Indhold

Når temperaturen stiger om sommeren er vi på udkig efter den perfekte kop iskaffe. Det er sæson for at nyde en lækker kop iskold kaffe, og der er så mange metoder til at forberede det.

Lynbrygget iskaffe er den japanske stil indenfor iskaffe. En sjov og nem måde at brygge en passende kaffe til sommeren, der efterlader dig helt forfrisket på få minutter!

En nem og let kop iskaffe

Flashbrygget kaffe eller japansk iskaffe kan fremstilles ved hjælp af V60, Chemex eller enhver anden pour over-metode, som du foretrækker. Det er en relativ simpel iskaffe at brygge, da der ikke behov for flere timers brygning ved stuetemperatur i jagten på den perfekte “koldbryg”. 

Den japanske iskaffe og koldbryg smager meget forskelligt, fordi de er lavet ved hjælp af to forskellige metoder. Koldbryg er afhængig af tid for at udvinde smag fra kaffebønnerne, og det kan nogle gange resultere i en flad og bitter smag. En fremragende koldbryg kaffe vil smage godt, men det er en sværere metode at mestre.

Ved japansk iskaffe starter du ved at placere isterningerne i det, du skal servere kaffen i, og derefter brygger du kaffen som normalt med varmt vand.

Det er altså helt simpelt bare en pour over-kaffe brygget over is, og den serveres bare som den er med ekstra isterninger eller måske en lille smule mælk.


Der er ikke brug for espressoshots eller koncentreret kaffe blandet med mælk og sirup. Kaffen og dens smagsnoter kommer virkelig til udtryk, og den er perfekt til dig, der ikke er super glad for den søde og tunge iskaffe med masser af mælk, man normalt forbinder med iskaffe. Som sagt kan du bruge enhver pour over-teknik, men vi laver det med den japanske kaffebrygger, Hario V60. 

Forberedelse af Japansk iskaffe

Vælg en kaffe der fremhæves af metoden

Du kan i princippet bruge enhver kaffe, som du har lyst til, når du skal brygge japansk iskaffe. Den bedste kaffe er den, du bedst kan lide.

Alligevel vil vi anbefale, at man finder en type kaffe, der bliver fremhævet af denne specifikke bryggemetode. Langt de fleste vil nok anbefale noget mellem lys- og mellemristede kaffebønner til pour over-kaffe. Jo mere man rister kaffe, jo flere af kaffens naturlige smage rister man væk.

Lysristet kaffe har derfor tit nogle meget markante smagsprofiler og er mere syrlige. Lysristede kaffer kan have smagsnoter som citrus, bær og mere florale noter som hyldeblomst. Mørkristede kaffer er som regel mere kraftige i smagen, men har nogle mere enkelte smagsnoter.

Den lysristede kaffe er lidt mere kompleks i smagen men ikke nødvendigvis “bedre”. Vi synes lysristet kaffe fungerer godt til japansk iskaffe. Det giver en lækker og delikat kop med masser af syrlighed.

Formalingsgraden afhænger lidt af, hvilken pour over-brygger du bruger. I denne opskrift bruger vi Hario V60, og her anbefaler vi, at kaffen kværnes medium-fint til fint.

Du kan se eksempel i diagrammet over malingsgrader nedenunder. 

Brygning af japansk iskaffe

Fremgangsmåde til japansk iskaffe

Her kommer opskriften til iskaffen. Udgangspunktet for denne opskrift er min sædvanlige V60-teknik, som er min favorit, når jeg brygger V60. Til opskriften skal du bruge følgende:

  • En V60-kaffetragt 
  • En karaffel at brygge i
  • En vægt
  • Et stopur
  • 24 gram kaffe kværnet medium-fint
  • 275 gram vand (opvarmet til kogepunkt)
  • 125 gram is
  • En lille ske til at røre med

Jeg bruger selv en Hario V60-tragt i plastik, V60-serveringskanden og Hario V60 Drip Scale, der har et indbygget stopur. Derudover bruger jeg en Brewista Smart Pour og en Wilfa Svart Aroma.

Jeg kværner ved indstillingen ‘Aeropress’ på min Wilfa-kværn. Forholdet mellem vand og kaffe lyder på 60 gram kaffe pr. liter vand, så du kan sagtens opskalere eller nedskalere.

Du skal bare sørge for, at en tredjedel af vandet er erstattet af isterninger. 

Sådan gør du:

  1. Kog vandet op til kogepunktet (der sker et tab af varme, når du hælder vand ned i din tragt)
  2. Placer isen i den kande, som du brygger i (som vist på billederne).
  3. Når vandet er færdig med at koge kan du væde filteret over håndvasken og lade det dryppe af.
  4. Hæld din kaffe i filteret og lav en lille fordybning i midten uden at presse kaffen sammen.
  5. Start din timer og hæld 50 g vand over kaffen, så det hele vædes. Du kan røre rundt med en ske eller give tragten et par omdrejninger, så alt kaffen vædes.
  6. Vent 45 sekunder mens din kaffe “bloomer” (dvs. frigører CO2’en i bønnerne)
  7. Hæld 115 g vand over kaffen i cirkler, så du ender på 165g efter 1 minut og 15 sekunder
  8. Hæld stille og roligt 110g vand over kaffen indtil 1 minut og 45 sekunder, så du ender på 275g vand.
  9. Rør halvanden omgang først med uret og så halvanden mod uret med en lille ske.
  10. Når kaffen er løbet nok igennem til, at du kan gøre det, så sving din tragt forsigtigt rundt, så du får hvirvlet kaffen rundt og grumset på siden af filteret skylles ned i bunden. 
  11. Vent på at alt kaffen er løbet igennem og nyd derefter din lækre iskaffe!

Server i glas med ekstra is og tilsæt evt. en lille smule kold mælk.

Denne opskrift er med V60, men du kan lave den med din egen yndlings pour over-opskrift eller yndlings pour over-brygger. Bare husk at udskifte ca. en tredjedel af vandet med isterninger.

Færdig Japansk iskaffe

Lækker, lys og let iskaffe

Jeg foretrækker den lynbryggede japanske iskaffe, fordi den producerer en lys og frugtagtig kop, samtidig med at man bevarer de komplekse smage fra specialkaffebønnerne, der er blevet dyrket og ristet med omhu.

Det er let at forberede og kan nydes indenfor få minutter. Og fordi det bruger varmt vand, ekstraheres alle de lækre aromaer og forskellige smagsprofiler.

Isen køler øjeblikkeligt kaffen og skaber en syrlig og aromatiseret kop iskaffe med klare smagsnoter. Hvis dette ikke helt er det resultat, du har fået, så skal du måske rette lidt i opskriften.

Hvis din kaffe er blevet meget bitter og tør, så er kaffen nok blive overekstraheret. Dette sker, hvis vand og kaffe har været i kontakt for længe, eller hvis kaffen er kværnet for fint.

Prøv enten at hælde vandet hurtigere op eller kværn din kaffe en smule grovere. Hvis din kaffe er blevet sur og ikke rigtig har en eftersmag, så er den nok underekstraheret.

Det betyder, vi ikke har fået nok smagsstoffer ud af kaffebønnerne. Prøv at kværne kaffen lidt finere eller hæld vandet op lidt langsommere. Bemærk at der er forskel på sur og syrlig.

En syrlig kaffe kan være rigtig lækker, men en sur kaffe smager ikke godt. Tænk f.eks. på et lækkert modent jordbær, der er sødt, men har en lille smule lækker syrlighed kontra et umodent jordbær, der bare er surt. 

Hvis japansk iskaffe ikke helt er dig

Hvis du ikke helt var til den lette og syrlige japanske iskaffe, så har vi nogle alternativer. Selvom pour over-kaffe og lysristet kaffe er virkelig populært, så er det heller ikke alle, der er til den mere lette kaffe. 

Der er den mere klassiske iskaffe, der brygges med et shot espresso og hældes op med sirup, isterninger og mælk. Hvis du ikke har en espressomaskine, så kan den også laves med en mokapot eller en Aeropress.

Ellers er der også muligheden for at lave koldbryg. Dette er en metode, hvor man kværner kaffe meget groft og lader det stå i lang tid i en stempelkande eller en anden beholder ved stuetemperatur.

Herefter filtrerer du kaffegrumset fra. Resultatet er en koncentreret og fyldigere kaffe, som du kan blande op med vand og is eller mælk, is og sirup.

På den måde kan du også lave nok koldbryg, så du har kaffe til to uger, da det godt kan holde sig i køleskabet. Så er du klar, hvis der kommer hedebølge!

En god alternativ iskaffe

Du bør især prøve den her opskrift, hvis du leder efter et alternativ til den klassiske iskaffe med sirup og mælk, eller du leder efter en iskaffe, der ikke er særlig tung.

Du får en lækker, afkølet og forfriskende udgave af den favorit pour over-kaffe, hvor en masse af kaffebønnernes smag bliver i koppen. 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *