Indhold

Ja frisk kaffe – findes der noget bedre? Sikkert ikke, men den friske kaffe kan være mange ting. For langt størstedelen er definitionen formentligt, at det lige er brygget – punktum. Og det kan der også være noget om.

Men i min verden er kaffen ikke nødvendigvis frisk bare fordi den sidste dråbe lige er røget gennem kaffemaskinen. Det afhænger for mig ligeså meget af andre faktorer såsom bønnen, ristedatoen, kværningstidspunktet og ikke mindst opbevaringen. I det følgende vil jeg gennemgå nogle punkter, som forhåbentlig kan bidrage til, at du får en ”rigtig” oplevelse af hvad frisk kaffe er, kan og bør være.

Valg af bønne

I mine spæde kaffeår tænkte jeg ikke så meget over hvilken pose kaffe jeg købte. Faktisk brød jeg mig ikke særlig meget om kaffe i starten (ja, den følelse kender du vel), og af samme grund valgte jeg ofte bare den billigste fra hylden i supermarkedet.

Kaffe, der havde været ristet, kværnet og har stået til salg i månedsvis. Smagen var i bedste fald flad og unuanceret, og der findes efterhånden alt for mange bedre alternativer til at jeg vil udsætte mine smagsløg for det igen.


I dag skaffer jeg mine bønner rå/grønne, bl.a. fra mikroristerier. Som du kan læse i et tidligere blogindlæg, kan det med relativt få og simple midler lade sig gøre at riste selv.

Så er du træt af den kedelige gamle kaffe fra supermarkedet, kan det bestemt anbefales at kaste sig ud i dette projekt (husk en kaffekværn – ellers kommer du ikke langt). Men pas på, det kan være vane- og hobbydannende – det blev det for mig.

3 hurtige tips til bønnevalget:

  1. Vælg hele bønner. Handler du i supermarkedet, har mange af dem også hele bønner, som du kan kværne dernede eller hjemme hvis du har kværn. Hele bønner holder bedre på smagen end malede bønner.
  2. Kig på ristedatoen. Selvom bønnerne kan holde sig i op til 1 år fra ristedatoen uden at blive dårlige, taber de smag allerede efter 1-2 måneder. Så jo bedre du kan holde dig indenfor denne grænse, jo mere aromafyldt kaffe får du.
  3. Prøv den grønne. Har du mod på det og er du ikke på budget, så er der klare fordele i at riste selv. Du kan bl.a. riste efter behov, så bønnerne aldrig når at blive ”for gamle” og den smagfulde kop kaffe er dermed sikret.

Køb en god kværn


Grundlæggende er friskristet kaffe på en god bønne essentiel for smagen du får ud af det. Men næsten ligeså vigtigt er det, at have en god kaffekværn derhjemme.

Man kan fint kværne i supermarkedet (mange har industrikværne til at stå i kaffeafdelingen), men man skal bare vide, at aromaen aftager meget hurtigt efter kværning, hvor kaffens øgede overflade reagerer med den omgivende luft.

Helst skal der ikke gå meget mere end 3 minutter fra kværning til brygning. Så kværner du i supermarkedet, får du svært ved at overholde den grænse – især når du formentlig ikke brygger hele posen på én gang.

Jeg ejer selv en Wilfa Svart keramisk kaffekværn. Den kværner meget ensartet og har mange indstillinger for hvor fint du vil have kværnet. Som pejlemærke står en bryggetype angivet, så det er nemt at skrue hen på den indstilling, der er bedst til f.eks. filter eller Aeropress (den egner sig dog ikke til espresso, da det kræver meget fintkværnede bønner).

Opbevaring

Det er desuden vigtigt, at opbevare sine bønner på en bestemt måde, for at bibeholde den gode smag. Det gælder typisk for de hele bønner, der er så nyristet som muligt (max 2 måneder). Jeg vil vove at påstå, at løbet er kørt smagsmæssigt for de færdigkværnede bønner fra supermarkedet.

zip-poser-med-ventil

Du bør overveje, at opbevare dine bønner på følgende måde:

Et tørt og mørkt sted

F.eks. et skab i køkkenet, hvor der ikke er andre aromafyldte madvarer eller lignende. Disse kan afgive smage og dufte til kaffen, hvilket ikke er gavnligt. Fugt giver senere fordampning – bl.a. af aromastoffer.

IKKE i fryseren

Det er brugt blandt nogle, men selvom det har en holdbarhedsmæssig fordel, ødelægger det smagen. Bønnen kan få fugt, der som nævnt får aromaerne til at fordampe, og andre madvarer i fryseren risikerer at afgive smag til kaffen.

Lufttætte beholdere

Når jeg har ristet selv, hælder jeg altid bønnerne over i ventilposer. Kort efter ristning afgiver de nemlig en del gasser, som kan flygte via ventilen, uden at tage luft ind, som fjerner smagen.

Ellers kan man sagtens bruge almindelige bøtter og beholdere, så længe de er lufttætte. Luften er bønnens fjende, da smagen forfalder i kontakt med ilt. Så eliminer denne faktor så godt som muligt.

kagedaase

Opsummering

Jeg håber, at indlægget var brugbart ift. hvordan du kan sikre den rigtig friske kaffe derhjemme – og med ret simple tiltag. Det kan være meget få ting der skal til for at give dig en bedre smag i kaffen – og hvem vil ikke gerne have det? Rent opsummerende skal du derfor være opmærksom på:

  1. At købe hele bønner – evt. de grønne/rå, som du rister selv (det er det værd!)
  2. At se på ristedatoen. Selvom holdbarheden siger 1 år, forsvinder meget af smagen allerede efter 2 måneder.
  3. At kværne så tæt på brygningen som muligt, så aromaen ikke når at forsvinde. Det kan anbefales med en kaffekværn derhjemme (f.eks. en Wilfa Svart).
  4. At opbevare bønnerne korrekt. Dvs. mørkt og tørt (ingen fryser!) samt i lufttætte beholdere.
0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *