewista Artisan er i en forholdsvis høj prisklasse, men har også stort fokus på design. Personligt synes jeg at Buono er flottere, men Artisan har flere funktioner.

Artisans funktioner er dog ikke anderledes end dem, som Smart Pour 2 har, samtidig med at Smart Pour 2 er billigere.

Fellow Stagg Pour Over 

Igen en virkelig flot elkedel rent designmæssigt med et meget markant udseende. Denne elkedel har endda vundet Red Dot Design Award i 2018.

Den kommer ligesom Hario Buono både som kedel til komfuret og som elkedel. Elkedlen har temperaturstyring med 1-gradsintervaller, men er også i den dyre ende rent prismæssigt.

Elkedlen har dog flere funktioner end Hario Buono, men Hario Buonos kedel til komfuret er billigere end den tilsvarende Fellow Stagg til komfuret.

En elkedel der kan det nødvendige

Hario Buono er en god opgradering fra din konventionelle elkedel, når du skal brygge pour over-kaffe. Den har en præcis hældetud, er nem at bruge og kan sørge for en optimal temperatur til kaffebrygning.

Samtidig kommer den i et vildt flot design. Til gengæld har elkedlen ikke de samme funktioner som konkurrenterne. En Buono med temperaturstyring er i den dyre ende, men den kan lettere findes med rabat.

Jeg synes dog, at en elkedel som Brewista Smart Pour 2 er en bedre løsning. Hvis du mangler en kedel til komfuret eller bare skal bruge en hældekande, så synes jeg Hario Buono er den bedste løsning her.

Forhandlere af produktet annonce

Hario V60 Kettle Buono Kobber

Billedet taler for sig selv – hvem ville ikke have denne skønhed til at stå på sit køkkenbord?

Kanden er kobberbelagt fra det japanske mærke Hario. Den smalle hals gør at du bedre kan styre vandet når du f.eks. hælder op i en V60 tragt, eller stempelkande.

Da det er et kobberprodukt skal man forvente patina med tiden.

Varmekilde:  Egner sig til halogen, glaskeramisk og gammeldags kogeplader, samt gas.

OBS. Egner siger ikke til induktion

Hario Termometer med låg til Buono kedel

Opgrader din Buono kedel med et digital termometer, og se hvor varmt vandet er før du brygger din kaffe.

Den optimale bryggetemperatur er 92-96 grader, så det bliver derfor langt nemmere at ramme den præcise temperatur, og på den måde få en bedre kop kaffe, med Hario´s termometer.

Termometeret måler ved svanehalsens start, og med én decimal, hvilket gør det utrolig præcist.

Se en film om Hario´s termometer

Rasmus

Rasmus

Rasmus er en kaffe-kender af rang, der ved hvad han vil have. Han kender produkters pris, funktioner m.m. godt og hvilke alternativer, som du måske også kunne få glæde af. Oven i denne kvalitet, så anerkender han ligeledes godt håndværk samt design. Rasmus har en tendens til at invitere bekendte ind i kaffens fantastiske verden.

Skriv et svar