Indhold

Honduras er et spændende land med en stor kaffeproduktion. Men landet har faktisk gjort sin entre på kaffescenen forholdsvist sent – i hvert fald hvis man sammenligner med resten af Mellemamerika. Vi kommer her med en gennemgang af Honduras’ kaffeproduktion.

Mellemamerikas største kaffeproduktion

Honduras står for Mellemamerikas største kaffeproduktion. Meget af kaffeproduktionen i de mellemamerikanske lande har deres rødder tilbage til 1800-tallet, men det er ikke tilfældet for Honduras. Det er kun indenfor de sidste 60 år, at kaffeproduktionen i Honduras er startet. I 1929 bestod 80% af Honduras’ eksport af bananer.

Spol frem til 1960’erne, og man begynder lige så stille at oprette en kaffeproduktion i landet. I 1970 starter man Instituto Hondureño del Café, forkortet IHCAFE, som er en organisation, der skal fremme kaffeproduktionen. Man må sige, at de får succes. Fra 1970-1996 stiger kaffeproduktionen i Honduras med over 200%. 

IHCAFE har også været vigtig for udviklingen af Honduras’ specialkaffe. Organisationen har defineret de seks kafferegioner, der er i landet og har i hver region lavet et slags kaffelaboratorium. Her kan producenter og kaffekooperativer få hjælp til at få smagt og bedømt kvaliteten af deres kaffe.

Kaffeorganisationen har også indført Cup of Excellence-konkurrencen. Har konkurrerer  kaffeproducenter om at dyrke kaffe i den højeste kvalitet. Kaffen bliver smagt af dommere og scoret på SCA’s (Speciality Coffee Association) scoresystem, der går op til 100 point.

Alt over 80 point kan kvalificeres som specialkaffe. Konkurrencen gør, at producenter øger deres fokus på kaffens kvalitet, samt at kaffe fra Honduras får international opmærksomhed.


I dag er 10% af kaffen dyrket i Honduras enten specialkaffe (dvs. over 80 point på SCA’s scoresystem), økologisk, microlot eller fairtrade. Ved nogle af de seneste Cup of Excellence-konkurrencer har visse kaffer fra landet scoret over 90 på SCA’s scoringssystem. Selvom Honduras er nye på skolebænken, når man sammenligner med andre lande i Mellemamerika, så er der altså kaffe at finde i den højeste klasse. 

Regioner, smag og kaffesorter

Som sagt har Honduras seks forskellige kafferegioner: Copán, Montecillos Opalaca, Comayagua, El Paraiso og Agalta. Længere nede i artiklen sætter jeg fokus på tre af disse regioner, men først fortæller jeg lidt generelt om den slags kaffe, der dyrkes i Honduras. 

Hvis du har læst vores artikel om kaffe fra Kenya, så husker du måske, at kaffen i Kenya blev klassificeret efter kaffebønnernes størrelse. I Honduras finder man et klassifikationssystem, der ordner kaffebønnerne efter højden, som de er dyrket i. Kaffen betegnes enten SHG (Strictly High Grown) eller HG (High Grown).

Hvis kaffen er klassificeret SHG, er den dyrket i over 1200 meters højde, mens HG betyder, kaffen er dyrket over 1000 meters højde. Ifølge kaffeekspert James Hoffmann er der en vis sammenhæng mellem kvalitet på kaffe og den højde, den er dyrket i. Men han mener også, at det ofte er de mindre sporbare kaffer fra Honduras, der markedsføres som SHG eller HG. Ikke desto mindre kan du nu dechifrere de mærkelige betegnelser på honduranske kaffeposer. 

Jeg vil fremhæve fire varianter af kaffesorten Arabica, der dyrkes i Honduras. Det er Bourbon, Typica, Caturra og Cataui. Cataui og Caturra er begge varianter fra Brasilien, og Cataui udgør næsten halvdelen af den dyrkede Arabica-kaffe i Honduras. Typica er en af de ældste kaffevarianter i verden, der kan dateres tilbage til 1700-tallet.

Bourbon er også en ældre og meget dyrket variant. Langt det meste kaffe i Honduras bliver efterbehandlet med vaskemetoden, hvor frugtkødet skylles af kaffebærerne. Det giver en forholdsvis ren og syrlig smag, og man kan som regel forvente frugt og syrlige smagsnoter i honduransk kaffe. 

Montecillos

Denne region ligger i det vestlige Honduras og grænser op til El Salvador. Kaffen herfra er dyrket mellem 1200-1600 meters højde, og man finder varianterne Bourbon, Caturra og Catuai. Regionen har en række mindre regioner som Marcala og La Paz, der nogle gange står på kaffeposerne fremfor Montecillos. Regionen har kolde nætter, hvilket gør at kaffebærerne modnes langsommere og derfor bliver sødere.

Comayagua

Bevæger man sig lidt øst fra Montecillos, så kommer man til Comayagua-regionen. Regionen er fyldt med regnskov, og kaffen dyrkes i mellem 1100-1500 meters højde. Man finder her varianterne Bourbon, Caturra og Typica. Kaffe fra regionen har tidligere scoret over 90 på SCA’s scoringssytem.

Copan

Den vestligste af de tre regioner, som vi har kigget nærmere på. Kaffen gros i 1000-1500 meters højde, og man finder typisk Bourbon, Caturra og Catuai. Denne region har en særlig status i Honduras og er kendt for kaffe af god kvalitet.

Hold øje med Honduras

Honduras er et spændende land, når det gælder kaffe. Organisationen IHCAFE har søsat en masse gode initiativer til at fremme landets specialkaffe. Landet er ikke så stort og har ikke så mange regioner igen, så det er nemt at gå på opdagelse i og få et overblik over.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *