Indhold
Hvad end du er nybegynder eller opfatter dig selv som lidt af en kaffekender, kan det være svært at afgøre, hvilken kaffe der egner sig bedst til stempelkande.
For at gøre det lidt nemmere for dig, har vi her lavet en guide til, hvordan du vælger den perfekte kaffe til brygning med fx en La Cafetiere Monaco. Guiden kommer omkring nogle af de vigtigste ting, såsom:
- Valg af kaffebønne, herunder oprindelse og ristedato
- Valg af bønnetype
- Og hvordan din kaffe skal kværnes
Valg af kaffebønne: Lys, mørk eller mellemristet?
Først og fremmest skal du vælge kaffebønner. Om du skal vælge lys, mellemristet eller mørk kaffe er egentlig en no-brainer: Som udgangspunkt bør du altid gå efter en kaffe, som er lysristet.
Hvorfor? Simpelthen fordi det som oftest vil være af bedre kvalitet. Er en kaffe mørkristet, er det ofte for at skjule, at bønnerne ikke er af særlig høj kvalitet. Er kaffen derimod lysristet, er det ofte en indikator på, at det ikke har været nødvendigt at riste bønnerne i særlig lang tid.
Når bønner ristes i kort tid, beholder de i højere grad deres naturlige smagsnuancer, hvorfor lysristet kaffe mestendels er af høj kvalitet.
Tag stilling til kaffens oprindelse og ristedato
Nu begynder vi at gå lidt mere i detaljen, for både område og ristedato er væsentlige faktorer, når du skal vælge din kaffe.
Oprindelse
En god tommelfingerregel er her, at jo mindre et område kaffebønnerne oprinder fra, jo højere kvalitet er kaffen. Hvis der eksempelvis er angivet et større område, kan kaffebønnerne være en blanding af flere forskellige kaffebønner fra forskellige steder.
Er kaffebønnerne derimod fra et mere specifikt område, måske endda en bestemt kaffefarm, så er du garanteret, at bønnerne er ensartede og af samme kvalitet, fordi de kommer fra det samme sted.
Ristedato
Den bedste kaffe får du fra bønner, som er ristet op til to måneder forinden. Herefter går det bare ned af bakke, og bønnerne begynder at miste deres smag. Så tjek lige ristedatoen på posen, inden du tager den med hjem. Når det kommer til kaffe fra supermarkeder, skal du være opmærksom på, at riste- og fremstillingsdato ikke altid er det samme.
Hos Kafferiet.dk går vi op i kvalitet, hvilket også fremgår af vores udvalg af kaffe, som alle er fra danske mikroristerier. Under hver kaffe kan du se alle specifikationer, så du er udstyret med den rette viden, når du skal vælge din kaffe. På den måde finder du nemt den kaffe, som passer bedst til dine smagsløg.
Vælg hele kaffebønner for at bevare smagen
Det vigtigste, når det kommer til valg af kaffe til din stempelkande, er, at du vælger hele kaffebønner. Det er der flere forskellige årsager til, hvoraf de to væsentligste er:
- At de bevarer smagen i længere tid
- At du selv kan kværne dem og dermed kontrollere, hvor groft de skal kværnes
Vi anbefaler, at du altid køber hele kaffebønner, simpelthen fordi de giver langt det bedste resultat. Hele kaffebønner giver meget mere smag og aroma i din kaffe, og så holder de bedre på smag end traditionel formalet kaffe.
Friskkværnede kaffebønner gør forskellen
Når man bruger hele kaffebønner, kræver det selvfølgelig en kaffekværn. Hvis du har afskrevet hele kaffebønner, fordi processen virker omstændig og langsommelig, så kan du godt kaste dine fordomme væk.
Selvfølgelig kræver det en lille ekstra indsats, men den sidder hurtigt på rutinen, og når du først har nydt en kop kaffe, som er lavet på friskmalede bønner, så er det svært at gå tilbage til formalet kaffe.
Det bedste resultat får du, hvis du kværner kaffebønnerne lige inden, du skal bruge dem. På den måde vil du opleve en helt anden friskhed, smag og aroma i den færdige kaffe. Det er langt fra raketvidenskab at kværne sin egen kaffe, og med en kaffekværn er det nemmere, end du tror.
Kaffen skal kværnes groft
En af de største forskelle, når det kommer til stempelkaffe, er, at bønnerne dertil skal kværnes meget groft. Sammenligner man med andre bryggemetoder, så er stempelkaffe på det groveste niveau, hvad angår kværning.
Grunden til at stempelkaffe skal kværnes så groft, er fordi den kværnede kaffe er i kontakt med vandet i længere tid end ved andre metoder. Hvis kaffen er kværnet for fint, risikerer du derfor, at resultatet bliver en meget bitter kaffe.
Har du brug for råd til, hvordan du brygger din kaffe til din stempelkande? Så finder du her den ultimative guide til stempelkanden, hvordan du får den bedste stempelkaffe. Guiden kommer rundt om alle aspekter af brygningen: dosering, trækketid, opskrifter og rengøring.
Øvelse gør mester
Det er ikke sikkert, at du ved første forsøg får lavet en perfekt stempelkaffe, men øvelse gør mester. Guiden her er, som det fremgår af navnet, blot en guide, som forsøger at udruste dig til kaffebrygningen, da alle smagsløg er forskellige.
Det er altid godt at have et udgangspunkt, men kaffebrygning handler om at prøve sig frem, og du skal bare blive ved med at justere og eksperimentere, indtil du rammer det resultat, som du synes er perfekt.