Anmeldelse: Wilfa Il Solito CG-110B

Friskkværnede bønner er næsten noget af det vigtigste, når man skal brygge lækker kaffe.

Når kaffebønnerne er blevet kværnet, så oxiderer de langt hurtigere end hele bønner og mister derfor deres smag og aroma meget hurtigt.

Med en elektrisk kaffekværn er det nemt og hurtigt at få friskkværnede bønner. En billig løsning på dette er Wilfas Il Solito.

Hvem er Il Solito-kværnen tiltænkt?

Wilfa Il Solito er en kværn til dig, der gerne vil igang med at kværne bønner selv. Det er en billig kaffekværn og derfor en mulig løsning, hvis du ikke er helt klar til at købe en dyrere kværn endnu.

Man kan finde Il Solito helt ned til priser på omkring 400 kr. Il Solito præsterer ikke lige så godt som dyrere kaffekværne, men en billig kværn giver stadig bedre resultater end formalet kaffe.

Il Solito er også en såkaldt ‘burr grinder’, dvs. den adskiller sig fra nogle af de helt billige kaffemøller, hvor kaffen slås i stykker af to roterende knive i stedet for at blive kværnet. Dette giver ikke ensformige resultater.

I en ‘burr grinder’ bliver bønnerne kværnet mellem to større kværnblade, der enten ligger fladt i forhold hinanden eller sidder oven i hinanden i en kegleform. Denne type kværn giver meget bedre resultater.

Wilfa Il Solito kunne derfor godt være et godt bud på en billig førstegangskværn til dig, der lige er trådt ind i specialkaffens verden. Vær dog opmærksom på, at det er en kværn til filterkaffe og brygmetoder som stempelkande, V60 og moka pot.

Det er ikke en kværn til espresso, det kan den simpelthen ikke kværne fint nok til. Hvis du er i gang med dit kaffeeventyr og leder efter en lidt bedre kværn, så bør du overveje to af Wilfas andre kværne, nemlig Wilfa Svart Nymalt og Wilfa Svart Aroma.

Wilfa Svart Nymalt er ikke særlig meget dyrere end Wilfa Il Solito og er en kværn, der er noget bedre anmeldt og leverer bedre resultater. Nybegynderen indenfor specialkaffe bør også overveje en Nymalt fremfor Il Solito. 

Wilfas andre kaffekværne

Wilfa har i øjeblikket fire forskellige kaffekværne. Rangeret fra billig til dyrest (og også fra mindre god til bedst), så finder man først Wilfa Il Solito, derefter Wilfa Svart Nymalt, så Wilfa Svart Aroma, der er en opgradering af Nymalt og til sidst Wilfa Svart Uniform.

Prisklasserne går ca. fra 400 for Il Solito, 600 for Nymalt, 800 for Aroma og til sidst 2000 for Uniform. Aroma er en videreudvikling af Nymalt, hvor den eneste forskel er farve og en ny, forbedret motor. Il Solito virker lidt til at være tænkt som den mest simple.

Der er ikke lige så meget information om på den på Wilfas hjemmeside, som der er på de andre kværne. Der står f.eks. ikke noget om kværnblade, hverken materialet af dem, udformningen eller størrelsen.

Jeg har fundet frem til, at det er flade kværnblade, og jeg gætter næsten på, at de er keramiske, da dette er tilfældet for Nymalt og Aroma.

Il Solito er altså klart den sidste i søskendeflokken af Wilfa-kværne, og jeg synes, man bør give et kig på Nymalt og Aroma, inden man tager den sidste beslutning om at købe en Il Solito. 

Fordele

  • Ret billig pris
  • Nem at bruge

Ulemper

  • Wilfas anden kværn, Svart Nymalt, præsterer noget bedre til meget lille prisforskel
  • Den kværnede kaffe er forholdsvis ujævn sammenlignet med andre kværne
  • Både højlydt og sviner en del

Simpel kværn der er nem at bruge

Fordelen ved Wilfa Il Solito er, at den er ret nem at forholde sig til, og den er nem at bruge. Det er bare et spørgsmål om at smide bønnerne i og kværne dem. Med timerfunktion kværner den i en given mængde tid

Funktioner:

  • Bønnebeholder med kapacitet på 180g
  • 17 malingsgrader
  • Timerfunktion 
  • Kabelopbevaring i bunden

Flade kværnblade

Wilfa gør det ikke helt nemt at finde ud af hvilken slags kværnblade, der er i kværnen. Det ligner dog, at det er flade kværnblade på tegningen i brugermanualen, og jeg kan kun gætte mig til, at de nok er keramiske, da både Wilfa Svart Nymalt og Aroma også har keramiske kværnblade.

Men forskellen på flade og koniske kværnblade er kun deres udformning. Nogle mener flade er bedre i forhold til mere ensartede kværnede bønner, og i forhold til at færre af bønnerne går til spilde.

Men mange peger også på, at der ikke reelt er forskel. Forskellen på stålblade og keramiske er, at stålblade er skarpere, imens at keramiske holder længere.

Keramiske er også lidt mere skrøbelige, hvis der skulle gemme sig en lille sten blandt kaffebønnerne. Jeg tror heller ikke, at Wilfa har tiltænkt Il Solito til folk, der går op i forskellige slags kværnblade. Alle deres andre kværne har information om kværnbladene.

Timerfunktion 

Wilfa Il Solito har en timerfunktion, så man kan kværne bønnerne i en given mængde tid. På forsiden af kværnen kan man indstille et vist antal sekunder og derefter trykker man start, og kværnen kværner kaffen i det antal sekunder.

Samtidig kan man opbevare sine bønner i bønnebeholderen. Det er smart, da man så kan få indstillet sig frem til, at f.eks. 22 sekunder ved en grov malingsgrad er nok kaffe til en kande stempelkaffe. Derfor er den altså super nem at bruge.

Selv vejer jeg altid mine bønner inden, jeg kværner dem. Sådan er jeg altid sikker på at have den rigtige mængde kaffe og er ikke afhængig af at have styr på kværntiden, som også ændrer sig afhængigt af, hvor groft eller fint man maler.

På Wilfas hjemmeside reklamerer de for en “autostop-funktion”, men jeg er ret sikker på, de mener denne timerfunktion.

Kværnen stopper nemlig ikke selv med at kværne, når der ikke er flere bønner i beholderen, kun når tiden er udløbet.

17 malingsgrader

Wilfa Il Solito kommer med 17 forskellige malingsgrader fra groft til fint. Den er god til alt fra stempelkaffe til espressokande, men kan ikke bruges til en espressomaskine. Malingsgraden indstilles nemt på et lille hjul på siden af kværnen. Wilfa siger godt nok på hjemmesiden, at den kværner fra stempelkaffe til espresso, men den kan altså ikke kværne fint nok til espresso.

Hvad siger brugere af kværnen?

Jeg kan på baggrund af forskellige anmeldelser konstatere tre gener ved kværnen. For det første skulle den være ret højlydt, især når der ikke længere er bønner i beholderen.

For det andet så er bønneskuffen, altså stedet den kværnede kaffe ender, ikke lavede i et antistatisk materiale. Det betyder, at der dannes statisk elektricitet, og mikrostøv fra den kværnede kaffe sætter sig op af siderne og også ender på køkkenbordet. Til sidst så skulle den ikke kværne så ensformigt. 

Hvad bør du ellers overveje?

Jeg kommer her med tre alternative kaffekværne, som du bør overveje. De to første er Wilfas andre kværne, mens den sidste af en håndkværn.

Wilfa Svart Nymalt

Den ældre version af Wilfa Svart-kværnen er stadig en rigtig fin kværn. Den ligner Wilfa Svart Aroma af udseendet, men er ikke i samme flotte, sorte farve.

Den har ikke samme opdaterede motor som Aromaen, men fungerer ellers på samme måde. Malingsgrad indstilles på bønnebeholderen og bønneskuffen er også magen til Aromaen.

Der er UV-filter i bønnebeholderen, så man kan også opbevare bønner i beholderen og bruge timeren til at kværne. Nymaltens force er, at den stadig kan fås mange steder og er billigere end Aromaen.

Samtidig er den et nøk op i kvalitet fra Il Solito uden at være særligt meget dyrere.

Wilfa Svart Aroma

Den nyere version af Wilfa Svart-kværnen er en rigtig fin kværn. Den ligner Nymalt af udseendet, men er i en flot, sort farve fremfor rustfrit stål. Den har en opdateret motor som kværner bønnerne ved lavere hastighed og derved bevarer aromaen og smagen i kaffen bedre.

Malingsgrad indstilles på bønnebeholderen og bønneskuffen er også magen til Nymalt. Der er ligesom på Nymalt UV-filter i bønnebeholderen, så man kan også opbevare bønner i beholderen og bruge timeren til at kværne.

Aromaen er en smule dyrere end Nymalt men ikke særlig meget dyrere. Jeg synes selv, det er en flottere kværn, og den bliver af mange anbefalet som det bedste til prisen. 

Hario Skerton Pro

En rigtig fin håndkværn til dig der skal bruge noget, du kan have med på farten eller på kontoret.

Den nye Pro-version af Skerton kværner kaffen fint og ensartet og har en kapacitet på 100g. Rigeligt til en hel kande stempelkaffe eller V60.

Harios håndkværn er en smule billigere end Nymalt og ca. samme pris som Il Solito. Den leverer et ret fint resultat, potentielt lige så godt eller bedre end Il Solito.

En billig kværn men overvej alternativerne

Il Solito kan virke som et godt udgangspunkt for en billig kaffekværn. Den er forholdsvis simpel at bruge, og der er ikke så meget dikkedar med den.

Til gengæld er resultaterne heller ikke super gode, og man kan få nogle bedre resultater uden at skulle særlig meget op i pris.

Derfor synes jeg, man bør overveje alternativerne til denne kværn, før man trykker køb på et godt tilbud. 

Rasmus

Rasmus

Rasmus er en kaffe-kender af rang, der ved hvad han vil have. Han kender produkters pris, funktioner m.m. godt og hvilke alternativer, som du måske også kunne få glæde af. Oven i denne kvalitet, så anerkender han ligeledes godt håndværk samt design. Rasmus har en tendens til at invitere bekendte ind i kaffens fantastiske verden.

Skriv et svar