Indhold
El Salvador er det mindste land i Mellemamerika og grænser op til Honduras og Guatemala.
Det lille land leverer noget rigtig godt specialkaffe, trods at kaffeproduktionen blev alvorligt præget af borgerkrig og politisk ustabilitet i 80’erne. Vi fortæller her lidt om El Salvador og dets kaffeproduktion.
Et lille land med historisk stor produktion
Jovist er El Salvador det mindste land i Mellemamerika, men ikke desto mindre var det lille land verdens fjerde største kaffeproducent i 1880. Springer vi frem til i dag, så producerer landet nu under halvdelen af den mængde kaffe, som de formåede i 1880.
Landet kan ikke konkurrere med et land som Brasilien, der har effektiviseret deres kaffeproduktion, og som kan producere store mængder kaffe. I stedet er El Salvador i dag fokuseret på at dyrke specialkaffe i god kvalitet.
Det store fald i El Salvadors kaffeproduktion blev forårsaget af en borgerkrig, der varede fra 1979-1992. Noget af det, der blev kæmpet for, var bl.a. landbruget.
Kaffeproduktionen og landbruget generelt var forbeholdt en meget lille elite, der tvang arbejdere væk fra deres landbrug for selv at overtage de store jorde.
Et af resultaterne af borgerkrigen er, at meget af landbrugsjorden er blevet fordelt tilbage til mange af arbejderne. I dag dyrker 95% af kaffebønderne i El Salvador deres kaffe på mindre end 20 hektar. Til sammenligning er et gennemsnitligt dansk landbrug på ca. 66 hektar.
Kaffevarianter af den specielle og fornemme slags
I forhold til dyrkningen af kaffebønner til specialkaffe, så har borgerkrigen haft en god indflydelse på dette. I tiden omkring borgerkrigen var der mange af landene i Mellemamerika, som udskiftede deres kaffeplanter med nye varianter, der gav et større udbytte af kaffebær.
Men i El Salvador skete denne udskiftning aldrig på grund af borgerkrigen. Derfor er deres varianter af kaffeplanter stadig de samme, som dem man importerede til landet i 1800-tallet. Disse planter kan ikke producere samme mængde kaffe som nyere varianter, men smagen og kvaliteten af kaffen er bedre.
Den mest dyrkede kaffe i El Salvador er af Bourbon-varianten, der er en variant af Arabica-sorten. Bourbon-kaffetræet er kendt for at producere kaffe, der er meget sød og balanceret i smagen og med en mild syre. Af andre varianter kan Pacas og Pacamara nævnes, der begge er udsprunget i El Salvador af Bourbon-varianten.
Trods at El Salvador er et lille land, så er der nogle bestemte regioner, hvor der dyrkes kaffe med hver deres karakteristika. Jeg nævner tre herunder:
Apaneca-Ilamatepec
Regionen har navn efter den vulkanske bjergkæde i det vestlige El Salvador, hvor kaffen bliver dyrket i højden 500-2300 meter. I 2019 scorede 11 forskellige kaffer fra området over 87 på Speciality Coffee Associations scoringssystem, der går op til 100.
Vulkanerne gør jorden utrolig frugtbar, og regionen er den med størst kaffeproduktion i El Salvador. Den mest dyrkede kaffevariant her er Bourbon, men ca. en fjerdedel af produktionen udgøres af Pacas-varianten.
Alotepec-Metapan
Denne region ligger i det nordvestlige El Salvador og grænser op til både Guatemala og Honduras. Det er ligesom den foregående region også en bjergkæde, og kaffen dyrkes her i højden 1000-2000 meter.
Halvdelen af den dyrkede kaffe her er af Pacas-varianten, mens Bourbon udgør den næststørste del og Pacamara den tredjestørste. En region med flere kaffer der også scorer højt på SCA’s scoringssystem.
Tecapa-Chinameca
I Tepaca-Chimaneca finder man landets tredjestørste kaffeproduktion, og kaffen dyrkes i mellem 500-2150 meters højde. Igen en region med højtscorende kaffer.
Bourbon er den mest dyrkede variant, og Pacas udgør lidt over en femtedel af den dyrkede kaffe. Regionen udgøres af en bjergkæde og ligger i den østlige del af landet.
Et spændende kaffeland med spændende specialkaffe
I de seneste år har El Salvador haft et særligt fokus på at dyrke specialkaffe i høj kvalitet. Den store og effektive produktion fra før borgerkrigen er væk, men kaffen har til gengæld nok aldrig været bedre.
Gå på jagt efter nogle spændende kaffer i dette land og led eventuelt efter landets egne kaffetræsvarianter, Pacas og Pacamara.