Indhold
Vi hopper i den her artikel over på den anden side af Øresund for at kigge på, hvordan vores svenske naboer rister kaffe. Risteriet Johan & Nyström har nogle år på bagen og er et ret anerkendt foretagende.
Kaffe ristet af kaffeelskende venner
Johan & Nyström er startet af en gruppe venner med den ret store vision om en bedre kaffeverden. Vennerne består af to Johan, brødrene Nyström og en enkelt Anders, som risteriet selv formulerer det.
Hvorfor den enkelte Anders er gået glip af at blive repræsenteret i risteriets navn, kan man ikke vide, men man kan derimod være sikker på, at Johan & Nyström er nogle store spillere indenfor den svenske kaffescene.
Johan & Nyström blev grundlagt i 2004 og dækker i dag over tre konceptbutikker i Stockholm, en i Göteborg, en i Helsinki samt deres risteri i Länna syd for Stockholm. Der ligger også en vigtig distinktion i, at det svenske kaffeforetagende ikke har caféer men konceptbutikker. Disse konceptbutikker er både caféer, showroom, mødelokaler–et sted hvor du kan lære om kaffe, smage på det og købe udstyr til at brygge det.
Deres butik i Swedenborgsgatan i Stockholm er udnævnt til Sveriges bedste café af den svenske restaurantguide White Guide. Det er bare et eksempel på, hvor anerkendt et foretagende Johan & Nyström er. Deres arbejde med Direct Trade og forsøg på at udbrede den gode kaffe har givet dem mange roser.
Det gode kaffehåndværk i højsæde
“Vi kalder det Direct Trade men ville egentlig kun kalde det for sund fornuft”. Dette citat fra risteriets hjemmeside er meget sigende for deres filosofi. For Johan og Nyström er ansvarlighed i kaffeproduktionen alpha og omega.
Da risteriet startede var det med en devise om, at man burde kunne riste og importere kaffe bedre og mere ansvarligt, end hvad tilfældet var. De svenske pionerer gik i gang med at source kaffen direkte fra kaffefarmere, så de så sig ordentlig betalt, hvilket ikke altid er tilfældet, når man køber kaffe som råvare igennem aktiemarkedet.
De ristede deres bønner med ‘slow roast’-metoden, dvs. ved lavere varmere i længere tid, da de mente dette gav bedre kaffebønner.
I dag har risteriet tæt kontakt med en række forskellige kaffeproducenter. De besøger kaffefarme og arbejder også med farmerne om forskellige behandlingsmetoder af kaffebærerne.
Alt kaffen fra Johan & Nyström har også en score på minimum 84 ud af 100 på SCA’s kvalitetsskala. Alt under 80 point kan ikke defineres som specialkaffe.
Friskristet og ansvarlig kaffe
Johan & Nyström har fire forskellige kaffekategorier. Disse baserer sig på nogle single origin-kaffer, nogle kaffer med en begrænset tilgængelighed, nogle blends og også espressoblends.
Johan & Nyström har faktisk også et rigtig fint udvalg af te, men nu hedder siden her jo Kaffeteriet, så vi holder fokusset på kaffen indtil videre.
Single Origin
I denne kategori finder man single origin-kaffe, dvs. kaffe fra et enkelt område. Her er man altså sikker på, at kaffen kan spores helt tilbage til dens ophav. En af kafferne i denne kategori er deres Panama Pineapple Thief.
Pineapple Thief er dyrket af Graciano Gruz, en kaffefarmer som det svenske risteri har tæt kontakt med. Om det er svenskerne eller Graciano selv, der har været på ananasrov vides ikke, men ikke desto mindre er det måske det bedste navn på en kaffe, jeg har set.
Limited Edition
Denne kaffe er, som navnet antyder, kun tilgængelig i begrænsede mængder. I denne kategori finder man forskellige sæsonbestemte kaffer og micro-lots, dvs. kaffe dyrket i en lille mængde.
Her opdateres udvalget løbende, og der kan ofte været noget nyt og spændende at gå på jagt i.
Bryggkaffe
Denne kategori er en lille samling af nogle udvalgte kaffeblends, dvs. kaffer, hvor man har taget bønner fra forskellige lande og blandet sammen.
Disse kaffer er afbalancerede og lidt mere “traditionelle” i smagen end nogle af single origin-kafferne med vilde smagsprofiler som bær og citrus.
Her finder man bl.a. deres Fika-blanding, så man virkelig kan hygge sig på svensk maner. Husk kanelbullar til denne kaffe.
Espresso
I denne kategori finder man risteriets espressoblends. Smagfulde og kraftige kaffer der er blandet og ristet til at lave en god espresso.
Bl.a. har de den ret traditionelle espressoblend La Bomba, der er mørkristet og har et forholdsvist højt indhold af robusta bønner.
Denne minder altså meget om den ret traditionelle italienske espresso, hvilket er meget interessant, da espresso i dag tit ristes forholdsvist lyst og også tit er single origin frem for blends.
Hvis du er til den traditionelle espresso eller f.eks. godt kan lide kaffe fra Starbucks (det er nemlig ret mørktristet), så er La Bomba måske noget for dig.
Hvorfor skal du købe kaffe fra Johan & Nyström?
Kaffen fra det svenske risteri er sporbart og socialt ansvarligt. Når du køber kaffe fra et risteri, der handler direkte med kaffefarmerne, så er du sikker på, at kaffefarmerne ser sig ordentlig betalt.
Det er også altid godt at være bevidst om, hvor kaffen kommer fra, og det er du ikke i tvivl om hos Johan & Nyström. Du får frisk, ansvarlig og god kaffe, når du køber fra et mikroristeri som dette.
I supermarkedet er du ikke sikker på ophav, det er ikke friskt, og kvaliteten kan virkelig svinge.
Specialkaffe fra Johan & Nyström er dyrere, men det kan også bedre betale sig på en lang række parametre. Du kan blive meget klogere på specialkaffe i vores artikel om forskellen på kommerciel kaffe og special kaffe.
Højkvalitetskaffe fra den anden side af Sundet
Selvom vi har mange gode mikroristerier her i Danmark, så kan det måske godt betale sig at kigge hen mod den anden side af Øresund.
Johan & Nystrøm rister kaffe i en høj kvalitet, og de har fået anerkendelse både for produktionen og selvfølgelig også smagen af kaffen.