Indhold
I vores artikelserie over Danske Mikroristerier går vi på jagt efter god specialkaffe rundt i det danske land. I denne artikel lander vi på Møn og kigger på Øristeriet.
Et risteri tæt på naturen
Langs en lille gårdsvej på Møn finder man to gårde. Den ene er omgivet af marker med glade køer, hvis mælk bliver tryllet om til is på gårdens tilhørende mejeri.
På nabogården finder man dog noget, der måske er lidt uventet blandt marker og kostalde. Her finder man nemlig den lækre duft af friskristet kaffe fra Øristeriet. Øristeriet har til huse her på Hovgårdsvej på Møn – kun 300 meter fra kysten og et kvarter i bil fra Møns Klint.
En tur til Øristeriet kan derfor næsten ses som en ‘back to nature’-agtig oplevelse, men det spejles nu også delvist i risteriets egen beskrivelse som et ‘back to basics’-risteri.
Bag risteriets mure står passionerede mennesker for at riste kaffe efter gammel facon i store tromleristere, hvor bønnerne ristes langsomt og med masser af opmærksomhed.
Kaffe fra Øristeriet er godt og ærligt håndværk, som forhandles lokalt på Møn.
Heldigvis kan du få dit eget stykke Møn ved at bestille fra deres hjemmeside og få tilsendt til overalt i landet eller finde deres kaffe på kværnene i forskellige kaffebarer rundt omkring.
Kontaktoplysninger
Adresse: Strandgaard, Hovgårdsvej 5, 4780 Stege, Møn
Telefon: +45 31592900
Email: [email protected]
Hjemmeside: øristeriet.dk
Økologisk kaffe fra Møn
Alt kaffen fra Øristeriet er økologisk. Punktum. Det er sådan set til at forholde sig til og passer meget godt ind i risteriets meget ærlige tilgang til at riste kaffe.
Det hele foregår på en manuel tromlerister, så man virkelig kan smage det gode håndværk, og at der er lagt tid og passion i bønnen. Generelt får man en rigtig god gennemsigtighed ved at købe kaffe fra Øristeriet.
Der er som regel masser af beskrivelse tilknyttet til de enkelte typer af kaffe, så man ved, hvor bønnerne kommer fra og også tit god information om smagsnoter og ristningsgrad.
Samtidig er de gode til at give et lille blik ind i kafferistningens verden på deres Facebook, hvor de deler både billeder af ristninger og pakkerummet.
Man kan altså fornemme de passionerede mennesker bag, og det er tydeligt at se på kommentarerne på deres Facebook-side, at de har både glade og trofaste kunder.
Øristeriet er også et godt sted at købe bønner for hjemmeristeren. De sælger grønne bønner til dig, der rister selv og samtidig sælger de poser med ventil til dine hjemmeristede bønner, så de kan opbevares bedst muligt.
Espressoblends, single origin kaffe og kaffeabonnementer
Øristeriet har to overordnede kategorier for deres kaffebønner. Der er “kaffe”, dvs. kaffebønner ristet til filterkaffe, og “espresso” som er kaffebønner ristet til, you guessed it, espresso.
Herudover kan du melde dig til deres kaffeabonnement, hvor du får ny kaffe hver måned. Til dig der selv rister bønner, så sælger Øristeriet også grønne bønner og poser med ventil, så du kan opbevare dine hjemmeristede bønner korrekt. Og jeg har nævnt det, men gør det igen: alt kaffen er økologisk.
Espresso
Pris: 110-119 kr. for 400 g
Navnet siger sig selv. I denne kategori af kaffe finder du Øristeriets bønner ristet til espresso. Det hele er økologisk, og de fleste kaffer, som du finder her, er blends.
Dvs. man har taget forskellige kaffebønner, ristet dem og derefter blandet dem sammen på en måde, hvor de komplementerer hinanden og laver en lækker kaffeblanding.
Det meste er lysristet og mellemristet, så bønnerne får lov til at beholde rigelig af deres naturlige smagsnoter.
Kaffe
Pris: 79-119 kr. for 400 g
I denne kategori finder man Øristeriets kaffebønner, som er ristet til filterkaffe. Her finder man knap så mange blends som ved deres espressokaffer, men derimod finder man lidt flere single origin-kaffer, dvs. bønnerne kommer fra et enkelt sted fra og er ikke blandet med andre bønner. Igen er det meste ristet lyst eller mellemristet.
Kaffeabonnement
Pris: fra 93 kr. om måneden
Der er også mulighed for at tegne et kaffeabonnement hos Øristeriet. Her kan du vælge mellem at få sendt deres filterkaffe, deres espresso eller begge dele.
Du vælger selv mængden, du vil have sendt, og du kan vælge mellem at få tilsendt hver måned eller hver 2. eller 3. måned. Du får noget nyt hver gang og kan afmelde, når som helst.
Kaffeteriets test af Øristeriets kaffe
Vi har her på Kaffeteriet testet nogle af Øristeriets kaffer. Vi har testet deres to mest populære bønner fra både “kaffe”-kategorien og “espresso”-kategorien.
1. A2 espresso
Pris: 119 kr. for 400 g
Et afrikansk espressoblend lavet på 50% Lima Burka Gudina bønner og 50% Sidamo Suke Quto bønner. Det her er virkelig en god og spændende espressobønne.
Den er ristet forholdsvist lyst, så bønnernes smagsnoter får et godt indtryk i kaffen. En rigtig fin aroma af lækker sød og næsten karamelagtig chokolade samt frugtige bær.
Disse indtryk finder man også, når man smager kaffen. Der er rigtig fin sødme både fra noterne af bær og fra de mere chokoladeagtige noter. Jeg synes, dog ikke den bliver for sød, den er rigtig fint afbalanceret med lidt let syre.
Virkelig en dejlig, mild og rund kaffe, der stadig smager af meget. Den drukner heller ikke i de tungere espressodrikke med meget mælk. Virkelig en behagelig kop kaffe.
2. Heavy Pig Espresso
Pris: 110 kr. for 400 g
En fin espressoblend med 50% bønner fra Sulawesi, 25% fra Papa New Guinea og 25% fra El Salvador. Denne her espresso er mellemristet, så lidt mørkere ristet end A2-espressoen.
Det mærker man allerede i aromaen, der dufter lidt stærkere af ristningen men ikke for meget og slet ikke brændt. Jeg får en fin aroma af kakao og en smule ristede nødder.
Smagen er også rigtig fin. Lækker kakaosmag og dejlig sød, men ikke helt lige så sød som A2. Den er også en smule frugtig, men rigtig fint afbalanceret.
Det tyder på, de kan deres blends på Øristeriet. De anbefaler på hjemmesiden, at man skal bruge lidt mindre mælk til den her kaffe, når man laver latte.
Det vil jeg godt tilslutte mig, jeg synes, at deres A2 smager lidt mere igennem i mælken, end den her gør, trods at den er lidt mørkere ristet.
3. Mønsk kaffe
Pris: 79 kr. for 400 g
Denne kaffe er også en blend, men er ristet til filterkaffe og ikke espresso. Blendet består af bønner fra Afrika og Sydamerika. Kaffen er mellemristet, og Øristeriet har selv tænkt det som en god all-round kaffe.
Det synes, jeg også den gør sig godt som. Den har en fin og sød aroma, hvor jeg selv opfanger et lille hint af karamel. Smagen er dejlig rund og afbalanceret.
Der er en lille smule noter af bær og en let syre, men ikke noget der er for gennemtrængende. Det hele bliver mildt og hyggeligt. En rar, mellemristet kaffe, der gør sig særlig godt til morgenbordet.
Skribenten her startede selv dagen med Mønsk kaffe brygget på Chemex og et stykke ristet surdejsbrød med en skive mild ost, og det gjorde sig ganske godt sammen.
4. Sidamo Suke Quto
Pris: 119 kr. for 400 g
Jeg har gemt det bedste til sidst. Det her er min favoritkaffe af dem, jeg har prøvet fra Øristeriet.
Denne kaffe har virkelig en vild smagsprofil. Kaffen er en lysristet single origin-kaffe fra Etiopien, som er helt vild aromatisk, og alt det jeg forbinder med lækker pour over-kaffe.
Man dufter en lækker frugtig sødme og florale noter. Smagen er også helt vildt frugtig med masser af hindbæragtig sødme men rigtig fint afrundet med en lækker og let syre.
En dejlig aromatisk og let kop kaffe, hvor man nærmest ikke kan smage ristningen, og der næsten ingen bitterhed er. Den gør sig fantastisk i V60 eller Chemex, hvor alle de lækre noter af frugt får lov til at blive i koppen og ikke bliver forstyrret af for meget olie, som jeg synes, de gør i en stempelkaffe. En højst anbefalelsesværdig kaffe.
Hvorfor skal du købe kaffe fra Øristeriet?
Kaffen fra Øristeriet er ærlig og velsmagende kaffe, der er ristet lokalt og med godt håndværk.
Jeg synes særligt, at Øristeriet laver mange gode blends, og jeg kan godt lide, at de har fokus på det. Der er mange risterier, der går meget op i single origin-bønner, og det er også fedt at kunne smage, hvor noget kommer fra.
Men det er også fedt, at der er nogle, der har brugt tid på at få forskellige bønner til at smage godt sammen. Så synes jeg nemlig, at man virkelig kan mærke, at der står passionerede og dygtige mennesker bag kaffen.