I denne artikel sætter vi snuden mod Aarup på Fyn, hvor risteriet Holy Bean har til huse. Et spændende risteri der slår sig på lysristede kvalitetsbønner.

Hellige og lyse bønner fra Vestfyn

Bag kaffebønnerne hos Holy Bean står Sine Klejs Gren. Hun er en af Danmarks få kvindelige, SCAE-certificerede kafferistere og medejer af Holy Bean. Hun har været med til at starte risteriet, fordi hun så et hul i markedet for specialkaffe.

 
Vind en Aeropress

Nu har du chancen for at vinde din helt egen Aeropress. Denne Aeropress har kun været åbnet en enkel gang til billedet du ser til venstre. Når du deltager i vores gratis nyhedbrev får du ligeledes nyheder, tilbud, tips og mere i indbakken!

Du er hermed skrevet op

Luk

I Århus og København kunne man finde flere gode mikroristerier, men på Fyn var der ikke noget lignende. Derfor tog Sine Klejs Gren kampen op mod den mørke og bitre kaffe for i stedet at fremme lysristet specialkaffe.

Hendes mission var og er stadig at vise folk, at kaffe ikke behøver at være tung og bitter, men at den kan være lys, floral og feminin. De sidste par år er kafferisteriet blevet udvidet med en investering fra Bo Stærmose, og det har derfor været muligt for dem at kunne riste endnu mere kaffe.

De er gået fra at kunne riste 7 kilo kaffe af gangen til 30 kilo. Mikroristeriet på Fyn må altså sige at være i vokseværk.

En gennemsigtig og ansvarlig kaffe 

Hos Holy Bean er missionen ikke kun at lave lækker og lysristet specialkaffe. Ligesom vi i restaurationsverden forbinder udtrykket “jord til bord” med en synlighed i, hvor vores madvarer kommer fra, så vil Holy Bean også gøre kaffens rejse fra bønne til bord mere synlig.

Når man kigger rundt i risteriets kaffesortiment, så er der masser af information om, hvor i verden kaffen er kommet fra. Det er alt fra hvilken højdemeter, som kaffen er groet i til kaffefarmen, det er groet på, eller den region, det er groet i.

Ved flere af Holy Beans kaffer så kan man også læse sig til, at man støtter flere af FN’s verdensmål ved at købe kaffen. F.eks. støtter du FN’s verdensmål nr. 5 omkring ligestilling af kønnene, hvis du køber deres kaffe fra Dukunde Kawa-kooperativet i Rwanda, da dette kooperativ består af 80% kvinder. Du støtter derfor vilkårene for kvinder i Rwanda, når du køber denne kaffe. 

Den klassiske og den specielle kaffe

Kaffe fra Holy Bean kommer i to kategorier: Classic og speciality. ‘Classic’-kaffe er kaffe i en bedre kvalitet, end du køber i supermarkedet, men ikke helt lige så god som kaffen i deres ‘speciality’-sortiment. ‘Classic’-kaffen er også lidt mørkere ristet end ‘speciality’.

Classic kaffe

Deres ‘classic’-sortiment er mest forskellige blends dvs. man har taget kaffebønner fra forskellige steder og sammensat til en kaffeblanding.

Kaffebønnerne kan i denne kategori spores tilbage til større regioner i forskellige lande. Samtidig har et par af deres blends navne efter H.C. Andersen-eventyr, hvis man skulle være i tvivl om, at det var et fynsk risteri.

Speciality kaffe

Holy Beans ‘speciality’-kaffe kan spores tilbage til enkelte kaffefarme eller enkelte områder. Her er det meste af kaffen single origin, dvs. det er kun en slags kaffebønne fra et bestemt sted. Det meste af kaffen i ‘speciality’-sortimentet er også økologisk.

Der er et par espressoblends i denne kategori også og også en begivenhedskaffe, dvs. en kaffe hvor du kan få en lille besked på som ‘Verdens bedste mor’ eller ‘Tænker på dig’. Så er din næste morsdagsgave da ordnet. 

Holy Bean – Burka Gudina, Økologisk

Medejeren og stifteren af Holy Bean, Sine Klejs Gren, har i egen person besøgt farmen Burka Gudina, som denne kaffe er opkaldt efter.

Da hun smagte denne perle af en kaffe, så vidste hun at den skulle med hende hjem. 

Smagen

Burka Gudina har en smag der virkelig overrasker på den positive måde. Kaffen er nærmest skrøbelig, spinkel, subtil og delikat i sit udtryk, men på samme tid har den en utrolig power, lidt som en balletdanserinde. Dens smag er insisterende på en god måde, og bliver hængende i munden lang tid efter at man har taget den sidste tår. På mange måde minder Burka Gudina om te, uden selvfølgelig at være det. Det hænger meget sammen med mundfølelsen, når man drikker den, men også med smagen. Man fornemmer straks at Burka har noget sort te og blomsteragtigt over sig.

Farmen

Højt oppe over havet overflade ligger Burka Gudina, som er en af de større kaffefarme for det område,  der adskiller sig ved ikke bare at være leverancedygtig af fantastisk god kaffe, men det er tilmed økologisk. Farmen, som er privatejet, ejes af Ibrahim Hussein. Han er tredje generation kaffefarmer, og råder over 3500 kaffeplanter i en alder af 11-12 år og 150 mand, som dog i høstsæsonen langt flere. Markerne hvor kaffen gror ligger 1850 til 2000 meter over havets overflade.

Efterhøstbehandlingen

De fuldmodne kaffebær plukkes mellem september og december. Straks derefter bliver frugtkødet fjernet, hvilet kaldes ‘depulped’, og lagt i tanke hvor de fermenteres i vand. Denne processes bliver nøje overvåget, og efterfølgende vaskes kaffebønnerne i lange kar. Her fjerner man det meste af sukkerhinden med vand og frasortere evt. defekte kaffebønner, som f.eks. ‘floaters’. Den sidste proces er tørring. Kaffebønnerne bliver tørret på ‘raised beds’, hvor man vender bønnerne i solen et par gange om dagen så de hurtigt kan blive tørre. Så er de klar til at blive pakket i sække og fragtet videre.

Detaljerne om kaffen

  • Land: Etiopien
  • Region: Jimma, Oromia
  • Farm: Burka Gudina
  • Dyrkningshøjde: 1850-2000 over havets overflade
  • Kaffesorter: Økologisk arabica af sorterne Indigenous heirloom cultivar 74110, 74110 og 75227
  • Efterhøstbehandling: vasket

Hvorfor skal du købe kaffe fra Holy Bean?

Når du køber kaffe fra Holy Beans, så er du ikke i tvivl om, hvor kaffen er kommet fra. Du er med til at give kaffefarmere en god løn for deres arbejde, og du støtter samtidig flere af FN’s verdensmål.

Samtidig er specialkaffe i en meget højere kvalitet, end det du finder på hylderne i supermarkedet, så du gør også dine smagsløg en tjeneste. Hvis du kunne tænkte dig at prøve kaffe, der ikke er tung og bitter men derimod let, lys og frugtig, så er Holy Bean et godt sted at finde det. 

Hvad er det næste for de hellige bønner?

Holy Bean er et spændende mikroristeri at følge. Deres lysristede specialkaffe har fået Aarup på Fyn godt placeret på kaffelandkortet, så specialkaffen i større grad har til huse udenfor Aarhus og København. Deres kaffe er klart værd at prøve.

Rasmus

Rasmus

Rasmus er en kaffe-kender af rang, der ved hvad han vil have. Han kender produkters pris, funktioner m.m. godt og hvilke alternativer, som du måske også kunne få glæde af. Oven i denne kvalitet, så anerkender han ligeledes godt håndværk samt design. Rasmus har en tendens til at invitere bekendte ind i kaffens fantastiske verden.

Skriv et svar