Indhold

Den klassiske iskaffe med espressoshot, sirup, mælk og isterninger er populær både blandt hjemmebaristaer og cafégængere.

Men hvordan laver man den derhjemme uden at skulle investere mange penge i en espressomaskine? Det har vi en rigtig god løsning på.

Varme sommerdage eller sød eftermiddagskaffe

Langt de fleste af os forbinder nok iskaffe med de varme sommerdage, hvor man i forvejen sveder under den bagende solen, og hvor varm kaffe ikke altid er lige attraktivt.

Det er også her iskaffe dukker op på alle kaffebarer, og trods at der er forskellige måder at servere iskaffe på, så er det næsten altid versionen med espresso, sirup, is og mælk.

Jeg har til gengæld ikke en espressomaskine, og under en hedebølge kan det hurtigt blive hårdt for pungen at skulle på kaffebar, hver gang varmen bliver for meget.

Hvis man har en pour over-tragt som V60 eller lignende, så er der også muligheden for at lave japansk iskaffe, men dette giver en meget lys og let kop, som ikke alle er til.


Med en espressokande så kan du efterligne den mere klassiske iskaffe med mælk derhjemme. Det er såre simpelt og kræver bare, at du har en espressokande.

Disse kan fås i forskellige størrelser og forskellige prisklasser og er en noget mindre investering end en espressomaskine.

Hvis du bruger friskristede bønner, som du selv kværner, så får man altså også en rigtig lækker kaffe ud af en espressokande.

Vælg en kaffe der smager af noget

De fleste kaffer er fine til at brygge med espressokande. Det handler mest om at finde den, du bedst kan lide. Vi giver alligevel nogle tips til, hvad for noget kaffe, der er en god ide at bruge i espressokande og til denne opskrift.

Målet med denne opskrift er lidt at efterligne et espressoshot derhjemme uden en espressomaskine. Man må dog erkende, at det ikke kan lade sig gøre til fulde, da en espresso skal brygges under meget højt tryk for at få den karakteristiske søde espressosmag.

En espressokande brygger en meget stærk kaffe, men den er ikke lige så rund og sød som en espresso, da den ikke er brygget under lige så stort et tryk.

Vi anbefaler at bruge en mellemristet kaffe til denne opskrift, måske endda ristet til den mørke side, da det er noget lignende, man ville bruge til espresso.

Lysristede kaffer er som regel mere syrlige og har bevaret flere af kaffebønnens naturlige smagsnoter. Disse vil dog gå tabt i en espressodrik med meget mælk, og her egner en mellemristet eller mørkristet kaffe sig bedre, da den har nogle lidt mere simple men mere kraftige og gennemtrængende smage. Kaffen til espressokande skal kværnes fint, som du kan se eksempel på i vores diagram.

Fremgangsmåde til iskaffe

Her kommer selve opskriften til iskaffen. Til opskriften skal du bruge følgende

  • En espressokande på 3-kopper
  • Ca. 16-17 gram kaffebønner kværnet fint (vigtigste er at filteret er fyldt helt op)
  • Isterninger 
  • 250 mL letmælk
  • 3 tsk. vanilje/karamelsirup 
  • 210 mL kogt vand (vigtigste er at vandet er fyldt op til under ventilen)
  • 1 stort glas til at røre i
  • 2 glas til at servere i

Jeg bruger selv en Bialetti Moka Induction på 3-kopper, en vanilje/karamelsirup fra Søstrene Grene og kaffe fra Sydhavnskaffe.

Kaffen er kværnet på en Wilfa Svart Aroma på 2 klik grovere end “Mocca”. Du kan også bruge en anden slags sirup, du skal bare sørg for, at det er noget sirup ala det Monin eller lignende mærker laver, som man vil bruge til kaffe og cocktails og ikke den, du vil bruge til dine pandekager. 

Sådan gør du:

  1. Fyld det nederste kammer med kogende vand til lige under ventilen. Fyld derefter filteret med kaffe og stryg din finger over, så det er plant og går helt op til kanten. Sæt filteret i det nederste kammer og brug et viskestykke til at skrue toppen på den varme bund.
  2. Tænd dit komfur på middelhøj varme og sæt kanden på blusset med låget åbent.
  3. Find dine glas frem imens. Put isterninger i serveringsglassene. 
  4. Når der løber kaffe ud af kanden, så tag den af blusset lige inden, den er færdig og hæld kold vand på bunden. 
  5. Bland sirup og kaffen i et stort glas grundigt og hæld derefter over isterningerne. Fyld hvert glas op med mælk 125 mL, og din iskaffe er klar!

Hvis du har en anden størrelse espressokande end den, der er brugt her, så kan du sagtens lave iskaffen alligevel.

Bare sørg for altid at fylde vand op til ventilen i det nederste kammer og fylde filteret helt op med kaffe. Så kan du bare op- eller nedjustere mængden af sirup og mælk til din egen smag.

Normalt bruger man også koldt vand i en espressokande, men jeg synes, det både går hurtigere og giver en mindre bitter kaffe, hvis man hælder kogende vand i. 

Lækker og sød iskaffe til de varme dage

Opskriften burde gerne give en rigtig lækker og sød kop iskaffe. Man kan altid undvære siruppen, hvis man ikke er til det, men iskaffen med sirup er blevet så populær, at opskriften tager udgangspunkt i den.

Kaffen fungerer også som en god lille “eftermiddagssnack”, hvis man trænger til en lille smule sødt. Men hvis kaffen ikke er blevet helt som du ville have det, så kan det være opskriften skal justeres lidt.

Lige med espressokande kan man som regel se på måden, kaffen løber ud på, om der er noget galt. Hvis din kande begynder at sprutte kaffe ud i stedet for, at kaffen løber ud stille og roligt, så kan der være nogle ting galt.

Du kan have haft for høj en temperatur, og der har været for meget tryk på. Du kan også have kværnet for fint eller pakket kaffen for meget, så dampen ikke kan komme ordentligt op igennem kaffen. 

Hvis din kaffe smager surt, så skal du kværne kaffen finere. Du skal også altid sørge for, at bunden og toppen er skruet godt sammen.

Hvis du ikke er til den søde iskaffe

Hvis du synes, denne opskrift giver en lidt for tung og sød kaffe pga. mælken og siruppen, så har jeg nogle andre forslag til dig.

Den første er vores opskrift på japansk iskaffe. Denne opskrift baserer sig på pour over-kaffe og giver en virkelig let og lys kop iskaffe. Det er også meget simpelt.

Man brygger blot sin pour over-kaffe, som man plejer, men med isterninger i karaflen, så kaffen drypper ned over isterningerne og afkøles. Iskaffe der er simpelt, let og hurtigt at lave. Det andet alternativ er koldbryg.

Her kværnes kaffe meget groft og blandes med vand i en hvilken som helst beholder og står så i køleskab natten over eller på køkkenbordet.

Bagefter sies kaffen fra, og man har et lækkert kaffekoncentrat, man kan blande op med isterninger og vand eller mælk og sirup. 

Køl dig ned med iskaffe 

Jeg synes helt klart, du skal prøve at give vores iskaffe et skud i sommervarmen. Den er rigtig god, og man føler ikke, man mangler en espressomaskine, når man har lavet den.

Den er også rigtig god som en lille lækker eftermiddagssnack, selvom det ikke er varmt. Eller måske som belønning oven på din løbetur? Mulighederne er mange!

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *