Indhold
Det er i Etiopien i Østafrika, at kaffen har sine rødder (bogstavelig talt). Generelt er mange af de kaffeproducerende lande i Østafrika kendt for at dyrke kaffe i høj kvalitet.
Kenya, der grænser op til Etiopien, er et land, som i særlig høj grad er blevet synonym med specialkaffe i den højeste kvalitet. Vi kommer her med Kaffeteriets guide til kaffe fra Kenya.
Et kendt sted på specialkaffekortet
Speciality Coffee Association gjorde i 2017 Kenya til deres SCA Portrait Country, dvs. et kaffeproducerende land, som får et særligt fokus til organisationens årlige messe.
Det er med god grund, at de valgte at fokusere på Kenya. Landet formår at producere noget af verdens bedste kaffe, hvis ikke det af mange ses som det bedste.
Trods at Kenya grænser op til kaffens moderland, Etiopien, så begyndte man faktisk først at producere kaffe i Kenya omkring århundredeskiftet fra det 19. til det 20. århundrede.
Kaffeproduktionen blev startet af de britiske kolonister, men igennem en række love i 1930’erne og 50’erne overgik kaffeproduktionen i større grad til kenyanerne selv, indtil de fik deres uafhængighed i 1963.
Det helt særlige ved Kenyas kaffeproduktion er deres auktionssystem, der har rødder tilbage til 1934. Det er anerkendt som værende et af de mest gennemsigtige systemer ift. kaffehandel, idet man i de fleste tilfælde kan spore kaffen tilbage til farmen, den er dyrket på.
Alle kaffebønnerne bliver vurderet inden auktionen, og her har kenyanerne også et bestemt system, hvor kaffen vurderes efter størrelse. Man ser ofte, at der f.eks. står Kenya AA på posen, når man køber kenyansk kaffe. AA betyder, det er den største størrelse kaffebønne og ikke, at det er højeste kvalitet, som det ellers tit misforstås som.
Auktionssystemet har også været med til at sørge for gode kaffepriser i landet. Kaffebønderne i Kenya er pga. auktionen ikke underlagt markedspriserne, der ofte kan være meget lave og gøre, at det ikke er rentabelt at dyrke kaffe.
Ulemperne ved systemet er dog, at det er reguleret af regeringen og forbundet med en vis mængde korruption. Der er strenge reguleringer ift., hvem der kan gro og efterbehandle kaffe, og det gør det også svært for kaffefarmere at handle direkte med risterier rundt i verden.
Kendte områder og særlige kaffevarianter
Langt de fleste kaffefarme i Kenya er ret små. Der er nogle større farme, primært omkring midten af Kenya, men de små farme betyder, at meget af produktionen foregår igennem kooperativer. Det betyder, at de enkelte farmere indgår i samarbejder, hvor de dyrker hver deres kaffe, men de får det efterbehandlet på en fælles vaskestation.
Den mest hyppige efterbehandling af kaffebønner i Kenya er vaskemetoden. Her fjerner man frugten fra kaffebærene ved bl.a. at fermentere bønnerne i en beholder med vand, hvorefter de skylles og tørres. Denne måde resulterer i kaffe, der er ren og kompleks i smagen og med en masse syrlighed.
Kenya er også kendt for at have to varianter af kaffetræet, der er unikke for landet. Begge er af Arabica-sorten og stammer fra Bourbon-varianten, der var det kaffetræ, man først importerede til Kenya. De to varianter har de mundrette navne SL-28 og SL-34 (‘SL’ står for Scott Laboratories, hvor varianten først blev dyrket frem). De er kendt for at have en kompleks smag af bær og frugt med masser af sødme og syre.
Kaffe bliver dyrket i flere dele af Kenya, og landet har en del forskellige regioner med hver deres karakteristika for den dyrkede kaffe. Den største produktion sker mellem Mt. Kenya og hovedstaden, Nairobi. Vi nævner et lille udpluk af regionerne her:
Nyeri
Denne region ved Mount Kenya, og farmerne her nyder godt af den frodige vulkanjord. Regionen er kendt for noget af det bedste kaffe i Kenya.
I denne region ser man i højere grad mindre farme, som er del af kooperativer, end man ser større farme. Kaffen bliver dyrket i en højde på 1200-2300 meter, og kaffevarianterne er primært SL-28 og SL-34.
Kirinyaga
Denne region ligger øst for Nyeri og er ligesom Nyeri kendt for at producere kaffe i høj kvalitet. Kaffen dyrkes i en højde på 1300-1900 meter, og kaffevarianterne er meget lig dem, man finder i Nyeri.
Kiambu
Denne region er modsat de to foregående karakteriseret ved at have større farme og ikke så mange kooperativer. Hvor meget af kaffen i Kenya ofte er håndplukket, så er den i denne region i flere steder høstet med maskiner.
Det gør, at kaffen ikke altid er i ligeså god kvalitet, da der ryger umodne og overmodne bær med, men til gengæld kan de her producere i større mængder.
Kaffe i mindre mængder, men stadig god kvalitet
De seneste år har mængden af kaffe, der bliver dyrket i Kenya, været faldende. Det er bl.a. fordi, at de yngre generationer hellere vil uddanne sig end overtage forældrenes kaffeproduktion.
Selvom der bliver produceret mindre mængder end tidligere, så er kaffen fra Kenya stadig i meget høj kvalitet. Kenyansk kaffe er klart værd at gå på opdagelse i.