Indhold

Bitter kaffe kan skyldes følgende:

  1. Dine kaffebønner er af dårlig kvalitet
  2. Det vand du bruger er for varmt
  3. Kaffen har fået lov til at trække i for lang tid – det kalder man, at den er overekstraheret
  4. Dit kaffeudstyr er ikke blevet rengjort
  5. Du bruger for meget kaffe i forhold til mængden af vand
  6. Kaffen er kværnet for fint i forhold, til den brygmetode du bruger

Bare rolig! Her kommer løsningerne til alle punkterne.


1. Dine kaffebønner er af dårlig kvalitet

Udfordring:

Det kan være en jungle at finde god kaffe. Markedet er oversvømmet med dårlig kaffe, som altid vil blive bitter. Når den dårlige kaffe komme i en pæn kaffepose, og producenten har kørt det tunge markedsføringsskyts frem, i form af smuk storytelling, og reklamer i den bedste sendetid, så kan det snyde selv den bedste. Selv med specialkaffe kan det være tricky at finde det gode. Det rigtige specialkaffe.

Ofte bliver dårlig kvalitet forsøgt skjult af en hård ristning af kaffebønnerne, hvilket netop forårsager, at den bliver bitter.

I vinens verden kan man ofte læse sig til om man står med en kvalitetsvin, eller ej. Her støder man bl.a. på betegnelser som “Vin de table” og “Appellation de”, som er en af de betegnelser, der fortæller om en vin (i det her tilfælde en fransk) har en vis kvalitet, eller ej. De betegnelser findes desværre ikke rigtigt i kaffens verden, og de fleste af de betegnelser der findes er flyvske, siger intet om kvalitet, eller er opfundet af en marketingsafdeling for at sælge kaffe.

Forhandlere bruger i flæng betegnelser såsom Java kaffe, Ægte Arabica, Kenya AA, Royal Roast og Mocca. Klassikeren må være “husets blend” som må være kaffens svar på bagerens romkugle.

Løsning:

Pris og kvalitet hænger sammen! Koster din kaffe mindre end 50-60 kr. for 250 gram. så er kvaliteten ikke helt i top. Det kan lyde af meget, men hvis man regner lidt på det, så kan man snildt lave 30 kopper kaffe ud af en pose kaffe. Det er ikke mere end 2 kr. pr. kop. 7-Eleven, eller en tankstation, tager gerne 20-25 kr. for en kop. Og så er den bitter.


Lad dig ikke narre af at der står brasiliansk, colombiansk eller et andet land eller region på kaffeposen. At en kaffe kommer fra et land betyder ingenting for kvaliteten.

Tommelfingerreglen er, at jo tættere man kan zoome ind på en kaffes oprindelsessted, jo større sandsynlighed er der for at kaffen er god. Det er super fint, hvis der både står oprindelsesland, område og farm på posen. Nogle risterier smider endda kaffebondens navn på, hvilket er rigtig godt. Det vidner om, at der er en eller anden form for samarbejde mellem bonde og risteri. Det gør også, at der er en stor sandsynlighed for en øget kvalitet af kaffebønnerne.

Glem betegnelsen ”arabica bønner”. Det er det samme som at skrive “røde æbler”. Det siger intet om æblernes kvalitet. Der findes to sorter af kaffe i hele verden: Robusta og Arabica. 35 % af den samlede kaffeproduktion er Robusta, resten er Arabica. Robusta skal man dog holde sig væk fra, da sorten generelt ikke smager godt, og har fra naturens side meget bitterhed.


2. For varmt vand

Udfordring:

Mange mennesker bringer deres vand i kog, og brygger med det samme. Det er et problem. Fordi 100 grader er for varmt for dine lækre kaffebønner. Du risikerer, at koge kaffebønnerne, hvilket kan forårsage at bønnerne frigiver for meget bitterhed.

Løsning:

Det er egentlig meget simpelt. Når vandet har kogt, så vent lidt med at brygge. Den optimale bryggetemperatur er 92-96 grader. venter du et par minutter så er du på den sikre side. Dog skal du passe på med at vente for længe. Bliver vandet for koldt, så risikerer du, at kaffen bliver svag i smagen. Køb evt. en hældekande med indbygget termometer/temperaturkontrol – så har du fuld kontrol over temperaturen.


Bundpresset stempelkande bitter

3. Overekstrahering

Udfordring:

En af de mest almindelige grunde til at kaffen er blevet bitter er at kaffen har været i kontakt med vand i alt for lang tid. Ligesom du kender det fra te, så frembringer vandet smagen i kaffen. De små kværnede kaffestykker, skal befinde sig i vand i x antal tid alt efter brygmetode. Det kalder man en ekstrahering.

Brygningsprocessen starter lige så snart vandet møder kaffen, og slutter når kaffen ikke længere er i berøring med vandet. Hvis kaffen får for kort tid så bliver den kedelig og smagsløs. Og hvis den får for lang tid så bliver den bitter.

Løsning:

Brug et stopur når du brygger – så ved du altid hvor lang tid kaffen har fået. Er du i tvivl hvor lang tid det tager for din brygmetode, så kan du finde mange opskrifter på nettet. Vi har eksempelvis to lige her:


undgå bitter areopress med rengøring

4. Rengør dit kaffeudstyr

Udfordring:

Kaffegrums i f.eks. din stempelkande, eller gammel kaffe i din kaffekværn kan gøre at din kaffe bliver bitter og ikke smager frisk.  

Løsning:

Rengør dit kaffeudstyr.

Rengøring af kaffekværn

Hvis du har en elektrisk kaffekværn kan du fjerne de gamle kafferester, der gør din kaffe bitter. Det kan du gøre ved at køre en rengøringstablet igennem som hedder Urnex Grindz. Det er en slags organisk sæbe til elektriske kaffekværne. Bare rolig, produktet er ikke skadeligt for dig, men kan smage lidt underligt. For at fjerne smagen af den skal du efter rengøringsprocessen drøne lidt kaffe igennem. Så er din kaffekværn ren.

Du kan også støvsuge din elektriske kaffekværn. Indstil den på den groveste formalingsgrad. Tag bønnebeholderen af og støvsug derfter direkte ned i kværnen. Støvsug ligeledes bønnebeholderen og den beholder, som den kværnede kaffe havner i.

Hvis det er muligt, og du virkelig gerne vil gå all in på rengøringen, så kan du skille din kaffekværn ad og rengøre alle dele med en børste, og en klud. Så er den så ren som ny.

Rengøring af kaffebryggere  

Fjern al gammel grums fra dit brygudstyr. Og vær omhyggelig. F.eks. anbefaler vi at du efter hver brug skille dit filter ad til din stempelkande. Der kan sidde meget grums i filtret, som man ikke kan se.


for meget kaffe og for lidt vand

5: For meget kaffe i forhold til vand

Udfordring:

“Der skal lige en ekstra skefuld kaffe i – det skal smage af noget”.

Mer er ikke altid godt, især ikke når det kommer til kaffe. For meget kaffe i forhold til vand kan gøre at din kaffe kommer til at smage for intens, og bitter. Ofte er det fordi man sjusser sig frem, når man brygger. Så tager man lidt ekstra kaffe, hvilket oftest ikke ender med et godt resultat.

Løsning:

Tænk over din kaffebrygning. Det er generelt en god idé, at bruge den samme mængde kaffe, samme mængde vand, samt den samme brygtid, når du brygger. Brug en vægt til at veje både kaffen og vandet og et stopur til tiden. Det kan måske virke omstændigt, men det er egentlig bare ligesom at følge en madopskrift. Og det er det værd, når du får en god kop kaffe hver eneste gang.

En god tommelfingerregel at man skal bruge 7 gram kaffe pr. kop kaffe når man brygger på kaffetragt, eller stempelkande.


forhold på kværnet kaffe

6: Hvor fint skal kaffen kværnes?

Udfordring:

Hvordan skal kværnen indstilles? Hvis man ikke ved præcist hvilken indstilling kværnen skal stå på, kan det ofte gøre at kaffen bliver for intens og bitter. Det skyldes at formalingsgraden ikke passer til brygmetoden.

Løsning:

Tilpas formalingsgraden til brygmetoden. Undersøg hvilken formalingsgrad der passer til hvad. En tommelfingerregel er, at jo længere tid den kværnede kaffe er i kontakt med vand, jo grovere skal kaffebønnerne kværnes. F.eks. skal kaffebønnerne kværnes groft til en stempelkande, da kaffen er i kontakt med vand i 3-4 min, hvilket i kaffens univers er lang tid.

Derimod er espressokaffe en yderst hurtig brygmetoden, hvor vandet bliver presset igennem kaffen med 9 bar, og derfor skal kaffebønnerne kværnes yderst fint. Undersøg evt hvad der anbefales.

Husk: Bitterhed i kaffen er ok. Men den må ikke være for bitter, for så overskygger det resten af smagsoplevelsen.

Velbekomme!

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *