Indhold

At ramme den rigtig dosering af kaffebønner til dine espressoshots er essentielt, hvis du vil trække gode shots.

De fleste espressokværne har en timer/doseringsfunktion, så de kværner i en given mængde tid, men det kan være svært lige at få omsat en given kværntid til en given mængde kaffe.

Med the Smart Grinder Pro har Sage forsøgt at gøre denne proces nemmere med en kværn, der selv indstiller kværntid efter et bestemt antal shots eller kopper.

Find produktet hos følgende forhandlere

Skal du overveje at kværne smart? 

Sage the Smart Grinder Pro er en god løsning, hvis du synes, det virker lidt intimiderende at skulle indstille en espressokværn derhjemme.

Hvordan finder man lige ud af, hvor mange sekunder man skal kværne for at få den rigtige dosis af kværnet kaffe til ens espressoshot? Og hvad gør man, når man så ændrer malingsgraden og så gælder den tidligere tidsindstilling ikke mere?


Dette klarer Sage the Smart Grinder Pro med selv at justere tiden, når du ændrer på hvor mange shots eller kopper, du vil kværne til. Sage-kværnen er også en forholdsvis billig espressokværn, da den koster omkring 2000 kr.

Den er derfor omkring 1000 kr billigere end Baratza Sette 270. Det er altså en ret brugervenlig og ikke alt for dyr kværn til dig, der gerne vil i gang med at brygge espresso.

Den er ikke lige så kraftfuld som andre espressokværne, så hvis du leder efter noget lidt mere high-end men ikke budgetødelæggende, så kunne du også overveje Baratza Sette 270 eller 270Wi.

Sage the Smart Grinder Pro kan både kværne til espresso og til stempelkaffe og filterkaffe. Hvis du primært brygger filterkaffe, så ville jeg overveje en Wilfa Svart Uniform, som er i samme prisklasse som Sage-kværnen. 

Hvad får du ud af den smarte kværn?

Sage er et firma, der laver en række forskellige køkkenapparater. Herunder espressomaskiner og kaffekværne. I USA går firmaet under navnet Breville af uvisse årsager, fordi det er jo ingenlunde forvirrende at give to navne til samme firma.

Men nu ved I det. Man kan godt mærke, at Sage har tænkt brugervenlighed ind i deres produkter. Flere af deres espressomaskiner kommer med indbyggede kværne, og deres ‘Dosing IQ’ i the Smart Grinder Pro virker også til at være et forsøg på at gøre friskkværnede bønner til en brugervenlig oplevelse.

Udover Smart Grinder har Sage en kværn, der hedder Sage the Dose Control. Denne har lige så mange indstillinger som Smart Grinder men uden det smarte display og selvjustering af dosering. 

Fordele

  • Brugervenlig og nemt at ramme de rigtige doser 
  • Prisvenlig

Ulemper

  • Ikke lige så kraftfuld som andre espressokværne
  • Kan ikke kværne lige så fint som dyrere espressokværne

Nem indstilling til perfekt dosering

Den store force bag Sage the Smart Grinder er dens pris og dens såkaldte ‘Dosing IQ’. Med denne er der ikke en masse bøvl med at indstille timeren og lede lang tid efter den rigtige dosering på din kværn.

The Smart Grinder Pro indstiller selv tiden efter antal shots, og du kan så selv finjustere kværntiden, hvis det ønskes.

Funktioner:

  • Dosing IQ – smart doseringsfunktion efter antal shots og kopper
  • 60 kværnindstillinger med yderligere 10 finjusteringer på kværnhovedet
  • Koniske kværnblade i rustfrit stål
  • To forskellige holdere til portafilter samt beholder til filterkaffe
  • Låsefunktion på bønnebeholderen

Dosing IQ

Det er virkelig nemt at dosere med Sage the Smart Grinder Pro. På mange kværne er der en timer/doseringsfunktion, hvor man kan kværne i et vist antal sekunder og så stopper kværnen.

Så ved man f.eks. at 12 sekunder er lig en given mængde kaffe, og at man skal kværne 12 sekunder for at få en stor nok dosis kaffe til et espressoshot.

Det kan til gengæld godt tage noget tid, før man er fortrolig med sin kværn og har styr på forskellige mængder.

Mange vejer også deres bønner, så man er sikker på, hvor meget man kværner. Men det er også smart at kunne sætte sit portafilter under kværnen og så bare skulle tænde.

Med the Smart Grinder er det ret nemt. Den har også en tidsfunktion, men kan også inddele efter kopper eller antal espressoshots.

Her kan den så selv indstille tiden, når du justere i antal kopper. Den indstiller også selv tiden, når du ændrer malingsgraden.

Du kan også selv indstille tiden eller indstille et shot espresso til en given tid. Herefter justere the Smart Grinder selv.

Så hvis du vil lave et dobbeltshot espresso, men sidst du brugte kværnen lavede du et enkeltshot, så skal du ikke til at gætte dig til, hvor lang tid du skal kværne.

Du sætter bare kværnen til to shots, og den finder selv ud af den rigtige tid. Hvis du så lige bagefter skal kværne til filter, så justerer the Smart Grinder også selv tiden, når du gør malingsgraden grovere.

Start-, stop- og pausefunktion

Sage the Smart Grinder har en ret smart start/stop-knap. Det lyder nok ikke så revolutionerende, tænker du, og det er det nok heller ikke.

Men startknappen er smart fordi du kan holde pause, mens du kværner og så justere kaffen i portafilteret, så det ligger plant og derefter starte kværnen igen. Kværnen fortsætter nemlig fra hvor den slap.

Samtidig kan man fuldstændig bare lade være med at bruge knappen. Hvis man trykker portafilteret ind i holderen (som i øvrigt kommer i to størrelser), så starter kværnen og stopper selv, når den er færdig.

Hvis du holder portafilteret inde, så kan du selv styre kværntiden. Så bruger kværnen ikke timeren med stopper først med at kværne kaffe, når du fjerne portafilteret.

Justering af kværnblade

De 60 malingsgrader indstilles nemt på siden af kværnen med et hjul, man skruer frem og tilbage. På kværnens display vises så, hvor fint eller groft malingsgraden er.

Samtidig er der her angivet forskellige brygmetoder, som stempelkande som det groveste og espresso som det fineste. Udover de 60 indstillinger så kan man tage bønnebeholderen af og justere den øverste af kværnbladene. Her er yderligere 10 indstillinger. Så reelt har kværnen faktisk 600 forskellige indstillinger.

At kunne lave sådanne små justeringer er nødvendigt til espresso, men jeg synes selv, det er upraktisk at skulle tage bønnebeholderen af. Sage har til gengæld lavet en låseknap på bønnebeholderen, så der ikke vælter bønner ud overalt, når man tager bønnebeholderen af.

Men når man tænker på, at en kværn som Baratza Sette 270 kan lave mikrojusteringer på forsiden af kværnen, så er Sage the Smart Grinder Pro ikke så praktisk på dette punkt. 

Koniske kværnblade i rustfrit stål

I Sage the Smart Grinder Pro er der et sæt koniske kværnblade i rustfrit stål. At bladene er koniske vil sige, at de to kværnblade sidder kegleformet oveni hinanden.

Det er modsat flade stålblade, hvor kværnbladene sidder horisontalt over hinanden. Barista James Hoffmann peger i en anmeldelse af Wilfa Svart Uniform på, at flade kværnblade som regel er lig mere ensformige, kværnede bønner.

Men hvis man googler sig rundt på diverse kaffesites, så kan man også læse sig frem til, at der ikke nødvendigvis er så betydelig forskel. Dog er der nogle, der spekulerer i, at der går mindre kaffe til spilde med flade blade. Der er til gengæld lidt forskel på om bladene er keramiske eller af stål.

Keramiske kværnblade holder længere, mens stålblade er skarpere. Stålblade er til gengæld mere holdbare end keramiske blade, hvis der skulle gemme sig en sten iblandt kaffebønnerne. Om det ene er bedre end det andet, må være op til den enkelte. 

Hvad siger brugere af kværnen?

Mange brugere af kværnen peger på, at den er rigtig nem at bruge, og det er klart dens force. Trods dens mange funktioner så er den stadig rigtig nem at bruge.

Dog har jeg læst anmeldelser af den på kaffesites, hvor folk mener, den ikke er helt kraftfuld nok ift. til andre espressokværne. Samtidig er der også folk, der ikke synes, den kan kværne helt fint nok til espresso.

Jeg ved, at man til Baratzas kværne kan købe en lille kile/mellemled til kværnhovedet, der gør, at man kan kværne finere. Jeg kan forstå, at man i USA kan få fat på et sådan mellemled til Sage-kværne, men det ser ikke ud til at være tilfældet i Danmark.

Alternativer til Smart Grinder Pro

Jeg kommer her med tre andre kværne, du kan overveje. Den første er en konkurrerende espressokværn i en lidt dyrere prisklasse.

Den anden er en kværn i samme prisklasse, der primært er til filterkaffe. Til sidst er faktisk ikke en kværn men en espressomaskine med indbygget kværn.

Baratza Sette 270

Denne står til lige knap 3000 kr og derfor noget dyrere end Sage the Smart Grinder Pro. Det er dog en rigtig fin kværn til espresso.

Den kan kværne med 30 makroindstillinger og yderligere 9 mikroindstillinger. Baratza Sette 270 har altså 270 indstillinger deraf navnet.

Det er en god espressokværn, da den kan indstilles så fint og med mange små justeringer. Samtidig kommer der med kværnen et lille mellemled/kile, som du kan installere i kværnen og dermed kværne endnu finere.

Sette 270 er ikke helt lige så nem at bruge som Sage the Smart Grinder, men den er nok en lidt bedre espressokværn.

Wilfa Svart Uniform

Ikke en espressokværn men en filterkværn, der kan lave espresso. Denne kværn er primært til dig, der mest brygger V60, aeropress eller lignende, men stadig gerne vil have en kværn, der er et step up fra kværne som Baratza Encore og Wilfa Svart Aroma.

En rigtig fin kværn med indbygget vægt i låget, så du nemt og hurtigt kan afveje bønner inden brug. Kværnen har 40 indstillingsmuligheder og kommer med flade, stålblade.

Kværnen har en autostop-funktion, så den selv stopper med at kværne, når der ikke er flere bønner tilbage. Kværnen koster omkring de 2000 kr. og er derfor samme prisklasse som Sage the Smart Grinder Pro. 

Sage the Barista Express 

Hvis du virkelig er til noget, der er nemt at bruge, men ikke ønsker en fuldautomatisk espressomaskine, så kunne det her være løsningen.

Espresso kræver en god kværn, men hvis man ikke er til at nørde helt vildt med espresso og indstillinger, så kunne man måske overveje at købe en maskine med indbygget kværn som denne.

Du kan altså her spare lidt plads på køkkenbordet. Til gengæld er det en kværn lavet til den enkelte maskine. Så det er ikke lige sådan at få kværnet kaffe til stempelkaffe eller filterkaffe.

Sage laver ikke desto mindre rigtig finde espressomaskiner, og hvis det er din eneste brygmetode, så giver en indbygget kværn måske mening for dig.

En nem kværn til fornuftig pris

Af en espressokværn at være så er Sage the Smart Grinder Pro en meget prisvenlig kværn.

Den kan ikke helt konkurrere med dyrere espressokværne, men er virkelig en god kværn til dig, der vil have noget brugervenligt, og måske synes det er lidt voldsomt med andre kværnes mange indstillinger.

En god all round kværn til dig der ønsker, at det skal være nemt at kværne kaffe.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *