Indhold

Hvis man er vant til at brygge kaffe på en filterkaffemaskine, så ser det måske lidt overdrevet ud, når man ser nogen tage en vægt frem for at brygge kaffe. Men der er faktisk metode bag galskaben. En kaffevægt er et af de bedste redskaber i en baristas værktøjskasse. Vi kommer med en lille forklaring på, hvorfor kaffevægten er vigtig og fire forslag til en god kaffevægt.

Hvorfor skal man bruge en kaffevægt?

Kaffevægten er først og fremmest vigtig, når man brygger filterkaffe og espresso, men kan faktisk også være hjælpsom til din gode, gamle kaffemaskine. 

Det centrale er vigtigheden af, at kunne afveje kaffebønner og vand præcist, så man er sikker på, at have det rigtige forhold mellem de to. 

Især ved håndbrygget filterkaffe er det nødvendigt at have en kaffevægt, så man kan holde styr på mængden af vand undervejs i brygningen. Rigtig mange af vores opskrifter på ‘pour over’-metoder som V60 og Chemex fordrer, at man har en vægt. 

Ved espresso er kaffevægten også vigtig for, at man kan holde styr på vægten af ens espressoshot. Ved at have ens kop på en vægt, når man brygger espresso, så kan man se, hvor mange gram espresso, man får ud af en given mængde kaffebønner. Dette forhold er vigtigt ift. styrken af og smagen af din kaffe. F.eks. er et traditionelt espressoshot i forholdet 1:2. Det vil sige, at. 20 gram kaffebønner vil give 40 gram espresso. 

Hario Drip Scale

Hario er et japansk firma med en række rigtig gode kaffeprodukter. De er nok særligt kendt for deres V60-kaffebrygger. 


Kaffevægten fra Hario måler med 0,1 grams nøjagtighed i intervallet 0-200 gram og 0,5 gram i intervallet 200 til 500 gram. Den har en maks vægt på 2000 gram. 

Hario Drip Scale har desuden en indbygget timer. Timeren kan du bruge til at styre gennemløbstiden for enten din filterkaffe eller din espresso. Især ved håndbrygget filterkaffe er det vigtigt at kunne holde styr på gennemløbstiden.

En rigtig fin vægt der heller ikke er alt for dyr. Vægten kører på AAA-batterier og kan derfor ikke genoplades ligesom visse andre kaffevægte.

Find produktet hos følgende forhandlere

Brewista Smart Scale

Amerikanske Brewista er et firma, der også er dedikeret til kaffe. Du har måske set deres Smart Pour-elkedel, som er et godt værktøj til at lave håndbrygget filterkaffe. 

Deres Smart Scale er lige så smart som elkedlen. Brewista formår altid at have masser af features i flere af deres produkter. Brewista Smart Scale har et genopladeligt batteri, som oplades med et mikro USB stik. Den måler i intervaller på 0,1 gram.

Hele vægten er forseglet i nano-coating, hvilket gør den vandafvisende. Toppen er dækket af en silikonebelægning, der gør den skridsikker og nem at rengøre.

Det virkelige smarte ved denne kaffevægt er dog, at den har en masse forskellige programmer indstillet til forskellige brygmetoder. F.eks. har den et espresso-program, så den selv nulstiller vægten, når du sætter en kop på. Eller dens ‘pour over’-program, hvor vægten selv nulstiller, når du sætter bryggeren på og så nulstiller den igen, når du har hældt kaffe i bryggeren. 

Vægten har også en indbygget timer, som også selv starter, når du f.eks. begynder at hælde vand i din kaffetragt. Dét er smart!

Find produktet hos følgende forhandlere

Tiamo Timer Scale

Tiamo Timer Scale er ikke helt lige så smart som Brewistas kaffevægt, men den er derimod noget mere simpel at bruge.

Den måler i 0,1 grams intervaller ligesom de to andre vægte. Denne vægt har også indbygget timerfunktion, så du kan holde styr på din gennemløbstid og brygge med præcision.

Tiamo kører også på batterier ligesom Hario Drip Scale. Maksvægten på denne er 3000 gram. 

Denne vægt har et stort display, der gør det meget nemt at aflæse kaffens vægt og timeren. En god vægt til dig der ikke behøver en så mange features. 

Samtidig får man en ‘drip tray’ med i pakken, så det ikke gør noget, hvis du hælder forbi din kaffebrygger. 

Acaia Pearl S

Den sidste vægt på listen er lidt dyr af en vægt at være. Men det er også en vægt, der i stor stil bliver brugt af professionelle. 

Acaia Pearl S er en smart og ikke så stor vægt, der snildt passer under espressomaskinen. Den kan måle i intervaller på 0,1 gram, har en maksvægt på 3000 gram og er genopladelig. Vægten har også indbygget timer.

Denne kaffevægt har en smart feature, der hedder ‘flow rate’. Det vil sige, at udover at måle vægt og holde styr på tid, så viser vægten dig, hvor mange gram vand, du hælder op pr. sekund. På den måde kan du sørge for, at du hælder en præcis mængde op hele tiden og bedre styre din gennemløbshastighed på ‘pour over’. 

Samtidig kan man downloade en app til Acaia Pearl S, hvor du kan finde opskrifter og også lave din egen. Disse kan så sendes til din vægt. Acaia Pearl S har mange forskellige ‘modes’, som kan hjælpe dig med at brygge din kaffe på alverdens forskellige måder. Dette er virkelig en kaffevægt til den ambitiøse kaffenørd.

Find produktet hos følgende forhandlere

Ud med køkkenvægten og ind med kaffevægt

Hvis du efter at have læst vores anbefalinger tænker, “Jamen, hvorfor kan jeg ikke bare bruge min egen køkkenvægt?”, så er det simple svar, at jo, det kan du sådan set også godt. Men disse vægte er alle sammen mere præcise end din køkkenvægt og designet specifikt til kaffebrug. Det er klart anbefalelsesværdigt at få fat i en kaffevægt for at få din kaffebrygning op på et nyt niveau.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *