Macchiato: Alt du bør vide og fremgangsmåde

Det er ret nemt at blive forvirret over, hvad en macchiato er, da ordet nogle gange ses for sig selv, andre gange i forlængelse af latte, altså en latte macchiato. Så hvad er egentlig op og ned på denne drik? Det forklarer vi i denne artikel.

Hvordan spotter man en macchiato? 

Hvis man har læst andre af vores guides omkring forskellige espressodrikke, så finder man hurtigt ud af, at man har en fordel, hvis man kan lidt italiensk.

 
Vind en Aeropress

Nu har du chancen for at vinde din helt egen Aeropress. Denne Aeropress har kun været åbnet en enkel gang til billedet du ser til venstre. Når du deltager i vores gratis nyhedbrev får du ligeledes nyheder, tilbud, tips og mere i indbakken!

Du er hermed skrevet op

Luk

Nøglen til at forstå de italienske drikke ligger som regel i navnet. ‘Macchiato’ betyder ‘plettet’ på italiensk og kommer af, at en macchiato er en espresso, der har fået en “plet” af skummet mælk på toppen. 

Macchiatoen er opstået på en meget lavpraktisk måde. Når italienske baristaer stod og lavede espressoer i massevis på travle restauranter eller caféer, så hændte det, at nogle gæster gerne ville have en smule mælk i deres espresso. 

Men hvis man hælder en lille smule mælk i en friskbrygget espresso, så kan det være svært at se for den lysebrune crema, der lægger sig på toppen. Derfor var det smartest at putte et per skefulde mælkeskum i espressoen, så espressoen var “plettet”, og tjeneren nemt kunne se, om det var en espresso med eller uden mælk. 

Forvirringen bliver til gengæld total, når man i dag flere steder ser en latte macchiato på menukortet. Men forklaringen skal stadig ses i navnet og i dets modsætning til den traditionelle macchiato. ‘Latte’ er italiensk for mælk, så en latte macchiato er en “plettet mælk”.

Hvor macchiato er en espresso plettet med mælkeskum, så er latte macchiato dampet mælk plettet med et espressoshot. De to er derfor nærmest omvendte.

Kaffebønner til macchiato 

Der er ikke som sådan forskel på kaffebønner til espresso og filterkaffe, men de er ofte ristet forskelligt. Traditionelt set er kaffebønner til espresso tit ristet mørkere og består også tit af blends, dvs. blandinger af kaffebønner fra forskellige lande, som er sammensat til at have en bestemt smag. 

Ift. macchiato så kan du fint bruge de kaffebønner, du normalt vil bruge til espresso. Vi plejer at anbefale, at man finder nogle kaffebønner, der komplimenterer mælken i de mælkebaserede kaffedrikke, men der er så lidt mælk i en macchiato, at du har ret åbne muligheder ift. valget af kaffebønner. Hvis du er helt på bar bund, så følg anbefalingerne fra dit yndlingsmikroristeri. 

Ingredienser til macchiato:

  • Vand
    (Gerne filtreret for kalk, da det er godt for din espressomaskine og for smagen af kaffen)
  • Kaffebønner
    (Den du bedst kan lide)
  • Mælk 

(Brug gerne sødmælk eller letmælk. Hvis du ikke drikker mælk, så kan sojamælk eller havremælk også fint bruges)

Udstyr til at lave macchiato:

  • Espressomaskine 
  • En tamper 
  • Kaffekværn 
  • En espressokop
  • Skummekande (35 mL)
  • Evt. en vægt (til at veje kaffebønner)
  • Evt. et stopur til at holde styr på gennemløbstid

Fremgangsmåde til macchiato

Der kan være stor forskel på espressomaskiner. Om de er manuelle eller semiautomatiske og forskellige størrelser på portafilteret, så dette er en meget generel fremgangsmåde til at brygge macchiato. Til den her fremgangsmåde skal du brygge et enkelt shot espresso.

  1. Start med at sørge for, at der er vand i din espressomaskine. Tænd for din espressomaskine, så den kan varme op. 
  2. Afvej den ønskede dosering kaffebønner og kværn dem fint. Hvis din kværn selv kan dosere, så gør du bare det. 
  3. Put den kværnede kaffe i portafilteret (med mange espressokværne kan man kværne direkte i portafilteret).
  4. Brug din tamper til at trykke kaffen i portafilteret ned med, så der ingen huller er, og kaffen er fordelt jævnt i filteret.
  5. Inden du sætter portafilteret i, så kan du skylle dit group head, så det er rent.
  6. Placer koppen, sæt portafilteret i dit group head og start brygningen med det samme. 
    1. Afhængig af din maskine så er det forskelligt, om der er knapper til et eller to shots. Nogle maskiner skal man også selv stoppe brygningen. Uanset så brug et stopur. På den måde kan du indstille malingsgraden bagefter, så det passer med, at gennemløbstiden er 20-25 sekunder. 
  7. Hæld kold mælk op i din kande. Du skal kun bruge omkring 50 mL
  8. Tænd for din maskines steamer-arm og placer den lige under mælkens overflade lidt ude til siden.
  9. Mælken er skummet færdigt, når det fylder dobbelt så meget.
  10. Tag et par skefulde af mælkeskummet og put det ovenpå espressoshottet. Du skal ikke bruge alt mælken, men du vurdere selv mængden.
  11. Nyd din macchiato og husk at rengøre steamer-arm og portafilteret. 

Skriv et svar