Indhold

Med alt det fokus der efterhånden er på kvalitetskaffe, så kan den gammeldags filterkaffemaskine godt virke lidt forældet blandt forskellige pour over-metoder som V60 og Chemex.

Dette behøver dog ikke være tilfældet. Med Wilfa Svart Presisjon er kvalitet tænkt ind i den nemme bryggemetode, som vi alle kender.

Find produktet hos følgende forhandlere

Skal du overveje Presisjon i din kaffebrygning?

Wilfa Svart Presisjon er tiltænkt dig, der ønsker at kunne brygge større mængder kaffe nemt, sådan som du er vant til fra almindelige filterkaffemaskiner.

Den er til dig, der ønsker lækker kaffe uden at skulle stå at lave pour over tidligt om morgenen. Presisjon adskiller sig dog fra de lidt mere almindelige filterkaffemaskiner ved at have lidt flere gennemtænkte features. På vandbeholderen er f.eks. angivet en anbefalet mængde kaffe i gram ved siden af mængden af vand.

Presisjon gør det altså ret nemt at finde ud af, hvor meget kaffe du skal kværne. Hvis du kombinerer med f.eks. Wilfa Svart Uniform-kværnen, som har en indbygget vægt, så bliver det rigtig nemt at veje kaffe op, kværne den og smide det i maskinen.


Så har du nemt og hurtigt kaffe klar, selvom det kan virke lidt uoverskueligt at skulle veje og kværne kaffen om morgenen. Presisjon er til gengæld også en lidt dyrere kaffemaskine, end hvad man måske er vant til. Den koster næsten 3000 kr., men kan vist findes billigere enkelte steder.

Hvis du leder efter noget budgetvenligt, så bør du måske overveje en klassisk Moccamaster, hvis det stadig skal være nemt og lækkert at lave filterkaffe. Ellers er Wilfa Svart Presisjon en kaffemaskine til dig, der ønsker en mellemting mellem den lidt kedelige maskinekaffe, man (måske) er vant til og så en lækker pour over-kaffe.

Samtidig er den også til dig, der har et lidt større budget. Hvis man synes, det lyder lidt dyrt, så koster en V60 i plastik med en glaskande 150 kr. Så kan du bruge resten af budgettet på en kedel med svanehals og en god kværn, og så kan du lave endnu bedre kaffe end maskinen med lidt øvelse og tid. 

Wilfas samarbejde med Tim Wendelboe

Wilfas Svart-serie har efterhånden en række lækre kaffeprodukter på bagen. Serien er lavet sammen med norske barista og kafferister Tim Wendelboe, og man kan godt mærke, at der er tænkt over tingene.

Deres kaffekværne, Nymalt og Aroma, er nogle af de bedste til prisen og en kværn som Uniform er virkelig gennemtænkt med indbygget vægt i låget. Presisjon-kaffemaskinen er også meget gennemtænkt.

Aftagelig vandbeholder som man kan hælde vand direkte i, så der ikke kommer gamle kafferester med fra glaskanden og vægtforslag angivet på vandbeholderen til at få det rigtige forhold mellem vand og kaffe.

Den er tænkt som en maskine, der skal kunne lave kvalitetskaffe, og hvor man selv kan ændre på gennemløbshastigheden. Det er også Wilfas dyreste kaffemaskine.

De har også en billigere kaffemaskine, Svart Optimal, der ikke kan helt de samme ting. En lidt mere almindelig “kog og dryp”-maskine, som man måske er vant til. 

Fordele

  • Smart aftagelig vandbeholder 
  • God temperaturkontrol
  • Flow Control smart feature til selv at indstille din gennemløbstid

Ulemper

  • En forholdsvis dyr maskine

Gennemtænkte funktioner til nem og god kaffe

Wilfa Svart Presisjon har en række smarte funktioner, der tager den ellers genkendelige filterkaffemaskine op på et nyt niveau.

Aftagelig vandbeholder så du altid brygger med friskt vand, mulighed for at ændre gennemløbstid med Flow Control og et brusehoved, der fordeler vandet ud over alt den kværnede kaffe. 

Funktioner:

  • Kapacitet på 1,25 L
  • Aftagelig vandbeholder med specificeret mængde kaffe i gram
  • Dobbeltvæg i filterholder
  • Flow Control
  • Brygger med konstant temperatur på 94 grader
  • Brusehoved der rammer alt den kværnede kaffe 

Aftagelig vandbeholder

Ved normale kaffemaskiner er vandbeholderen en integreret del af kaffemaskinen. Derfor bruger man tit kaffekolben til at hælde vand op i vandbeholderen.

I kaffekolben kan der være kafferester i form af olie og fedt fra kaffen. Over tid vil vandet, du doserer op i vandbeholderen, få den friske kaffe til at smage af gammel kaffe.

På Wilfa Svart Presisjon er der tænkt over dette problem. Vandbeholderen er aftagelig, så man kan tage den med hen til vandhanen og hælde vandet direkte i. Sådan sørger du for altid at have friskt og rent vand til din kaffebrygning. 

Rundt brusehoved

Brusehovedet er smart designet i Wilfa Svart Presisjon. I billige filterkaffemaskine eller ældre modeller, så kommer vandet kun ned igennem filteret i en lille stråle, der måske kun rammer midten af kaffen.

I Wilfa Svart Presisjon sørger brusehovedet for, at vandet bliver fordelt udover hele kaffen, og det giver en meget bedre ekstraktion af kaffen, hvor alt kaffen bliver udnyttet. I filterholderen er plads til 1×4 størrelse kaffefilter. 

Flow control

En smart funktion ved Presisjon er, at man selv kan indstille gennemløbstiden. Under filterholderen sidder der en lille mekanisme, man kan dreje frem og tilbage på, som enten helt lukker eller delvist lukker for gennemløbet af kaffe fra filteret og ned i kaffekolben.

Hvis man f.eks. synes kaffen smager lidt surt, så kan det være, at kaffen er underekstraheret, og så kan en kortere gennemløbstid være løsningen.

Eller man skal brygge mere kaffe, så der er mere kværnet kaffe i filteret, som betyder, at det tager længere tid for vandet at løbe igennem, derfor vil man gerne åbne lidt mere op for gennemløbet. Så kan man nemt bare justere ens Flow Control.

Man kan også lukke helt for gennemløbet af kaffe til kolben, så der ikke drypper kaffe på varmelegemet. Samtidig kan man brygge kaffe ved den såkaldte “steep and release”-metode. Her lukker du for din Flow Control, så kaffen ikke kan løbe igennem.

På den måde lader du vandet blive i filterholderen og lader det trække, ligesom man ville gøre med stempelkaffe eller nogle Aeropress-opskrifter. Herefter åbner du for gennemløbet og kaffen drypper ned. Det giver en god ekstraktion af kaffen, men kræver så, man skal holde øje med maskinen.

Den rigtige temperatur

Wilfa Svart Presisjon brygger ved en konstant temperatur på 94 grader. Den optimale ekstraktion af kaffe sker ved mellem 92-96 grader celsius, og Presisjon rammer altså lige i midten af denne gyldne tidsramme.

Mindre end 92 grader og kaffen kan blive underekstraheret, men mere end 96 og der er risiko for, at kaffen kan blive bitter. Kaffemaskinen har også en varmeplade, der holder kaffen varm efter, at den er brygget.

Det er jeg dog ikke stor tilhænger af, da de tit holder kaffen varmere end, hvad der egentlig er en behagelig drikketemperatur. Samtidig har kaffen ikke særlig godt af det, det er bedre at drikke den med det samme eller hælde på en termokande. 

Hvad siger brugere af maskinen?

Den prisvindende barista James Hoffmann har anmeldt kaffemaskinen på sin Youtube-kanal og nævner I andre videoer, at han har brugt den som sin daglige kaffemaskine i en periode.

Han roser generelt maskinen og har også anmeldt nogle stykker af Wilfas produkter efterhånden, blandt andet deres kaffekværne Aroma og Uniform, som han er også er positive for.

Jeg har set, at nogle har oplevet problemer med vandpumpen og har haft defekte maskiner, men der er kommet en opdateret version af maskinen, så eventuelle fejl er forhåbentligt udredt.

Alternativer til Wilfa Svart Presisjon

Jeg kommer her med tre anbefalinger til Wilfa Svart Presisjon. To af dem er to forskellige versioner af de velkendte Moccamaster-maskiner. Den sidste er Sages svar på en gennemtænkt filterkaffemaskine. 

Technivorm Moccamaster KBGC9820

Knap så mundret et navn som Presisjon, men Moccamaster kender alle. Nok den mest anvendte filterkaffemaskine og nok også med ret.

De fungerer bare, har lang garanti, og man kan få en masse reservedele til dem, så de holder i mange år. Denne Moccamaster-model er deres topmodel. Den står til knap 2500 kr. og har en masse funktioner.

Fælles funktioner for alle Moccamaster-modeller er to varmeelementer, et til vandet så det brygges mellem 92 og 96 grader og et andet til at holde kaffen varm; brygger 10 kopper kaffe på 6 minutter; blandingsrør der spreder vandet udover alt kaffen.

Deres topmodel kommer så også med drypstop, auto-off efter 40 minutter og en indikator til afkalkning. Samtidig kommer den i 12 forskellige farver.

Technivorm Moccamaster HB931 AO

En lidt billigere af de velkendte Moccamaster-modeller. Denne brygger ligesom den ovenstående model kaffen mellem 92-96 grader, har et blandingsrør der spreder vandet udover bønnerne og kan brygge 10 kopper på 6 minutter.

Denne har dog ikke indikator, når den skal afkalkes og har heller ikke drypstop. Den har dog også auto-off efter 40 minutter. Forcen ved denne er at den koster under 2000 kr. og 

er altså et billigere alternativ til den ovenstående Moccamaster-model og langt billigere end Wilfa Svart Presisjon.

Sage the Precision Brewer

En kaffemaskine fra Sage der virkelig også er gennemtænkt ift. detaljer og smarte funktioner. Denne kan ligesom Presisjon også redigere gennemløbstid, men dette gøres på et smart display på siden.

Her kan man også vælge imellem 6 forskellige bryggeindstillinger: My Brew, Gold Cup Standard, Fast, Strong, Over Ice og Cold Brew. Samtidig giver maskinen dig mulighed for selv at ændre temperatur.

En smart maskine der virkelig kan tilpasses på mange måder og med mange smarte indstillinger. Hvis maskinen brygger få kopper kaffe, så bruger den selv en “steep and release”-brygmetode, dvs. alt vandet kommer ned i kaffefilteret, før det løber ned i kaffekolben.

Dette sikrer en fuld ekstraktion af kaffen. Der kan også tilkøbes en adapter til din favorit pour over-tragt f.eks. V60. Maskinen kan samtidig fås til kun 2000 og derfor også noget billigere end Presisjon.

Lækker kaffe der stadig er nem at lave

Wilfa Svart Presisjon er en virkelig smart kaffemaskine, der gør det nemt at lave kaffe uden at gå for meget på kompromis med kvaliteten.

Den kan nok ikke konkurrere med en, der virkelig kan sit pour over-kram, men det er heller ikke meningen.

Den er til de sløve morgener og til at lave lækker kaffe i større mængder.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *