Indhold

I denne serie stiller vi skarpt på mikroristerier rundt i landet. I denne artikel fokuserer vi på Wiingreen Coffee i Middelfart.

Hvem står bag Wiingreen Coffee?

Bag Wiingreen Coffee står Thomas Wiingreen og hans bedre halvdel. Thomas er passioneret kaffekender, der går op i at få de helt rigtige kaffebønner hjem og få dem ristet på den helt rigtige måde.

Han får løbende forskellige kaffebønner hjem, som han laver prøveristninger af og brygger på forskellige måder, inden han beslutter sig om, hvorvidt bønnerne er gode nok til at sælge videre til kaffedrikkere landet rundt.

Der bliver altså kredset om tingene, og Wiingreen Coffee har et rigtigt fint udvalg, hvor der burde være kaffe til enhver smag. De lokale i og omkring Middelfart har i hvert fald fået øjnene op for specialkaffen fra Wiingreen Coffee.

Kontaktoplysninger

Adresse: Rømøvænget 103, 5500 Middelfart
Telefon: +45 41105526
Email: [email protected]
Hjemmeside: wiingreencoffee.dk

Et ‘up-and-coming’ risteri fra Middelfart

Wiingreen Coffee er et foretagende med store ambitioner. Thomas Wiingreen vil selv kalde dem for et ’up-and-coming’ risteri, hvis han skulle sætte ord på risteriet.


De går ind for at drive webshop og risteri på en moderne måde og vil gerne konkurrere med nogle af de mere etablerede mikroristerier, der har Barista VM-medaljer på bagen. Hvis man spørger nogle af Wiingreen Coffees kunder, så kan de også sagtens konkurrere med de større spillere i specialkaffeverden.

Der er masser af ros til Wiingreen Coffees bønner og ristningen af dem, og man ser dem også anbefalet for deres grønne kaffebønner på diverse kaffeforummer.

På trods af at Thomas Wiingreen ikke har været på besøg på kaffefarme verden rundt endnu, så forstår han sig tilsyneladende stadig på at få nogle gode kaffebønner hjem til Danmark.

Good vibes og ‘single origin’-kaffe

Hos Wiingreen kommer kaffen i nogle forskellige kategorier. Helt overordnet er det delt op i noget single origin-kaffe i en høj kvalitet, nogle blends og så deres “good vibes”-kategori, som er gedigen kaffe til en god pris.

Thomas Wiingreen skriver selv, at han generelt mellemrister sin kaffe til den lyse side, så bønnerne får lov til at beholde de naturlige smagsnoter uden at være fuldstændig lysristet. Samtidig er der kaffe ristet til espresso og også mulighed for at købe grønne kaffebønner, hvis du selv rister.

Unique Coffee

Pris: 119-129 kr. pr. 450 gram

Under denne kategori finder vi kaffe i den bedste kvalitet, som Wiingreen kan tilbyde. Det er single origin eller micro lot-kaffer, dvs. at kaffen kan spores tilbage til de enkelte kaffefarme eller områder og i nogle tilfælde helt ned til en enkelt sektion af en kaffefarm.

Der er altså masser af synlighed over hele kaffens rejse fra farm til forbruger, og kaffen i denne kategori har nogle meget bestemte smagsnoter, som også er kendetegnende for de specifikke områder.

Good vibes

Pris: 85-90 kr. pr. 400 gram

Denne kategori beskriver de selv på Wiingreen som en gedigen, friskristet kaffe til en god pris. Der er ikke lige så markante smagsprofiler som på deres kaffe fra ‘Unique Coffee’-kategorien, men risteriet beskriver det selv som virkelig god “value for money”. Der er stadig gode beskrivelser af de enkelte kaffer ift. de områder, de kommer fra og deres smagsnoter.

Blends

Pris: 154-224 kr. pr. kilo

I denne kategori finder vi tre forskellige blends, dvs. kaffer der er sammensat af forskellige bønner fra forskellige steder. Der er deres Java-Mokha Blend og deres Brasilien-Blend, samt den lidt billigere Lillebæltskaffe.

Især Java-Mokha er et interessant blend, da det er Wiingreen Coffees version af Java-Mokha blandingen, som er et af de ældste kaffeblends i verden.

Espresso

Pris: 120-139 kr. pr. 500 gram

Wiingreens kaffe til espresso kommer i to kategorier: espresso blends og single estate. Altså enten en blanding af forskellige kaffebønner eller kaffe fra en enkelt kaffefarm eller kooperativ.

Wiingreen skriver, at de hellere rister deres espressokaffe for lyst end for mørkt, så de beholder bønnernes naturlige smagsnoter. Under deres blends har de dog en enkelt mørkristet kaffe til dig, der er til de mere kraftige smagsnoter.

Kaffeteriets test af Wiingreen Coffee

Vi har her på Kaffeteriet fået lov til at smage et lille udvalg af kaffen fra Wiingreen Coffee. Vi tester her fire forskellige kaffer – en fra hver af kategorierne. 

1. Brasilien Blend

Pris: 119 kr. for 500 gram

Denne kaffe er, som navnet antyder, et blend med base af bønner fra Brasilien sat sammen med bønner fra Colombia, Mellemamerika og Afrika. Denne blend er en rigtig fin hverdagskaffe, der gør det godt til det meste.

Den er god både som filter og som stempelkande. Den er dejlig blød og rund med en fin chokoladesødme og en eftersmag af behagelig, sød citrus. Den gør sig særligt godt som morgenkaffe, synes jeg. 

2. Papa Ny Guinea, Sigri AA

Pris: 89 kr. for 400 gram

Den her kaffe er under kategorien “Good Vibes”, men den er skam lidt mere end bare en gedigen kaffe.

Thomas Wiingreen skriver selv, at der er en smule uklarhed fra leverandørens side om beskrivelse af kaffen, men at det er bønner i en høj kvalitet.

Kaffen smager i hvert fald rigtig lækkert og har en god, frugtig aroma. Jeg får en klar smag af hindbær efterfulgt af en fin syre. En kaffe der gør det rigtig godt som pour over, så man får en frisk og syrlig kop uden for meget olie.

3. Estate Espresso Costa Rica

Pris: 139 kr. for 500 gram

En microlot espresso fra Costa Rica ristet forholdsvist lyst, så den beholder en masse af sine naturlige smagsstoffer. Denne kaffe er honey-processed, dvs. at når man har fjernet kaffebærets frugtkød fra kaffebønnen, så har man ladet bærets honningagtige slimhinde sidde.

Det giver kaffen en mere markant sødme, og espressoen her er også en meget sød kaffe med dejlige noter af chokolade og nødder.

Den er nok allerbedst som espresso uden mælk, da den er forholdsvis lys, og man bedre kan smage nuancerne i den, men den gør sig også godt i de lidt tungere mælkedrikke. Kaffen smager i hvert fald stadig fint igennem og drukner ikke bag for meget mælk. 

4. Burundi Nemba

Pris: 129 kr. for 450 gram

Burundi er et mindre land i Østafrika, der igennem mange år har været præget af politisk ustabilitet og et land, hvor en stor del af befolkningen er indenfor kaffeindustrien. Landet er ret fattigt og er meget afhængig af kaffeindustrien.

Heldigvis er der noget fantastisk kaffe at finde i Burundi. Kaffen her fra Wiingreen er en af dem. En kaffe med en helt vild aroma af blandede bær og en smag, der matcher.

Kaffen har en meget dyb smag af blandede bær, nærmest skovbæragtigt, der giver en virkelig fyldig og sød kop kaffe. Det rundes af med en meget behagelig syre.

Jeg synes, den gør sig rigtig godt på Chemex, så man får en både ren og fyldig kop, hvor kaffens mange smage får frit spil. Jeg har sjældent prøvet en kaffe, der smager af så meget.

Hvorfor skal du købe kaffe fra Wiingreen Coffee?

Ved at købe kaffe fra Wiingreen Coffee, så støtter du et lokalt foretagende og er med til at få specialkaffe udbredt helt ud i lokalområderne.

København og Århus har efterhånden en del veletablerede mikroristerier, men der er noget fedt ved at støtte et ’up-and-coming’ kafferisteri, som går ind for god kvalitet og for synlighed i hele kaffens rejse fra farm til forbruger.

Samtidig er friskristet specialkaffe en helt anden kvalitet, end det du får i supermarkederne. Du hjælper kaffefarmerne med at få en ordentlig pris for deres arbejde, du støtter et lokalt firma, og så gør du dine smagsløg en tjeneste ved at købe specialkaffe.

Hvis du bor omkring Middelfart, så kan du også spare fragten, eller du kan selv komme ned og hente kaffen på adressen.

Wiingreen har noget til de fleste

Wiingreen Coffee er et interessant lille foretagende, der bliver spændende at følge videre. Thomas har allerede fået sammensat et spændende udvalg, der spænder bredt. Der virker til at være noget for de fleste og også i forskellige prisklasser.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *