Indhold

Det nyeste og mest ambitiøse skud på stammen fra Wilfa og deres Svart-serie.

Hvis du virkelig leder efter en kværn, der begynder at bevæge sig op imod noget af det grej, de har på din yndlingskaffebar, så kunne Uniform være et bud.

En kværn primært til filterkaffe hvor Wilfa virkelig har forsøgt at lave en high end-kværn til hjemmebrug.

Find produktet hos følgende forhandlere

kitchenoneSe seneste pris
proshopSe seneste pris
skousenSe seneste pris
WhiteAwaySe seneste pris
ComputersalgSe seneste pris
elgigantenSe seneste pris
* indeholder annoncelinks

En kværn til dig der går efter det bedste

Med Wilfa Svart Uniform så har Wilfa sat ambitionsniveauet højt. Med flade stålblade, ligesom man ofte finder på mere professionelle kværne, prøver Wilfa at lave en højkvalitetskværn til hjemmebrug.

Kværnen er med 40 kværnindstillinger, indbygget kaffevægt i låget og mulighed for at tilslutte til din telefon med bluetooth. Det er i den grad noget af en opgradering fra Wilfa Svart Aroma, men også i en noget højere prisklasse. Med Uniform runder vi de 2000 kr.


Det er primært en kaffekværn til filterkaffe, men den kan også bruges til espresso. Det er klart en kaffekværn til dig, der virkelig gerne vil nørde med din kaffe og tage den op på et højt niveau.

Det er måske ikke den kværn, du skal investere i som din første kværn, så vil jeg måske starte med Wilfa Svart Nymalt eller Aroma, som er rigtig fine kværne i en noget mere overkommelig prisklasse.

Selvom Wilfa Svart Uniform godt kan kværne fint nok til espresso, så er det mest en kværn til dig, der mest brygger filterkaffe men en gang imellem trækker espressoshots.

Hvis du primært brygger espresso, så skal du nok finde en kværn, der specifikt er til espresso fremfor Uniform.

Men hvis du ligesom mig primært brygger V60, stempelkaffe eller lignende, så bør du klart overveje Uniform, hvis du leder efter en opgradering fra en model som Wilfa Svart Aroma eller leder efter et ekstranummer til Baratza Encore.

Fra Nymalt, til Aroma og nu til Uniform

Uniform er den seneste kaffekværn, der er kommet ud af Wilfas Svart-serie. Norske Wilfa har efterhånden lavet en masse fede kaffeprodukter og hele Svart-serie er en serie af produkter med fokus på kaffe.

Udover kaffekværne så findes også elkedler, kaffemaskiner og deres egen pour over-brygger. Wilfa har lavet disse produkter i samarbejde med norske barista Tim Wendelboe, der er stifter og ejer af Tim Wendelboe Espresso Bar.

Han har vundet en række priser som barista og kafferister. I min optik så er Wilfas kaffekværne nok stjernerne i denne serie. Både Nymalt, Aroma og Uniform er virkelig gode kaffekværne.

Wilfa Svart Uniform er klart flagskibet blandt de tre kværne. Den har klart flest funktioner, er dyrere og generelt mest ambitiøs. Den har flest kværnindstillinger og kommer med flade, stålblade fremfor de koniske, keramiske blade, som man finder i Nymalt og Aroma.

Samtidig har den en indbygget kaffevægt i låget, mulighed for at tilslutte til sin telefon med bluetooth og en bønneskuffe i stål, der mindsker statisk elektricitet.

Fordele

 • Mange kværnindstillinger 
 • Alsidig da den også kan bruges til espresso

Ulemper

 • Et hop op i pris fra Wilfas andre modeller
 • Kaffevægt og app virker overflødigt, hvis man allerede selv har en smart scale med timer

En smart kværn med app og indbygget vægt

Bluetooth og indbygget kaffevægt gør virkelig den her kværn smart på papiret ift. de tidligere modeller, der “bare” kan kværne kaffe. Wilfa har tænkt hele byggeprocessen med i deres Uniform-kværn. 

Funktioner:

 • Indbygget kaffevægt i låget
 • 58 mm flade, stålblade
 • 41 kværnindstillinger
 • Kan tilsluttes din telefon med bluetooth
 • Medfølgende app med bryggeforslag fra Tim Wendelboe
 • Bønneskuffe i antistatisk materiale
 • ‘Auto sluk’-funktion

Indbygget vægt

I Wilfa Svart Uniform så er låget en indbygget kaffevægt. Man tager låget af og lægger det på bordet, og pludseligt er det en kaffevægt, der kan måle i gram, oz., og lb. Vægten måler ned til en tiendedel af et gram.

I Wilfas anden kaffekværn Wilfa Svart Aroma, så er der en bønnebeholder med UV-filter, så man altid kan opbevare sine bønner der og altid have bønner klar til at kværne.

Her er så en timer, så man kan kværne i 10 sekunder og så have en vis mængde kværnet kaffe klar. Men hvis man brygger kaffe som mig, så er Uniform noget smartere.

Jeg vejer nemlig mine bønner op hver gang, så er jeg altid helt sikker på vægt og forhold mellem vand og kaffe. Samtidig har jeg tit en lidt billigere hverdagskaffe og en enkelt eller to specialkaffer, som jeg skifter imellem, så det fungerer ikke for mig at have bønner liggende i kværnen.

Til gengæld har jeg allerede en kaffevægt, der har en indbygget timer, som jeg bruger, når jeg brygger V60. Der er ikke timer i vægten på Wilfa Uniform, så jeg vil nok alligevel ende med at finde min egen smart scale frem, mens bønnerne kværnes.

Jeg tror også, at mange af dem, der leder efter en kværn i denne prisklasse nok også allerede har en kaffevægt selv. Hvis du allerede har en vægt, så kommer Uniform uden vægt i en lidt billigere version. Den eneste forskel på de to er at den ene kommer uden en vægt i låget.

Flade, stål blade

Bladene i Uniform er såkaldte ‘burrs’. Dvs. at kaffebønnen knuses mellem to overflader fremfor, at de slås i stykker af en roterende kniv som i de billigere, elektriske kaffemøller. Dette giver en meget bedre kaffe og gør, at bønnerne bliver kværnet meget mere “uniformt”.

I Wilfa Svart Uniform er bladene flade og af stål frem for koniske og keramiske, som de er i Wilfa Svart Aroma og Nymalt. At bladene er flade betyder, at de sidder horisontalt ovenover hinanden, mens de koniske blade er kegleformede.

Ens for begge er, at kaffen kværnes i mellem de to flader. Prisvindende barista James Hoffmann mener, at man som tommelfingerregel godt kan sige, at flade blade kværner mere ensformigt end koniske. Andre kaffesites peger på, at der som regel ikke er så stor forskel.

Så om det ene er bedre end det andet, må vi ultimativt være op til den enkelte. Noget lignende gælder angående forskellen på keramiske og stålblade. Stålblade er skarpere, men holder ikke så længe som keramiske.

Keramiske er til gengæld mere skrøbelige, hvis der skulle gemme sig en lille sten blandt dine kaffebønner. Igen må vi lade det være op til den enkelte, om stål eller keramiske blade er bedst.

Bønneskuffe uden statisk elektricitet

Jeg har igennem et par år brugt en Wilfa Svart Aroma herhjemme som min daglige kværn. Noget af det mest irriterende ved den er dens bønneskuffe. Den har en åndssvag udformning, og der dannes en del statisk elektricitet, så der sidder mikrostøv fra kaffen fast på siderne.

Det lyder dog til, at Wilfa har hørt mine og andres bønner ift. dette problem. Wilfa Svart Uniform kommer med en bønneskuffe i stål, så den statiske elektricitet mindskes.

Samtidig har den også fået en udformning, der gør det meget nemmere at hælde de kværnede bønner ud og ned i din stempelkande eller V60. Jeg siger ‘tusen takk’ til Tim Wendelboe og resten af nordmændene bag Wilfa.

Bluetooth og app

Med Uniform kan du connecte din telefon til kværnen. Den dertilhørende app kommer med guides til, hvordan du skal kværne din kaffe til forskellige brygmetoder og også guides til at brygge din kaffe.

Alt sammen leveret fra prisvindende barista Tim Wendelboe. Med Uniform får du altså også Tim Wendelboe med i køkkenet, når du brygger kaffe. Det er sgu meget fornemt. På app’en kan du også tage tid på din brygning.

Jeg foretrækker nu stadig at brygge kaffe uden at skulle finde min telefon frem og tilslutte den til et device. Derfor vil jeg nu stadig bruge min egen smart scale med indbygget timer.

Eller også vil jeg måske hellere bare bruge timeren på min telefon, hvis jeg alligevel selv har styr på, hvad jeg skal brygge, og hvilken malingsgrad jeg skal bruge.

Mange kværnindstillinger og ‘auto sluk’-funktion

En af den ældre Svart Aromas mangler ift. en konkurrent som Baratza Encore er, at den ikke har så mange kværnindstillinger. Det er Wilfa virkelig kommet efter med deres Uniform-kværn.

Her er 41 indstillinger til at kværne kaffe, og den kan endda kværne fint nok til espresso. Den kan dog ikke konkurrere med deciderede espressokværne, der virkelig kan indstilles præcist og med meget små justeringer.

Men hvis du kun brygger espresso en gang imellem og ikke vil have en separat kværn til det, så kan du trække nogle fine nok shots med Uniform. Til gengæld kan du ikke sætte portafilteret direkte under kværnen og bliver nødt til at hælde fra bønneskuffen og hen i portafilteret.

Wilfa Svart Uniform kommer også med en ‘autosluk’-funktion, der gør, at kværnen selv stopper med at kværne, når der ikke er flere bønner i.

Lavet med Tim Wendelboe, anmeldt af Hoffmann

Svart-serien er som sagt lavet i samarbejde med den norske kaffe-celeb Tim Wendelboe. Du kan her se en video fra hans egen Youtube-kanal, hvor han giver en preview af produktet

Samtidig har engelske barista James Hoffmann også anmeldt kværnen, og hans anmeldelse er fin at se, hvis du virkelig vil i detaljer med alt fra bønneskuffens form til følelsen af knapperne.

James Hoffmann er altid herligt kritisk og pernitten i sine anmeldelser. Se hans anmeldelse her:

Hvad kunne du ellers overveje?

Der er mange kaffekværne derude. Jeg giver dig her et bud på en kværn til dig, der leder efter noget på et budget, noget der i samme prisklasse som Uniform og en kværn til dig, der primært brygger espresso.

Wilfa Svart Aroma

Den opgraderede version af Wilfa Svart Nymalt er en rigtig fin kværn. Den ligner Nymalt af udseendet, men er i en flot, sort farve fremfor rustfrit stål. Den har en opdateret motor som kværner bønnerne ved lavere hastighed og derved bevarer den aromaen og smagen i kaffen bedre.

Den kværner dog ikke lige så langsomt som Uniform. Det kan man så vurdere om er en fordel eller en ulempe. Malingsgrad indstilles på bønnebeholderen og bønneskuffen er også magen til Nymalt.

Der er ligesom på Nymalt UV-filter i bønnebeholderen, så man kan også opbevare bønner i beholderen og bruge timeren til at kværne. Aromaen er langt billigere end Uniform, men kan så heller ikke lige så meget.

Hvis du leder efter en elektrisk kværn og ikke er helt klar på at bruge omkring de 2000 kr på en kværn endnu, så er Aroma et godt bud.

Baratza Sette 30 AP

Amerikanske Baratza er et firma, der udelukkende laver kaffekværne. Baratza Sette 30 AP er den billigste kværn i Sette-serien. Baratza markedsfører den selv som en allround kværn, der er god som en entry level-kværn.

Det er den ikke helt entry level i prisen, da den koster ca. 1900 kr. Ligesom Uniform kan den både kværne til filter og espresso, men er så smart, at den har en indbygget holder til dit portafilter.

Den har 30 indstillinger og et nemt at bruge LED-display. Samtidig har den en timer til at kværne i en given mængde tid, og man kan opbevare bønner i bønnebeholderen.

Baratza Sette 270

Den dyrere og opgraderede version af Sette 30 AP. Denne står til lige knap 3000 kr og er en rigtig fin kværn til espresso. Den kan kværne med mange flere indstillinger end Sette 30 AP.

Ligesom Sette 30 har den 30 makroindstillinger til at kværne din kaffe, men er for hver af disse underinddelt i yderligere 9 mikroindstillinger. Baratza Sette 270 har altså 270 indstillinger, deraf navnene Sette 30 og Sette 270.

Derfor er det en rigtig fin kværn til espresso, da den kan indstilles så fint. Ligesom Sette 30 har den en holder til dit portafilter, men kan også kværne ned i en antistatisk bønnebeholder.

Betal dig til en High end-kværn

Med Wilfa Svart Uniform er der et stort prishop fra Wilfa Svart Aroma. Det er en fin kværn til dig, der ønsker noget virkelig godt grej til hjemmebrug.

Jeg kunne personligt godt undvære den indbyggede kaffevægt, hvor jeg egentlig hellere bare vil bruge min egen vægt. Så jeg vil nok gå med den Uniform uden vægt i låget.

Men ellers virker den som en gedigen opgradering fra Svart Aroma og rigtig fin kværn til dig, der primært brygger filterkaffe, mens også gerne vil kunne trække nogle fine espressoshots.

3 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *