Indhold
Hvordan sikrer du dig, at du får mest for dine penge, når du skal købe en kværn? Og hvad gør man, hvis man er på et budget og synes, en elektrisk kaffekværn til 1000 kr. eller 2000 kr. er for dyrt?
Så kunne en manuel kværn meget vel være et godt bud. I denne artikel vil jeg føre jer igennem generelle fordele og ulemper ved en manuel kværn, for derefter at gå igennem et bredt udvalg af kværne i forskellige prisklasser.
Hvad er fordelene ved en manuel kværn?
Der kan være et stort prishop fra en manuel kværn til en elektrisk kværn, men resultaterne er ikke nødvendigvis særligt forskellige. Manuelle kværne er billigere, og ift. billigere elektriske kværne så kværner de bønnerne meget mere ensformigt.
Det er vigtigt for ekstraktionen af kaffe. Når du kværner dine bønner groft til stempelkaffe, vil du gerne have, at alle de kværnede bønner har samme størrelse. Hvis nogle af bønnerne er blevet kværnet fint, mens andre er grove, så vil de fintkværnede bønner gøre kaffen overekstraheret og bitter.
Ensartede kværnede bønner er derfor alfa og omega for din kaffebrygning. For dig der leder efter en kværn til billige penge, så kan en manuel kværn derfor ofte godt betale sig.
Alle produktionsomkostningerne går til kværnblade og ikke så meget andet, mens en elektrisk kværn til samme pris også skal have motor og bygges større. På den måde giver det mening, at den manuelle kan levere bedre resultater ift. mange billigere, elektriske kværne.
En manuel kværn fylder også noget mindre og er nem at have med på farten. Til gengæld kan man heller ikke kværne særlig store mængder kaffe. Kapaciteten på manuelle kværne er ofte et sted mellem 1-2 kopper kaffe til i få tilfælde en hel stempelkande, men så heller ikke mere.
Samtidig kræver det også lidt mere arbejde, at skulle stå og dreje håndtaget for at kværne bønnerne. Du bør altså overveje en manuel kværn, hvis du ikke har et stort budget og ikke har brug for at kværne så store mængder kaffe af gangen.
De manuelle kværne er også til dig, der brygger stempelkaffe, filter, aeropress eller lignende. Det er kun de meget dyre, der kan kværne til espresso. Disse kan du dog også overveje, hvis du virkelig går efter kvalitetskværne.
Kværne som Comandante C40 eller Kuni M47 er manuelle kværne til en høj pris, men som virkelig leverer gode resultater.
Fordele:
- Ofte billigere end elektriske kværne
- De bedste og mest ensformige resultater til prisen
- Nemme at have med på farten
Ulemper:
- Kan som regel kun kværne små mængder kaffe
- Kræver noget arbejde at kværne
De billige mellem 250-450 kr.
I denne kategori vil jeg komme med nogle bud på billige, manuelle kværne, som du bør overveje, hvis du leder efter en kværn men har et stramt budget.
Elektriske kværne i denne prisklasse er som regel elektriske kaffemøller, der virker ved at køre to knive rundt, der slår bønnerne i stykker. I de manuelle kværne er derimod ‘burrs’, dvs. ordentlige kværnblade, hvor bønnerne kværnes i mellem to flader. Det giver langt bedre resultater end disse elektriske kaffemøller, der også kaldes ‘blade grinders’.
Hario Skerton
Pris: 300-350 kr.
Kapacitet: 100g
Hario er det japanske firma, der står bag den meget populære pour over-brygger, V60. Deres håndkværne er også nogle af de bedste i de lave prisklasser. Denne består af ganske få dele. Der er en lille bønnebeholder på toppen og en på bunden til den kværne kaffe.
Imellem de to sidder koniske, keramiske kværnblade. Dette er den gamle model, hvor man skal skrue håndtaget af og åbne op for den for at justere malingsgraden. Dette ses smartere på andre modeller. Til gengæld har Skerton en ret stor kapacitet og gummibelægning på bunden, så den ikke skrider.
Der findes en Pro-version, der fungerer ens og har samme kapacitet, men den er optimeret, så det er nemmere at kværne. Denne koster 450 kr. og har også en nemmere justering af malingsgraden på bunden af kværnhuset.
Find produktet hos følgende forhandlere
Hario Slim
Pris: 250 kr.
Kapacitet: 24g
Et virkelig populært valg af håndkværn for mange. Den minder meget om Skerton-kværnen, men den er slankere og har en mindre kapacitet. Den kan også nemt skilles ad, så den er nem at rejse rundt med.
Samtidig er det nemmere at indstille malingsgraden på denne end på den gamle version af Skerton. Her tages det nederste kammer bare af, og så er der en lille skrue, man kan justere på.
Der er også en Plus og en Pro-version. Disse virker på samme måde, men er optimeret så det er nemmere at kværne og bygget i rustfrit stål frem for plastik. Hario Slim Pro koster 400 kr. og har samme kapacitet.
Find produktet hos følgende forhandlere
Rhinoware Kaffekværn
Pris: 350 kr.
Kapacitet: 42g
En kværn der har ret mange indstillinger af malingsgraden ift. andre manuelle kværne. Denne har hele 42 indstillinger mellem grov og fin. I kværnen sidder keramiske kværnblade.
Denne kværn er især tænkt sammen med kaffebryggeren Aeropress. Med håndtaget af så passer den ned i en Aeropress og man kan købe en adapter, så man kan kværne direkte ned i ens Aeropress. Altså en smart kværn at have med på farten sammen med din Aeropress.
Find produktet hos følgende forhandlere
Dem i midten mellem 450-1000 kr.
Med dem i midten så mener jeg de kaffekværne, der ligger i et prisleje, hvor man efterhånden kan få en del elektriske kværne. Disse manuelle kværne leverer bedre resultater end visse elektriske kværne i samme prisklasse.
Til gengæld kræver de lidt mere arbejde end en elektrisk ‘burr grinder’, hvor man bare skal trykke på en knap. I denne prisklasse kan man også få en elektrisk kværn som Wilfa Svart Aroma til 800 kr., som er en rigtig fin kværn.
Porlex Tall
Pris: 550 kr.
Kapacitet: 44g
En rigtig fin kværn med keramiske, koniske kværnblade. Der er her et lille hop op i pris fra de foregående, men Porlex laver også rigtig gode kværne. Den giver et mere ensformigt resultat end de foregående billigere kværne. Den har også en rigtig fornuftig kapacitet på 44g, men er samtidig nem at have med rundt.
Ligesom Rhinowares-kværnen, så passer den ned i en Aeropress. Den har ca. 12 malingsgrader fra stempelkaffe som det groveste til tyrkisk kaffe som det fineste. Denne kommer også i en mini-udgave med en kapacitet på 24g, som er endnu nemmere at have med rundt, og den har også en lille holder til håndtaget, når det er afmonteret.
Find produktet hos følgende forhandlere
Timemore Slim
Pris: 800 kr.
Kapacitet: 20g
En virkelig flot og lille kaffekværn. Modsat de andre manuelle kværne i denne artikel, så har Timemore kværnblade i stål frem for keramiske blade. Disse er lidt skarpere end keramiske blade. Timemore kværner ganske ensformigt både fra grov til fin.
Den er bygget i virkeligt lækkert materiale med et mønster på siden, der gør den nem at holde og med detaljer i træ. Den er generelt ret velbygget og nem at justere.
Samtidig følger en lille pose med til opbevaring, og da kværnen kun måler 4,2 cm i diameter og 16 cm i højden er den rigtig nem at have med rundt omkring.
De dyre 1000 kr. og op efter
Over 1000 kr. for at skulle kværne bønner selv hører jeg dig sige? Kan det svare sig? Ja, det kan det faktisk godt. Disse kværne er virkelig godt bygget og med rigtig gode kværnhuse.
Nogle af dem er også bygget til, at de faktisk kan kværne forholdsvist hurtigt. Resultaterne her er nok noget af det bedste, hvis du brygger pour over-kaffe eller lignende. Samtidig kan man også få nogle fine elektriske kværne til den her pris, som f.eks. Wilfa Svart Uniform
Timemore Chestnut G1
Pris: 1000 kr.
Kapacitet: 30g
Dette er Timemores flagskib blandt deres kaffekværne. Den er ligesom Timemore Slim bygget i flot materiale. Hele den øverste del af kværnen er skåret ud af et enkelt stykke aluminium.
I denne kværn finder man koniske kværnblade i stål, og den leverer virkelig ensartede resultater. Timemore har også tænkt design ind i den. Den har vundet Red Dot Design Award i 2017 og kommer med en bund enten i gennemsigtig plast eller aluminium med trædetaljer.
Find produktet hos følgende forhandlere
Kuni M47
Pris: 2200 kr.
Kapacitet: 30g
En af de rigtige dyre manuelle kværne, men som også levere helt fantastiske resultater. Det specielle ved en manuel kværn som denne er, at den kan justeres så fint, at den faktisk kan kværne til espresso.
Kværnen har koniske kværnblade i stål. Hvis man overvejer, hvor meget espressokværne kan løbe op i, så giver det faktisk mening at købe en så dyr manuel kværn som denne, hvis man mest brygger single espressoshots.
Comandante C40
Pris: 2000 kr.
Kapacitet: 40g
Denne tyskproducerede kværn er virkelig noget af det bedste, man kan få af manuelle kværne. Den kan også kværne fint nok til espresso og kværner relativt hurtigt ift., at det er en manuel kværn.
Byggekvaliteten er helt i top, og Comandante har et helt særligt kværnhus. Det består af nogle patenterede kværnblade i nitrogeniseret stål, dvs. stål med et højt indhold af nitrogen, som derfor er endnu skarpere og mere holdbare end almindelig rustfrit stål.
C40-kværnen kommer også med detaljer i bambus. En kværn i virkelig høj kvalitet, der kværner virkelig ensformigt.
Find produktet hos følgende forhandlere
Kværn i små mængder og få meget for pengene
Det må siges at være et godt motto for manuelle kværne. Hvilken af alle disse ovenstående kværne, der er bedst, afhænger af, hvad du leder efter i en kværn.
Fælles for dem er, at det kræver, at man ikke skal brygge kaffe i så store mængder, at man skal arbejde en lille smule for det, men at man til gengæld får rigtig meget for pengene ift. resultater.
Vælg en af prisklasserne efter dit budget og så se hvilket af beskrivelserne, der bedst rammer dit behov.