Indhold

Bor du et sted med hårdt vand og bliver lettere stresset af at skulle afkalke din elkedel konstant eller at skulle have en separat kande med kalkfilter?

Det gør jeg i hvert fald. Stelton har tænkt dette igennem med deres elkedel i deres prisvindende Emma-serie. En meget stilfuld elkedel med et udtageligt og rensbart kalkfilter i toppen. 

Find produktet hos følgende forhandlere

Hvad du skal overveje inden køb

Vand uden kalk er vigtig for kvaliteten af din kaffe, og mange investerer i en filterkande til deres vand. Stelton Emma elkedlen har et indbygget kalkfilter, der er nemt at tage ud og rense.

Hvis man har læst nogle af de andre anmeldelser af elkedler her på siden, så kan man hurtigt blive opmærksom på, at Emma-elkedlen måske ikke er den bedste til pour over-kaffe.

Emma-elkedlen har nemlig ikke en svanehals som hældetud, der er vigtig for at brygge virkelig god pour over-kaffe. Svanehalsen sørger for, at der strømmer mindre vand ud af hældetuden, og at du kan hælde med større præcision.


Stelton Emma elkedlen har en normal hældetud, hvor der er ikke er samme præcision og kontrol. Det er derfor ikke en elkedel, der egner sig så godt til pour over-kaffe. Derimod er det en rigtig fin elkedel, hvis du mest brygger stempelkaffe fremfor pour over.

Her synes jeg selv, det er rarere med en normal hældetud, så der kan komme mere vand ud end med en svanehals. Kanden er dog også ret dyr ift., at der ikke er temperaturstyring eller lignende funktioner, som mange af de andre elkedler, vi har anmeldt her på siden.

På Steltons egen hjemmeside står elkedlen til 1195 kr, hvor man f.eks. kan få en Hario Buono uden temperaturstyring og med svanehals til det halve. Stelton Emma elkedlen er klart mest en elkedel til dig, der går op i flot design og ikke brygger så meget pour over-kaffe.

Det er mere en elkedel, der er god til helt almindelig hverdagsbrug fremfor til specialkaffe. Hvis du leder efter noget til pour over-kaffe, så er der bedre alternativer, som du også kan se i afsnittet “Andre kedler på markedet” i denne artikel.

Den prisvindende Emma-serie

Steltons Emma serie har vundet flere priser for dens design. I 2014 har denne serie af alt fra kopper, mælkekander og termokander til tallerkener og skåle vundet både Red Dot Design Award og iF Product Design Award.

I 2015 vandt Emma-serien German Design Award. Emma-serien er designet af HolmbäckNordentoft, der er stiftet af Sebastian Holmbäck og Ulrik Nordentoft, som mødte hinanden på Danmarks Designskole.

Det er virkelig en lang række flotte produkter. Selv er jeg ret glad for deres små 0,2 L termokrus og deres termokande, som er stort set magen til elkedlen i udseendet.

Med Emma-elkedlen så får du en elkedel, der nærmest ikke ligner en elkedel, men derimod en virkelig flot kande, som kan pryde ethvert køkkenbord. Kanden kan nemt tages af sin base og tages med hen til bordet og vil derfor passe super godt sammen med nogle af de andre Emma-produkter. 

Fordele

  • Stor kapacitet 
  • Smukt design

Ulemper

  • Hældetud er ikke egnet til pour over
  • Ingen temperaturstyring
  • Meget dyr ift. de få funktioner

Få funktioner, nem at bruge

Stelton Emma elkedlen har ikke helt lige så mange funktioner, som nogle af de andre elkedler vi har anmeldt her på siden. Derimod har den et aftageligt og rensbart kalkfilter i hældetuden samt dobbeltisolering 

Funktioner:

  • Kapacitet på 1,2 L
  • Isolerende dobbeltvæg
  • Tørkogningssikring
  • Udtageligt og rensbart kalkfilter
  • 2200 W

Udtageligt og rensbart kalkfilter

Dette her adskiller denne elkedel fra nogle af dens konkurrenter. Når man tager låget af elkedlen, så sidder der ved hældetuden et lille firkantet filter, som man kan tage ud. Dette kalkfilter skal bare tages ud og renses med varmt vand og en opvaskebørste eller klud.

Dog virker dette kalkfilter ikke som i f.eks. en Brita filterkande, hvor der sidder en patron og filtrerer vandet. Kalkfiltret i Stelton Emma fanger kun større kalkstykker i vandet og elkedlen skal derfor stadig afkalkes.

Samtidig kan kalkfiltret også blive kalket til, så der ikke kommer vand ud af hældetuden. Elkedlen er altså smart, da den tager de største stykker kalk, men hvis du alligevel regelmæssigt afkalker din elkedel eller har en vandfilterkande, så burde sådan et filter ikke være nødvendigt.

Isolerende dobbeltvæg og større hældetud

Elkedlen kommer i stål og med isolerende dobbeltvæg. Det er derfor ganske udmærket kram og kan holde temperaturen bedre end elkedler uden dobbeltvæg.

Kort og godt så er dit vand varmere i længere tid. Det rustfri stål kan fås i forskellige farver, og især den grå synes jeg er rigtig flot. Stelton Emma elkedlen har også en større hældetud, så der løber mere vand ud end med en svanehals.

Det er derfor ikke den bedste elkedel til pour over-kaffe, men rigtig fin at bruge til stempelkaffe eller bare generelt i køkkenet.

Flot, skandinavisk design

De fleste kender garanteret Steltons ikoniske termokander og med Emma-serien er det som om, at Stelton lige er gået et nøk op ift. design. Elkedlen kommer som sagt i forskellige farver og har det virkelig flotte håndtag i bøgetræ.

Hvis du har andre produkter fra Emma-serien, så vil denne elkedel sikkert passe godt ind. Alternativt kan man købe termokanden, hvis man virkelig er vild med designet, men savner en elkedel med flere funktioner.

Stelton Emma termokanden er udseendemæssigt næsten identisk med elkedlen. Kombiner det med et par Stelton Emma termokrus, så kan du virkelig servere kaffe med stil.

Tørkogningssikring og nem i brug

Elkedlen har ikke en masse funktioner som nogle af de andre elkedler, vi har anmeldt her på siden. Der er ikke temperaturstyring eller “hold varm”-funktion, så det er en ret simpel elkedel at bruge.

Der er en enkel knap at trykke på for at få kedlen i kog, og elkedlen slukker selv, når vandet er færdigkogt. Elkedlen har også en tørkogningssikring, der gør, at elkedlen ikke kan tændes, hvis der ikke er vand i.

En idiotsikker elkedel der til gengæld heller ikke kan så meget. Stelton Emma elkedlen har også en kapacitet på 1,2 liter, som er virkelig meget i forhold til, at f.eks. en Fellow Stagg EKG kun har 900 mL.

Stelton Emma elkedlen er en elkedel, der er nem at bruge og kan bruges til lidt flere forskellige ting. 

Et anerkendt design

De fleste brugere af Stelton Emma elkedel peger på dens virkeligt, flotte design. Andre brugere nævner også, at kedlen er ret stille. Dog er det svært at finde anmeldelser, hvor brugere nævner elkedlen i forhold til pour over-kaffe eller til brygning af specialkaffe generelt.

Emma-serien rummer en del forskellige kaffeprodukter, men det er også tydeligt med elkedlen, at deres primære fokus ikke er på kaffebrygning men mere på service og servering.

Andre kedler på markedet

Der er et væld af elkedler på markedet, og vi har også en del anmeldelser af elkedler her på siden. Her kommer tre alternativer til Stelton Emma elkedlen.

Hario Buono

Hario er et japansk firma, der står bag den succesfulde kaffebrygger V60. Deres elkedel til pour over-kaffe er efter min mening en af de flotteste rent designmæssigt.

Den kan fås i nogle forskellige modeller i forskellige prisklasser. Den billigste version er en kedel til komfuret. Her er altså ingen temperaturstyring eller andre features.

Buonoen kan dog også fås som elkedel i to versioner. En uden temperaturstyring og en med. Man kan ofte finde dem på tilbud, og de fleste er noget billigere end Stelton Emma elkedlen.

Buono har en svanehals og egner sig derfor bedre til pour over-kaffe. Den dyreste Buono-elkedel er i ca. samme prisklasse som Stelton Emma elkedlen og har både temperaturstyring, “hold varm”-funktion og er generelt en bedre kedel til specialkaffe.

Fellow Stagg Pour Over 

En virkelig flot elkedel rent designmæssigt med et meget markant udseende.

Denne elkedel har ligesom Stelton Emma-serien vundet Red Dot Design Award. Den kommer ligesom Hario Buono både som kedel til komfuret og som elkedlen.

Elkedlen har temperaturstyring med 1-gradsintervaller, men er også i den dyre ende rent prismæssigt. Den kan dog sagtens betale sig i direkte konkurrence med Stelton Emma elkedlen, da Fellow Stagg elkedlen har en del flere funktioner.

Hvis du virkelig går op i både specialkaffe og design, så er denne nok et bedre valg end Stelton Emma elkedlen.

Wilfa Svart Format

Wilfa er et norsk firma og denne elkedel er nok en mere direkte konkurrent til Stelton Emma elkedlen, end de to foregående er.

Denne elkedel har nemlig heller ikke en svanehals, men samme bredere hældetud som på Steltons elkedel. Wilfa Svart Format er ikke i helt samme flotte design som Stelton Emma, men det er nu stadig en fint designet elkedel.

Wilfa Svart Format har temperaturstyring i intervaller på 40, 70, 80, 90 og 100 grader celsius, så denne er bedre til tebrygning end Stelton Emma elkedlen, der ikke har temperaturstyring. Wilfa Svart Format er også en noget billigere elkedel end Stelton Emma.

Flot elkedel, få funktioner

Stelton Emma er en virkelig flot elkedel, og den er umiddelbart godt tænkt igennem ift. dens kalkfilter.

Desværre løser den ikke helt det problem, som jeg håbede, da elkedlen stadig skal afkalkes, og derfor synes jeg ikke rigtigt, at kalkfilteret i Emma-elkedlen rigtig giver den en edge på konkurrenterne.

Stelton Emma vinder på dens sindssygt flotte design, men taber på dens pris og manglende funktioner. Den giver heller ikke rigtig nogle fordele til kaffebrygning.

Forhandlere af produktet annonce
0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *